Claes Moser, Villa Akleja.

Hemma hos Claes Moser – se antikexpertens otroliga konstsamling!

I många år har Claes Moser varit den främsta samlaren av konstnären J.A.G. Acke. När han till slut fick chansen att köpa Ackes hem fick samlingen äntligen sin rätta plats. Vi hälsade på i Villa Akleja i Vaxholm, ett kreativt, generöst och vackert hem – och numera privatmuseum.

Annons

Cirklar sluts ibland på de mest underliga, oväntade och skrämmande vis. Som att konstsamlaren Claes Moser vid påsk förra året drabbades av stora hål på aortan och höll på att förblöda. Han räddades dock till livet (normalt överlever en patient per år det tillståndet, som kallas aortadissektion), men fick tillbringa drygt två månader på Karolinska sjukhuset.

Claes Moser & Sanna Evers

Ålder: 73 och 56 år.

Bor: I lägenhet på ­Östermalm och i Villa Akleja i Vaxholm.

Familj: Claes två vuxna barn och en son som är 14 år.

Gör: Sanna är designer, stylist, håller visningar och driver B & B Artstay i Villa Akleja. Claes är föredragshållare, konsthandlare och expert i SVT:s Antik­rundan.

Till saken – och cirkeln – hör att konstnären J.A.G. Acke dog av brusten aorta och att Claes bor tillsammans med sin hustru Sanna Evers och sonen Abbe i det hus som Acke lät bygga till sig och sin hustru Eja, det stod klart 1901. Claes Moser har dessutom den största privata samlingen av just Acke. Livet tar sig förunderliga lovar.

J.A.G. Acke ateljé.
Konstnären J.A.G. Ackes ateljé är samtalsrum och centrum för konstsamlaren Claes Mosers stora samling av konstnären, den består av 150 av Ackes verk. Fåtöljerna är omklädda i tyg från Pierre Frey, Manuel Canovas och Designers Guild.  

– Jag har i många år försökt köpa Villa Akleja, men det var först 2015 det blev av. På drygt en vecka hade jag sålt familjens sommarhus på Ljusterö, som min far lät uppföra 1954, och köpt Akleja. Äntligen fick min samling av Acke ny mening, jag har gjort en stiftelse av min samling och Sanna och jag driver nu villan som ett privatmuseum.

Annons

Claes konstsamlande

Men hur började det här med samlandet och konsten för Claes Moser egentligen?

– Min far var av den gamla stammen och tyckte att det fanns två spår i livet, Handels eller Teknis. Jag valde det förra. Min mamma fyllde år och önskade sig en hårtork, i stället köpte jag min första tavla, den var osignerad, för 275 kr. Jag fick naturligtvis skäll, ’man köper inte osignerad konst för lånade pengar’, det var ju mitt studiemedel.

Familjens vardagsrum i Villa Akleja.
I det mindre vardagsrummet, familjens tv-rum, hänger flera verk av Marie Krøyer. Korgfåtöljens dyna är klädd i tyget Dara från Manuel Canovas. Bordet har Sanna tillverkat. Den ljusblå fåtöljen är italiensk och inköpt på en antikmässa.  

– När det sedan visade sig att det var en J.A.G. Acke jag köpt, fick jag beröm av pappa som själv var konstsamlare. Jag tog till slut en civilekonomexamen, men har ägnat mitt liv åt konsten.

Köksbord i Villa Akleja.
Sannas blick för färger syns överallt. Det är hennes lösning att fästa bladguld på den gröna väggen som ger ett vackert blänk och en rolig koppling till alla tavelramar i huset. Köksbord och stolar är inköpta på auktion.  

Claes Moser har arbetat hårt, legat i framkant och ibland haft tur, förstås. Han ramlade i princip över Eugène Janssons kvarlåtenskap hos en änka i Bromma, närmare 80 verk som Claes tog med till London och New York. Utställningen besöktes av Francis Bacon som återkom gång på gång, så fascinerad var han av Janssons tavlor. ”Jag sålde den sedan till en vän som var gallerist, det var ett generalfel. Efter det började världens största museer köpa in honom.”

