Här är vår nye bloggare: Antikexperten David Brolin

Han har jobbat i auktionsbranschen sedan barnsben 
och har en förkärlek för art déco, keramik och barockmöbler. Möt vår 
nye bloggare David Brolin!

Annons

David Brolin är intendent med mångårig bakgrund som värderare – och numera en av Residence inspirerande bloggare.

Varifrån kommer intresset för antikviteter och varför hamnade du i värderingsbranschen?

– Jag är född och delvis uppvuxen i Mariefred där min pappa drev auktionsfirma i 20 år. Så jag är väl helt enkelt född i branschen får man säga. Jag har hjälpt till på hans auktioner sedan jag var 4-5 år gammal. Så förutom en kort period när jag var barn då jag ville bli polis eller brandman så har jag alltid tänkt att jag ska jobba med auktioner eller som antikhandlare. Även min mamma älskar att springa på loppisar och auktioner så jag har fått intresset från båda sidor. Sen är det ju världens roligaste bransch att jobba i!

Hur ser det ut hemma hos dig?

– Ja, det var en bra fråga. Jag älskar ju prylar så det är definitivt inte spartanskt i alla fall. Eklektiskt kanske man kan sammanfatta det? Min smak är väldigt spridd och jag gillar allt från renässans till samtida saker. Men om jag ska välja två stilar som jag gillar lite extra och som är det jag oftast köper så är det barock och art déco.

Klot-Johan bord hos Bacchus Antik.  

Vad samlar du på?

– Det ändrar sig titt som tätt. Men föremål från Mariefred, Star Wars och modern keramik främst av Anders och Bess Wissler, Berndt Friberg och Wilhelm Kåge är det som gäller nu skulle jag säga. Men det kan ändra sig om jag hittar ett spännande föremål som jag inte sett förut, då kan jag helt plötsligt få för mig att samla på det också. Sen tröttnar jag ofta efter ett tag och lägger samlingen åt sidan men då har jag ofta lärt mig mycket om området åtminstone.

Vas Berndt Friberg, 1969.  

Vad kommer du att dela med dig av i bloggen?

– Främst kommer jag att berätta lite mer ingående om olika designklassiker. Både kända och mindre kända. Men även kul händelser från antikbranschen, tips om utställningar och nya böcker. Ett och annat privat fynd kan nog dyka upp också.

Lounge chair, Charles&Ray Eames för Vitra.  

Vilka antikviteter inspirerar dig mest just nu?

– Barocksaker från 1600/1700-talet. För att dom är så himla prisvärda och fulla av historia!

Annons

Vad ser vi för trender i auktionsvärlden 2017?

–  Trenderna i auktionsvärlden går mycket snabbare nu än vad de gjorde förut. För 10-15 år sedan kunde det dröja flera år innan ett föremål gick upp eller ner i pris, nu för tiden kan det gå på några veckor ibland. Men en mer generell trend som bara blir starkare för varje år är att kvalitet lönar sig. Oavsett om det rör sig om antikviteter, konst eller design så säljer ovanliga föremål av hög kvalitet bra. En trend jag själv hoppas på är att möbler och konsthantverk från 1800-talet ökar i pris och blir eftertraktade. Där är det mycket som i dag är undervärderat och jag skulle säga att det är rejält fyndläge på både konst och möbler från 1800-talet.

David Brolins blogg hittar du på www.davidbrolin.residencemagazine.se

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Publicerat 19 april 2017
Annons