Här är stylingknepen som gör skillnad (och de du ska undvika!)

Att styla en bostad är mer än att bara ställa fram snygga möbler och några detaljer. Det krävs genomtänkta val för att bostaden ska bli luftig, enhetlig och precis så snygg som man vill ha den. Här delar stylisten med sig av sina bästa tips till dig som ska styla ditt hem inför visning.

Annons
7 stylingknep inför visning av din bostad
7 stylingknep inför visning av din bostad
0:50

Styling kan göra stor skillnad för försäljningen och i dag är homestyling något som syns i vart och varannat objekt på Hemnet. De finns de som är mer vågade och inreder med mycket färg och utstickande detaljer och de finns andra som satsar på en naturnära helhet som bjuder in till att sätta färg på bostaden själv. Oberoende av stil så är det i dag snarare regel än undantag att med hjälp av en stylist eller på egen hand ge bostaden ett lyft inför fotograferingen och visningen.

Elin Bergström är inredare och grundare av inredningsbyrån Greydeco vars stilfulla homestylingar syns i många objekt i Göteborg. Förutom homestylingar inreder Greydeco även privata hem, kontor och inredningskoncept för varumärken. De är helt enkelt proffs ut i fingerspetsarna på det de gör och därför frågade vi dem hur man ska tänka om man själv ska styla bostaden inför visning och försäljning.

Annons

Elin Bergström menar att en av de viktigaste aspekterna är det första intrycket, något som tar sin början så fort man kliver innanför dörren.

– Första intrycket är jätteviktigt. Man kollar på helheten, men om man börjar se exempelvis hål i väggar, smuts och liknande så blir det istället en dålig upplevelse och man börjar kolla efter fel, säger hon.

Därför är det bra att börja med grunden innan man anlitar styling eller ger sig på att styla bostaden själv. Färdig med spackling, eventuell målning och storstädning? Då kan du ge dig på den roliga biten.

Här följer sju stylingknep som gör stor skillnad, enligt stylisten:

1. Tänk på proportionerna

När potentiella köpare kommer på visning vill man inte att det ska kännas trångt, oavsett om det är en etta eller femrummare. Att möblerna är i rätt storlek i förhållande till rummet och placerade på rätt ställe är därför viktigt.

– Hitta naturliga flöden av ljus och hur du rör dig i bostaden. Flöden är skönt och ger genast en bra känsla i bostaden, tipsar Elin Bergström.

Annons

Särskilt vardagsrummet samt kök och matplats är viktiga när det kommer till hur man inreder och stylar. De ska kännas hemtrevliga och lätta att röra sig i och bör därför inte vara överbelamrade.

– De sociala delarna är nästan alltid det viktigaste för att skapa rätt känsla i bostaden. Där vill många drömma sig bort och se sig själva bo där.

Snyggt stylad bostad i vitt och naturnära färger
Inbjudande och i proportion – snygg styling får en att vilja flytta in direkt. Foto: Anders Bergstedt Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Andreas Lundberg  

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

2. Se över belysningen

Belysning är så mycket mer än en snygg lampa. Det handlar om allmänbelysning, punkt- och arbetsbelysning samt så klart stämningsbelysning. Att lamporna i sig gärna får vara dekorativa inredningsdetaljer är ytterligare en bonus när själva uppgifterna som lamporna har är uppfyllda.

– Belysning är en av de viktigaste delarna i hemmet. Det tycker jag att alla ska satsa på även om man inte ska sälja. Tänk på att varje rum ska ha bra belysning i taket och gärna flera små lamor så man slipper mörka hörn, säger Elin Bergström.

Annons

Hon tipsar även om att förbättra intrycket genom att ha dimbara lampor.

– Ikea har fått in den smartaste lösningen: en dosa som kan styra glödlampor så att du inte behöver ta in en elektriker för att lösa det. Det är billigt och gör stor skillnad, säger Elin Bergström.

3. Addera större detaljer

Att få en bostad att sticka ut på Hemnet är inte enkelt, särskilt inte om den ligger i ett område där konkurrensen är hård. Ett knep för att göra bilderna tydliga och tilltalande är att styla med större inredningsdetaljer.

– Stora detaljer är någonting vi själva arbetar mycket med. De flesta mäklare vill visa så mycket av rummet som möjligt i samma bild för att ge betraktarna perspektiv. Det ställer krav på inredningen att det upplevs lugnt även i en sådan bild. Små detaljer på många ytor kommer då bli rörigt, säger Elin Bergström.