Gula hallen med tavlor från J.A.G. Acke i Villa Akleja.
I den gula hallen är varje vägg fylld med målningar och ­teckningar av Acke. Soffan ­kommer från konstnärens ­svärfar, den finske författaren Zacharias Topelius hem, Björkudden, ­utanför Helsingfors.  

Tidigt i karriären började Claes att samla på okända konstnärer och upptäckte då att konst av kvinnor knappt kostade något. ”Det var mycket konstigt.” Snart hade han byggt upp en stor samling som han delvis sålt av för att förädla Acke-samlingen och förvalta Villa Akleja.

Annons

Villa Akleja

Från början var villan en mindre trävilla från 1870-talet, belägen på en stor tomt med södersluttning. Namnet Akleja är inte bara namnet på en blomma utan också en ordlek mellan ”Acke” och hustruns förnamn ”Eja”, som Eva också kallades. Den gamla trävillan köptes in med pengar från hennes arv, bygges om med hjälp av arkitekten Ernst Stenhammar och blev färdig 1901 när familjen flyttade in.

Villa Akleja.
Tomten på 4 800 kvm är en av Vaxholms ­största. Planen är att återställa trädgården till hur den såg ut vid förra sekelskiftet. ”Ackes far var chef för Bergianska trädgården, så vi har en del att leva upp till”, säger Claes.  

– Villa Akleja spelade en stor roll som mötesplats och träffpunkt för det tidiga 1900-talets ledande kulturpersonligheter kring Acke och hans hustru Eva, säger Sanna. Vi fortsätter i den andan när vi erbjuder visningar och föreläsningar här. Det ska vara ett öppet och inbjudande hem.

Villan lär vara det tidigaste exemplet i Skandinavien på ett hus med öppen planlösning. På entréplanet ligger kök, matsal och vardagsrum, samt numera ingången till en länga som rymmer ett populärt bed & break­fast. Den tidigare ägaren före detta hockeyspelaren Börje Salming byggde ut huset. Där tar Sanna och Claes emot gäster året om.

Annons

Ateljén skär genom två våningsplan och har lanternin, glastak, stort fönster och en dörr i gaveln som leder ut till trädgården. Dörren använder sonen Abbe som innebandymål. På det övre planet finns Sannas och Claes sovrum samt Abbes rum.

Iögonfallande är alla starka färger på många av väggarna, som lyfter konsten, möbler som klätts om i mönstrade tyger, färska blommor och konst, konst, konst. Snart är också Claes stora bibliotek med konstböcker, 6 000 volymer, på väg hit. Konst och böcker är det Claes har köpt under åren.

– Det är jag som valt de flesta av färgerna på Akleja. Vi är båda färgstarka personer. När jag kom hem till Claes första gången och såg hans röda matsal föll jag pladask, säger Sanna.

Från huset blickar man ner mot ett stort skärgårdsberg. (Prins Eugen skrev efter att han varit på besök: ”Och särskilt beundrar jag det orörda skärgårdsberget.”) Intill det har Sanna och Claes byggt uteplats med kök, bastu och liten pool. Havet i horisonten bjuder på ständigt nya vyer med båtliv, stormar och spegelblanka dagar. En vinranka som planterades tätt på husets sydsida redan på Ackes och Ejas tid ger fortfarande vindruvor.

– Vi har det oförskämt bra här och jag ser Akleja som mitt hem. Det har varit guld värt under rehabiliteringen att vistas här ute i Vaxholm, säger Claes.

I vinter ser vi Claes i Antikrundan på SVT igen, ­förra året kunde han inte delta på grund av ­sjukdomen.

Matsal i Villa Akleja.
Färgerna på Villa Akleja lyfter både konsten och intrycket av hela hemmet. Det är Sanna Evers som är hjärnan bakom kulörerna. Men hängningen av konsten är främst Claes insats. Taklampan är från Ikea och stolarna är Åke Axelssons Vaxholmaren.  
Ackes gamla ateljé i Villa Akleja.
Claes Mosers samling av J.A.G. Acke har kommit hem. I Ackes gamla ateljé hänger flera av dem. Den allra mest berömda och älskade är Östrasalt från 1906 med tre nakna herrar i havsbandet. Göteborgs konstmuseum har den andra versionen.  
Publicerat 13 september 2022
Annons