onlineauktionerna ökar i popularitet 2021

Här är inredningen som spås bli populär på onlineauktionerna 2021

Heta budgivningar och fler spekulanter. Onlineauktioner har blivit populära ställen att leta skatter till hemmet. Från grafik och skulpturer till trärena möbler – här är inredningen som spås bli populär på onlineauktionerna, enligt auktionshusen själva.

Annons
Här är vinnarna av formpriset 2020
Här är vinnarna av formpriset 2020
1:46

Är du en av dem som fått upp ögonen för att handla på auktion online? Då är du långt ifrån ensam. Intresset för onlineauktioner har ökat rejält och de som gett sig in i budgivningarna har fått uppleva att de inte är de enda som är på jakt efter skatterna.

Såväl Bukowskis, Stockholms Auktionsverk som Auctionet har sett ett ökat intresse för deras onlineauktioner under de senaste året.

– Vi har nog egentligen sett en sakta ökning under en längre tid men under förra året så kände vi av ett större tryck av både besökare och lagda bud. En anledning var nog att väldigt många, som på grund av rådande tider, plötsligt blev tvungna att sitta hemma. Det blev nog helt enkelt mer tid för att surfa runt och hitta roliga föremål till hemmet, säger Tom Österman, förste intendent och försäljningschef på Auctionet och fortsätter:

– Men ökningen kan även, till viss del, bero på en större medvetenhet gällande miljön och för återbruk. Att det faktiskt går att köpa fina, unika, föremål av god kvalité på onlineauktion för en bråkdel av vad nya kostar i butik. Någonting som framför allt tilltalar den lite yngre generationen.

Annons

Monika Dygve, Key Account Manager på Stockholms Auktionsverk, tror också att det dels är det förändrade beteendet i och med pandemin samt ett mer hållbart konsumtionstänk som ligger bakom ökningen de sett. På Stockholms Auktionsverk har de både haft fler besökare och fler bud än året innan.

– Även innan det gångna året började fler tänka mer på hållbarhet och klimatpåverkan och se över sina konsumtionsmönster. Och det har bara förstärkts. Auktionsbranschen har varit en viktig plattform i denna reformation. Medvetenheten och kunskapen om föremål och dess miljöpåverkan ökar och fler har koll på design och förstår värdet av kvaliteten man får när man köper begagnat. Men också att man ofta får igen pengarna om man senare vill sälja, säger hon.

bukowskis modern art design auktion
Onlineauktionerna har blivit populära vid sidan av de klassiska slagauktionerna. På bilden ovan syns ett verk av Serge Poliakoff från Bukowskis auktion Modern Art + Design som hölls i november 2020. Foto: Bukowskis  

Sara Bourke, PR & Brand director på Bukowskis, berättar att även de sett en tydlig tillströmning av besökare på sina onlineauktioner:

Annons

– Bukowskis har under det gångna året upplevt ett ökat intresse för kvalitativ konst och design, där ett fint exempel är våra kurerade temaauktioner och samlingar med föremål från välkända formgivare och konstnärer som sålt otroligt bra. Samtidigt har vi sett en sensationell ökning av unika besökare online med hela +44 procent jämfört med föregående år. Trenden att handla hållbart har definitivt förstärkts det senaste året och kan vi genom våra digitala kanaler inspirera fler till att investera i kvalitet är det fantastiskt.

Det blir trendigt på auktionerna 2021

Genom att ha span på vad som är trendigt kan man dels tjäna en slant om man råkar ha det hemma och vill sälja det, och dels få en förståelse för varför vissa budgivningar rusar iväg på auktionerna. Vi frågade representanterna från de tre auktionshusen ovan vad de tror kommer bli populärt under det kommande året.

– Grafik, vilket är en perfekt inkörsport för någon som är intresserad av att börja samla konst då man kan få mycket prisvärda verk av konstnärer vars övriga verk idag kostar flera miljoner, säger Sara Bourke på Bukowskis och fortsätter:

Annons

– Skulptur är också fortfarande något som man skall hålla utkik efter då priserna inte utvecklats lika dramatiskt som för vägghängd konst. Det är också kul att se hur keramik och glas fått en mer framstående plats i våra hem, inte bara som bruksföremål, utan även som mer dekorativa inslag. Vägghängd keramik tror jag också kommer få ett uppsving, då det skulpturala inslagen gör sig väldigt bra även på en vägg, när ljuset faller olika under dagen. Du tröttnat aldrig på en skulptur!

loop av eva hild på bukowskis slagauktion
Skulpturer spås bli en större trend på onlineauktionerna framöver. Loop 327 av Eva Hild är en vacker dyrgrip att inspireras av i jakten, den klubbades på Bukowskis slagauktion för 170 000 kronor. Foto: Bukowskis  

Stockholms Auktionsverks Monika Dygve spår ett tydligt tema för de olika inredningsdetaljerna vi kan komma att sukta efter i år.

– Det ser ut att finnas ett generellt intresse för naturen och det lokalt producerade, som mycket möjligt kommer att visa sig i trender som nordisk formgivning, med hantverksmässiga inslag, gärna i råa, trärena naturmaterial och av hållbar kvalitet. Kanske får allmogeföremålen komma tillbaka in i våra hem.

slagbord i furu
Allmoge och trärena möbler kan vara påväg att få ett ordentligt uppsving igen. Här ett slagbord i furu, som såldes för 3 000 kronor på Stockholms Auktionsverk i slutet av år 2020. Foto: Stockholms Auktionsverk  

Tom Österman på Auctionet tror å sin sida att allt fler kommer börja köpa sin belysning på onlineauktionerna.

Annons

– Lampor är en stigande trend. I ett så mörkt land som Sverige ändå är under en stor del av året så har behovet av snygga och praktiska lampor ökat. Än en gång så ser man om sitt boende, eftersom man spenderar mer tid i det, och stämningsfull belysning är viktigt, säger han och fortsätter:

– Samlingar går också bra och är en ökande trend. Tidigare samlade man kanske silver eller föremål gjorda av tenn men idag så ser samlandet lite annorlunda ut. Idag samlar men kanske sneakers, Star Wars, vin eller varför inte andra udda föremål som blir fina conversation pieces i ett hem. Sedan är det ju alltid svårt att blicka in i kristallkulan. I dag finns köparna över hela världen och det kan ibland överaska. Föremål som vi själva ratar kan bli heta trender någon annanstans.

atollo bordslampa
Lampor spås bli populära på auktionerna. Här ovan bordslampan Atollo från Oluce. Foto: Artilleriet  

Läs mer:

Här är den mest eftertraktade inredningen på onlineauktionerna just nu

10 populära designklassiker – som blivit dyrare

Trendspaning: Second hand och vintage – hetare än någonsin

Publicerat 25 januari 2021
Annons