Snygg bostad i skandinavisk stil med sovrum med blå väggar
Inred med färre, men större detaljer – och glöm inte belysningen! Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Sandra Guerrero  

4. Inred i grupper

Elin Bergström tipsar om att inreda i grupper och med tomma ytor. Det är ett enkelt knep som förändrar intrycket snabbt på exempelvis fönsterbrädan. Istället för att ställa ut dekorationer och inredningsdetaljer på rad kan det vara en bra idé att ställa dem som ett stilleben.

Annons

– Står det fyra saker på rad i ett fönster så ger det ett ganska tråkigt och intetsägande intryck. Testa istället att ställa tre av dessa i en grupp och låt sedan andra delen av fönstret vara tom.

5. Styla enligt målgruppen

En lyckad styling anpassar sig efter bostaden och de som är intresserade av den för att nå ut till rätt personer.

– Tänk på att både tjejer och killar ska bli intresserade. Lägg till bostadens läge och vad bostaden kostar för att nå rätt, säger Elin Bergström och fortsätter:

– Om bostaden kostar tre miljoner eller tio miljoner gör stor skillnad i hur du inreder. Du kanske inte har jättedyra möbler i din första bostad, men har du en större bostad så finns en mer naturlig del i att ha dyrare möbler.

Snygg liten tvåa med ljus och naturnära inredning
Anpassa stylingen enligt målgruppen för bästa resultat. Foto: Cim Ek Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Sandra Guerrero  

6. Styla enhetligt

Jobba med bostadens styrkor, istället för mot den, när du stylar den.

– Möblera efter bostadens stil och årtal. En gammal sekelskifteslägenhet med högt i tak, fina gamla beslag och vackra fönster behöver lite detaljer med patina för att det ska känns mer äkta.

Annons

– Försök få det så naturligt som möjligt, men avskalat. Varje sak ska ha sin plats. Tänk ut en röd tråd som är genomgående, ett tydligt tema som höjer bostaden. Allt ska vara genomtänkt.

Men bara för att lägenheten är nyproducerad behöver du inte enbart ha nya möbler och detaljer. Genom att mixa upp det nya blir bostaden snäppet mer hemtrevlig och du undviker showroom-känslan som annars kan infinna sig.

– Tänk på att allt inte ska var nytt. Gå gärna på loppis och köp vintage. Det ger mer känsla och karaktär till bostaden. Blanda gärna in trä, det mjukar upp, säger Elin Bergström.

7. Från gilla till älska – lyft fram favoriterna

Tänk på vad du fastnade för i din bostad. Var det de vackra brädgolven, det mysiga vardagsrummet eller den fantastiska utsikten? Kanske det snygga köket eller de härliga spröjsade fönstren? Lyft fram det för att få potentiella köpare att förälska sig i just din bostad.

Annons

– Vid en styling måste vi alltid komma ihåg att det handlar om att sälja en väldigt dyr produkt – en bostad. De flesta bostäder som säljs har bra planlösning och är fina. Många som går på en visning kommer att gilla bostaden. De som kommer att lägga bud och köpa bostaden är de som älskar bostaden. Det är därför viktigt att få människor från att gilla till att älska bostaden.

Snygg vindsvåning med fin homestyling
Styla enhetligt och för att lyfta bostadens bästa sidor. Foto: Anders Bergstedt Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Åke Åkerman  

…och tre saker att undvika när du stylar bostaden:

Fel saker på fel plats

Undvik att försöka dölja skavanker med möbler och inredningsdetaljer.

– Generellt tycker vi inte att sämre saker och fel ska döljas. Häng inte tavlor fel för att täcka hål. Lägg inte mattor fel för att dölja fläckar, säger Elin Bergström.

Ta genvägar vad gäller material

Det blir alltid finare med äkta vara, eftersom det både känns och ser äkta ut när man går runt och tittar och känner på inredningen i hemmet.

Annons

– Använd inte plastväxter för att slippa vattna, råder Elin Bergström.

Ogenomtänkta detaljer

Undvik stylingtrick som inte har en tanke bakom och som inte följer en röd tråd.

– På rätt sätt som är genomtänkt är liv och ”inblick i vardagen” i en bostadsannons ett fantastiskt sätt att visa upp ett hem på. Men det kan uppfattas som konstlat om det är en uppdukad middag i samma annons som det står uppdukat fika i köket.

Läs mer:

Styla bostaden själv – 10 saker som gör bostaden mer attraktiv

Inred med trendig rotting – 9 inspirerande stylingtips

Dags att måla om? Här är färgerna som höjer bostadens värde

Publicerat 07 oktober 2019
Annons