Det har tagit sju år och flera omritningar innan projektet Slottsholmen i Västervik tagit form men i december 2017 ska allting stå klart.

Med ett unikt läge med 360 grader sjöutsikt, kommer Slottsholmen att erbjuda exklusiva bostadslägenheter, en marina och restaurangverksamhet. Ansvarig arkitekt är Thomas Sandell – en av Sveriges mest uppmärksammade arkitekter och formgivare.

– Vi vann arkitekttävlingen för sju år sedan och vårt förslag fick snabbt bygglov av kommunen, men bygget har stått stilla i nästan två år eftersom man hittade fornlämningar som skulle grävas ut och bevaras. Nu står det äntligen klart och jag är oerhört nöjd med resultatet. Bostäderna ligger mitt i stan vid en gammal slottsruin med fantastisk vattenkontakt och en otrolig utsikt, säger Thomas Sandell.

Läs också: De lanserar sekelskiftesvåningar med exklusiv konst och design

Slottsholmen, som är ett samarbete mellan Björn Ulvaeus och fastighetsbolaget ALM Equity, består av 38 bostadsrätter i varierande storlekar, varav 21 redan är sålda. Elva lägenheter kommer att hyras ut i ett lägenhetshotell och i bottenvåningen blir det restaurangverksamhet.

Visionen är att skapa en levande mötesplats året runt – ett vardagsrum för Västervikare och besökare.

– Invändigt har vi valt träpaneler på väggar, ekgolv och byggt generösa balkonger med havsutsikt från alla väderstreck. Eftersom bostäderna ligger vid vattnet är de väldigt utsatta för vind vilket krävt ett bygge i väldigt hållbara material: En stomme av betong samt tegel- och ekfasad. Huset ska helst hålla i hundra år, säger Thomas Sandell.

Priserna för de 17 bostadsrätter som inte är sålda ligger mellan 3,5 och 6 miljoner kronor och initiativtagaren Björn Ulvaeus, som är uppvuxen i Västervik, har redan köpt en bostad.

– Det man gör med hjärtat och som bärs av en stark vision lyckas inte alltid, men nu känns Slottsholmen som den framtidssatsning jag drömde om. Kanske ser vi Västerviks nya landmärke, säger Björn Ulvaeus.

Läs också: 4 spännande bostadsprojekt som står klara 2017

Läs också: De lanserar lägenheter – inredda av prisbelönta Note Design studio