Hopes grundare lanserar egendesignad möbel

Modeskaparen Ann Ringstrand som äger klädmärket Hope har gjort sin första möbel.

Annons

En stol i sovrummet har väl nästan alla. Men ingen sitter någonsin på den, utan stolen missbrukas som en klädhängare, avstjälpningsplats, mellanlandning för plaggen i ingenmanslandet mellan återanvändning och smutstvätt.

Så när Ann Ringstrand höll på med smycken för Hopes höstkollektion 2016 och samarbetade med snickeriet Svenska station, kom hon på att hon skulle vilja rita en sådan stol, som mer var en klädförvaring, ett mellanting mellan herrbetjänt och stol.

– Då började vi att spana. Vi bestämde snabbt att Hope inte ska göra möbler. Då sa jag att då tar jag det här som ett första eget projekt.

Ann avvecklade sig själv som kreativ chef på Hope, och lämnade över till den nya chefsdesignern Frida Bard som närmast kommer från Acne.

– Jag har jobbat som kläddesigner sedan 1990, och för Hope i 16 år. Jag kände att jag behövde fylla på i depåerna för att få förnyad energi och för att kunna göra ett bra jobb.

Prisbelönta designern Ann Ringstrand har skapat mode sedan 1990. Efter utbildning på Köpenhamns tillskärarakademi och Borås textilhögskola, var hon 2001 med och grundade det svenska modemärket Hope. Ann lanserar nu sitt första samarbete under eget namn. Ann Ringstrand lägger sista handen vid möbeln Coat, som i den vitstänkta varianten kommer i en begränsad upplaga om tio.
Prisbelönta designern Ann Ringstrand har skapat mode sedan 1990. Efter utbildning på Köpenhamns tillskärarakademi och Borås textilhögskola, var hon 2001 med och grundade det svenska modemärket Hope. Ann
lanserar nu sitt första samarbete under eget namn.
Ann Ringstrand lägger sista handen vid möbeln Coat, som i den vitstänkta varianten kommer i en begränsad upplaga om tio.
 

Läs mer: Ikea inleder samarbete med Hay och Tom Dixon

Framöver finns Ann en vecka per månad i sin studio i New York, där hon skapar sina fristående projekt. Stolen är det första projektet och heter Coat. Den kommer att erbjudas i tre färgställningar: svart bets, natur samt en vit unik målarstänkt version skapad av Ann i en begränsad upplaga av tio exemplar. Alla färger har en lackad yta.

Annons

– Jag vill utveckla min design och mitt konceptskapande inom fler områden. Coat är det första steget på en ny resa, säger Ann.

Stolen tillverkas av snickeriet Svenska station i Frillesås. Coat i plywood, 4 895:-, Coat Ann Ringstrand limited edition, 5 895:-, svenskastation.se.
Stolen tillverkas av snickeriet Svenska station i Frillesås. Coat i plywood, 4 895:-, Coat Ann Ringstrand limited edition, 5 895:-, svenskastation.se.  

– Det känns på ett sätt skönt att släppa modeskapandet. Jag har inga deadlines och jag har gett mig själv möjligheten att ge mig själv näring att hitta min lust och min inspiration.

Ann är fortfarande inblandad i varje kollektion men har släppt det dagliga arbetet med plaggen och kommer att vara inblandad i bolaget som aktiv ägare och styrelsemedlem.

Läs mer: Inspireras av inredningschefen som stylar med vintage och H&M Home

Coat_parts leather pocket
 

Är det inte märkligt att inte ta på sig jobbkavajen och gå till Hopekontoret varje dag?

– På ett sätt är det verkligen det. Men jag har vant mig förvånansvärt snabbt. Människan är den organism som är bäst på att anpassa sig på hela jorden. Jag kan titta i min kalender nu och se hur fullspäckad den var förut och undra varför ingen sa någonting, det såg ju inte klokt ut. För mig var det fantastiskt att se vilken utdelning det blev för mig och för Hope när jag tog ett kliv tillbaka. Det ger mig också möjlighet att se mitt jobb utifrån. Vad skulle jag köpa om jag inte hade designat varenda dragkedja?

Läs mer: Bilder från Ikeas samarbete med Hay har släppts – se dem här

Annons