topp nestinbox

Att se på hur människor filmar sig själva samtidigt som de balanserar på toppen av höghus, vid kanten av högt belägna klippor eller övernattar i ett hängande tält längs en klippvägg kan få allas puls att skena.

För den höjdrädde och generellt oroligt lagde kanske bostadsprojektet Nestinbox inte är någon bra idé. Men arkitekterna bakom projektet, Elisabetta Gabrielli, verksam i det Milano-baserade arkitektkollektivet Archiground, och Pontus Öhman, arkitekt på LUMA Design, tyckte sannerligen det när man sjösatte projektet, som uppmärksammar bostadsbristen i framförallt storstäderna genom innovativa lösningar, under 2017 tillsammans med Michel Silverstorm, VD på Moderna Trähus AB.

Projektet upplever två år senare nyvunnen uppmärksamhet, då man låter meddela att Boverket beslutat att tilldela Nestinbox 1,5 miljoner kronor i utvecklingsstöd. Det sker inom ramen för Boverkets utlysning om stöd till ”innovativt och hållbart bostadsbyggande”.

– I vårt förslag har vi skapat en kompakt men fullvärdig bostad för 1-2 personer där huset praktiskt taget hänger i luften, förankrat i en bergvägg. Huset har en smart planlösning i 3 våningar, en boendeyta på knappt 50 kvm och motsvarar en lägenhet på 2,5 RoK. Perfekt för ett ungt par och för studenter med lite lägre anspråk på boendeyta, berättar Elisabetta Gabrielli i ett pressmeddelande.

Stödet öppnar för byggmöjligheter

Grundarna till Nestinbox menar att stödet betyder väldigt mycket, eftersom det ger de möjligheter och resurser att undersöka möjligheterna att bygga vertikalt, och huruvida fördelarna väger upp nackdelarna.

– I de större städerna är byggbar mark en bristvara och betingar höga priser, samtidigt som behoven av nya bostäder ökar ständigt, säger Pontus Öhman.

Själva huset består av trä med integrerad stålkonstruktion, och monteras likt en fågelholk på en klippvägg, där det hänger fritt i luften med en sida mot klippan.

nestinbox exteriör
nestinbox ingång

 

nestinbox interiör

Läs mer:

Vårens inredningsinspiration i en parisisk gammal skofabrik

Nu öppnar The Sparrow Hotel – se bilderna

Oscar Properties utökar till deliverksamhet

Gilla Residence på Facebook