Henrik Nero: Så stylar du lägenheten inför visning

Den väl anlitade inredningsfotografen som också blev stylist. Om det är någon som kan det här med styling inför en bostadsförsäljning så är det Henrik Nero. Här är hans bästa och mest inspirerande tips.

Annons

Fotografen Henrik Nero är välkänd i Hemnet-sammanhang och är det ett objekt med särskilt snygga och inspirerande bilder är det inte sällan han som ligger bakom dem.

Som flitigt anlitad inredningsfotograf dröjde det inte länge förrän intresset för styling föddes och idag arbetar han med såväl bostadsfotografering som styling av dessa.

– Ju mer jag fotade och såg desto mer lärde jag mig om inredning. Intresset kom med tiden och hur man inreder hänger ihop med hur man får fram bra bilder, säger Henrik och fortsätter:

– Det var kul att få hålla på i andras hem och snart började jag tänka hur det skulle vara att få göra det själv, från början. Det är en jättespännande, rolig process att skapa något från scratch och slutligen få fram ett färdigt resultat.

Alla detaljer ska ha ett syfte – det som inte har ett syfte kan med fördel plockas bort inför en visning. Foto och styling: Henrik Nero  

När Henrik stylar utgår han gärna från en tom lägenhet – för det gäller trots allt att inte ha för mycket saker liggandes.

Annons

– Less is better, tycker jag. Allt i inredningen ska ha ett syfte, man ska inte ställa dit grejer bara för sakens skull. Det känns plottrigt.

Han börjar alltid med de stora delarna i ett rum och utgår från planlösningen, för att få en bild av hur möblerna ska placeras.

– Här ställer jag först soffa, köksbord, stolar och belysning och ser till att alla de bitarna är på plats. Sedan avslutar jag med stilleben och själva utsmyckningen. Det är bra att ha en tydlig plan från början, att man tänker igenom hur man vill att allt ska hänga ihop. Inte bara välja snygga grejer. Kanske inreda efter ett tema, så att det blir en röd tråd.

Henrik Nero började som inredningsfotograf, men intresset förde honom in på stylistbanan. Idag både stylar och fotar han bostäder inför försäljning. Foto och styling: Henrik Nero  

När Henrik stylar bostäder inför en försäljning kan stuket skilja sig åt beroende på objektets storlek.

Annons

– Här tänker jag målgrupp framförallt. I ettor och mindre tvåor bor det förmodligen en person som är singel, ensamstående eller ett yngre par, jämfört med exempelvis sekelskiftesbostäder på 150 kvadrat. Där bor det mer troligt en äldre målgrupp eller familj. Ha alltid i åtanke vem som kan tänkas köpa lägenheten när du stylar, säger han.

– I ettor och tvåor inreder jag lite mer ungdomligt och edgy, men fortfarande med ett moget intryck. Ingen ungkarlslya-känsla. Och i större objekt lyfter jag oftare in större möbler, mer mogna och klassiska detaljer som går hem även hos en äldre målgrupp. Oavsett vad jag stylar för typ av lägenhet gör jag det efter min smak och personliga stil, säger han.

Och Henriks stil då?

– Jag gillar framförallt skandinavisk design, svensk och dansk, med undantag och influenser från Italien. Jag drar åt det mer maskulina hållet, till skillnad från många andra stylister och jag gillar industriellt. Råa material, obehandlat trä, betong, glas, sten och marmor.

Så stylar du lägenheten inför visning – Henrik Neros bästa tips

Tips 1: Minimera plottret

När du tror att du har plockat undan tillräckligt, plocka undan lite till. Känslan ska vara clean och genomtänkt. Foto och styling: Henrik Nero  

– Plocka bort onödiga saker som gör att hemmet känns stökigt och plottrigt. Jag upplever att 80 procent av alla som jag hjälper har för många grejer framme, trots att de tycker att de redan har rensat. En Sodastream och fem olika köksmaskiner behöver inte stå framme i köket. Du måste ha det cleant för att få fram det viktiga som man vill visa när man säljer bostaden. Plocka bort allt onödigt som stör i bild.

Tips 2: Hitta en röd tråd

Låt färgerna hålla ihop intrycket och inte spreta åt olika håll. Foto och styling: Henrik Nero  

– Plocka bort saker som inte går i linje med känslan du är ute efter. Håll det färgrent och tänk igenom hur du vill lägga upp inredningen. Hitta en röd tråd och ha inte en massa färger som sticker ut åt olika håll. Välj ett färgtema och ha det genomgående. Samma sak med konst och foton på väggarna; det ska hänga ihop. Svartvitt är lätt att jobba med och sedan kan du lyfta in enstaka färgdetaljer.

Tips 3: Framhäv

Lyft hemmets särpräglade detaljer och dölj inte det som gör bostaden unik. Foto och styling: Henrik Nero  

– Lyft fram detaljerna som utgör bostaden, exempelvis fönsternischer, bröstpaneler, takrosetter, bänkskivan i marmor eller brädgolvet. Dölj det inte med dukar eller mattor. Visa upp lägenheten och dess personlighet – särskilt om det finns många originaldetaljer. Det är sådant som säljer.

Tips 4: Tänk tavelvägg

En tavelvägg är alltid rätt väg att gå om du har mycket blandad och spretig konst. Foto och styling: Henrik Nero  

–Tycker du att det är knepigt med tavlor så kan du satsa på en tavelvägg. Det fungerar alltid. Jag ser ofta folk som hänger tavlor på måfå och är det olika stilar på tavlorna kan det ge ett spretigt intryck. Att hänga tavlor på olika ställen i samma höjd skapar ett uppstaplat intryck. Samla istället alla tavlor ovanför en soffa. Det är ett enkelt och effektivt sätt att få sammanhang, oavsett om det är ovanför en soffa eller säng.

Tips 5: Handla allt på en gång

Ha ett färdigt koncept eller känsla i åtanke när du köper och samlar in detaljerna du ska styla med. Foto: Henrik Nero Styling: Scandinavian Homes  

– Inhandla alla detaljer du ska styla med på en gång när du har en tydlig idé, istället för vid olika tillfällen. Då hänger allt ihop mycket bättre. Det är väldigt vanligt att man köper någon en dag och en annan sak en annan dag – och när man kommer hem så passar det inte alls ihop. Ha ett tydligt koncept i åtanke redan från början och särskilt inför en visning då det är viktigt att man har en plan. Det är nästan det allra viktigaste.

Tips 6: Inspireras och kopiera

Var inte rädd för att inspireras av andra. Att hitta en stil som tilltalar och sedan kopiera den brukar bli hur bra som helst. Foto och styling: Henrik Nero  

– Kolla efter inspiration på hur du vill styla. På bloggar, Instagram eller Pinterest kan du hitta ett koncept du tycker om – och då kan du egentligen kopiera det rakt av. Det blir ändå något eget med dina möbler och detaljer. Att hämta inspiration från andra brukar jag ofta göra och det blir skitbra.

Läs också:
Dusty Deco: Styla vardagsrummet med de här 5 detaljerna

Stylisten: Så fixar du vårstilen – 8 stylingtips

Före och efter styling: Så förvandlades den tomma lägenheten

Annons