Höstens första trender i krisens spår

Vi tänker fortsatt på miljön, inreder företrädesvis med trä och brunt, samt slappnar av lite och blir mindre trendkänslig i inredningen. Tre tendenser som syns under Formex och Summer design week.

Annons

Coronapandemin har sänkt takten på nyhetssläppen genom att samtliga inredningsmässor i världen har fått ställa in. Även om företagen släpper nyheter blir genomslaget klart långsammare. Vi har just varit med om flera månader av ett helt unikt stopp i fysiska presentationer av inredningsnyheter och det har satt sina spår. Visuell påfyllning har skett mest online sedan mars. Eller för all del, utomhus i naturen i mer privata sammanhang, vilket nu resulterar i ännu större naturinspiration. Formexmässan som brukar gå av stapeln två gånger om året har fått tänka om helt under Coronapandemin och satsar på en mini-version på stan och online. När Formexmässans team med Lotta Ahlvar i spetsen spår inredningstrender framåt är det med en återhållsam färgpalett, där bruntoner och naturfärger är dominerande. Tre trender kan urskiljas redan nu.

Brunt och trä!

Bruntonerna får sin näring ur den stora trenden med naturmaterial och trä. I Tina Hellbergs utställning vimlar det av trä i rediga, trygga dimensioner.

Annons
Jennie Adén
Pall i supermassivt furu av Jennie Adén.  
Olivia Olivares.
Bordet Don’t forget to eat slowly av Olivia Olivares med matfläckar på den vackra björkskivan ska få oss att tänka på vårt överflöd  
Trädetaljer i utställningen av Tina Hellberg som visas veckan ut i Volvos showroom.
Trädetaljer i utställningen av Tina Hellberg som visas veckan ut i Volvos showroom.  
Annons
Underlägg i sisal av Bonnibonne.
Underlägg i sisal av Bonnibonne.  
Norrlands Trä.
Golv och väggar av Norrlands Trä.  
Annons

Att vilja känna

Taktilitet är superviktig, i synnerhet nu när vi inte får röra varandra och har fått avstå från slentriankramande under många månader.  Material som vi vill ta på kommer vi definitivt se mer av. Det kan vara mjuka filtar, härliga mattor och ting som liksom ser lite besjälade ut. Udda keramikobjekt är fortsatt stora. Trä, lera och glas är material som kommer vara viktiga framöver ett bra tag till.

Nya färger från Midnatt.
Nya krämiga färger från  sängtextilföretaget Midnatt.  
 
Annons
 Mjuka filtar från Pappelina
Mjuka filtar från Pappelina  
Inspirationsbild från Bricmate.
Inspirationsbild från Bricmate.  
Annons
Phi Blanc av FärgBlanche för Rörstrands.
Taktilt porslin med sömmar, Phi Blanc av FärgBlanche för Rörstrands.  
Keramik av Åsa Stenerhag
Saker man vill ta på: Keramik av Åsa Stenerhag som klubbas på Bukowskis under Summer Design week 2020.  
Annons
Carina Seth Anderssons Pallo
Carina Seth Anderssons Pallo i en ny mjölkvit variant, Skruf.  

Det nya normala

Vi alla längtar efter normalitet nu fem månader in i coronakrisen. Och när ordet trender blir alltmer ifrågasatt i takt med att hållbarhetskraven ökar på konsumtionen kommer nu de första tecknen på att en normal svenne-banan-inredning kanske blir det mest trendiga någonsin. Perfektion blir inte längre lika eftersträvansvärt. Att ha ett hem som ser ut som ett välstädat hotell tycks i vilket fall helt omöjligt när alla jobbar hemifrån och stökar till. Små tecken i skyn: Svenskt tenns vackra höstutställning som öppnades denna vecka, som dekorerar med gigantisk popcornskål och en bokhylla som bjuder på nästan normalt hemmastök bland böckerna.

Annons
Svenskt tenns höstutställning
Gröna toner och lite stökigare bokstapel i Svenskt tenns höstutställning.  
Svenskt tenns höstutställning
Det ombonade hemmet där livet pågår i Svenskt tenns höstutställning.  
Svenskt tenns höstutställning.
En lagom stökig bokhylla med hemma-mys känsla i Svenskt tenns höstutställning.  
Annons

Mellan den 17-22 augusti pågår en digital Formexmässa samt en del designevents i Stockholm och en hel del är öppna för publik. Denna lilla nedbantade Formex-versionen bjuder på en fin trendutställning som har sammanställts av stylisten Tina Hellberg på Volvo showroom i Kungsträdgården som pågår till lördagen i veckan. Överallt i stan finns det events, för program se här. 

Självklart håller vi distans och är friska som nötkärnor när vi besöker någon av dessa utställningar.

LÄS MER: 
21 fina nyheter från inredningskedjorna hösten 2020

Experterna tipsar: Så inreder du snyggt med utebelysning

Publicerat 19 augusti 2020
Annons