renoveringstips för att öka värdet på bostaden

Här är renoveringarna som höjer värdet på bostaden

Går du i renoveringstankar? Eller är du sugen på att sälja och vill höja värdet på ditt hem? Ta del av mäklarnas proffstips innan du sätter igång för att undvika missar och lyckas med renoveringen.

Annons
Renoveringarna som höjer värdet på bostaden
Renoveringarna som höjer värdet på bostaden
0:52

Har du också blivit renoveringssugen i år? Du är inte ensam. Under våren och sommaren har byggvaruhusen fått se sin försäljning öka rejält, trots den rådande pandemin. När allt fler har tillbringat mer tid i hemmet eller på sommarstället har många troligtvis blivit sugna på att renovera och ta tag i saker de tidigare inte hunnit med.

Svenskar renoverar för fullt i år och handeln med bygg- och vvs-varor, färg samt elartiklar har ökat markant jämfört med föregående år, då man redan såg ett stort renoveringsintresse. Det visar statistik från Renoveringsindex, som mäter hur mycket svenskar renoverar genom att väga samman Statistiska centralbyråns handelssiffror samt rotavdraget.

Mäklarens tips inför renoveringen

Snyggt renoverat grått kök
Neutrala färger och materialval som går ihop med olika inredningsstilar är ett bra val när man renoverar. Foto: Fastighetsbyrån  

Men hur ska man egentligen tänka om man väljer att dra igång och renovera bostaden? Det primära är förstås att man själv trivs i sitt hem och att det erbjuder det man behöver i vardagen. Många renoverar dock också för att höja värdet på sin bostad, för att sedan kunna sälja den till ett bra pris vid en eventuell flytt.

Annons

En del renoveringar är särskilt smarta att genomföra för att höja marknadsvärdet på bostaden, medan andra till och med kan sänka värdet. Pia-Lotta Svensson är mäklare på Fastighetsbyrån på Södermalm i Stockholm och berättar att det ofta kan vara värt att renovera, men att det gäller att ha koll för att få till en lyckad renovering.

– En övervägande del av spekulanterna vill köpa bostäder i bra skick och betalar mer när de bara kan flytta in utan att behöva göra om så mycket. Samtidigt är många ganska kräsna och vet vilken stil de vill ha. Därför gäller det att vara smart när man renoverar. Jag har sett många lyckade renoveringar men även en del som uppenbart har dragit ner värdet på bostaden, säger hon i ett pressmeddelande.

Renoveringarna som höjer värdet på bostaden

Stilrent vardagsrum med skandinavisk inredning
En snygg bas med renoverade golv, väggar och tak gör inredningen till pricken över i:et. Foto: Marcus Lawett via Fastighetsbyrån  

Mäklarbyrån Fastighetsbyrån tipsar om att köpare ofta vill ha en bostad i bra skick och att man genom att underhålla bostaden och renovera löpande kan göra det enklare för sig när man väl vill sälja.

Annons

Dessutom tipsar de om fem renoveringar som enligt dem kan höja värdet på bostaden – och missarna du ska undvika:

Tips 1: Åtgärda uppenbara fel i bostaden. Det kan vara allt från trasiga snickerier, flagnande färg i taket eller en droppande kran.

Tips 2: Välj gärna neutrala färger och material som tilltalar många och är enkla att matcha med olika inredningsstilar. Det gäller särskilt för de rum som är dyrare och svårare att byta ut, som kök och badrum, medan en sovrumsvägg är enklare att måla om.

Tips 3: Förbättra planlösningen. Enligt Fastighetsbyrån brukar renoveringar som ger en bättre och effektivare planlösning generellt löna sig när man vill öka värdet på bostaden. Det kan till exempel vara ett ytterligare sovrum, bra förvaringslösningar eller en större matplats.

Vardagsrum med inredning från Hay
Med en genomgående bra standard och enhetlig stil höjs värdet på bostaden. Foto: Hay  

Tips 4: Håll en enhetlig stil. Bor du i ett 40-talshus? Lyft fram charmen från byggåret när du renoverar, istället för att plocka in detaljer som snarare är anpassade för en sekelskiftesbostad eller en nyproduktion. Renoveringar som helt ändrar karaktären brukar inte löna sig, enligt Fastighetsbyråns mäklare.

Tips 5: Ta tag i hemmets brister för att få till en enhetligt standard i bostaden. Är hela bostaden i dåligt skick? Lägg inte pengar på smårenovering inför försäljningen, utan sälj den istället som ett renoveringsobjekt där nästa ägare kan uppfylla sina renoveringsdrömmar.

Kvänums kök i sandfärg
Framhäv gärna charmen från byggåret och gör omsorgsfulla färg- och materialval i kök och badrum. Foto: Kvänum  

Läs mer:

11 renoveringsprojekt vi älskar att följa just nu 

Hitta inspiration till köksrenoveringen – 13 bilder på riktigt snygga kök

Uppdatera badrummet utan renovering – 5 knep som ger lyxkänsla

Annons