Kan ett japanskt modeföretag och ett finskt designföretag skapa ett unikt samarbete mellan design och mode? Självklart! Det är precis vad de klassiska företagen Iittala och Issey Miyake har gjort genom den hittills topphemliga kollektionen Iittala x Issey Miyake – A Home Collection for Everyday Rituals.

För fyra år sedan började företagen diskutera en idé om den gemensamma kollektion som nu ser dagens ljus.

– Det finns slående likheter mellan de två som betoningen på enkelhet och funktion, och på hantverkstraditioner i kombination med tekniska innovationer. Självklart finns också stora skillnader – som är minst lika inspirerande. Hur vi lever våra liv i två olika delar av världen, och att Iittala är experter på hårda material, Miyake på mjuka, säger Iittalas creative director Jeremiah Tesolin till Susanna Strömquist vars reportage finns att läsa i Residence som kommer till prenumeranter i veckan.

– Varken Iittala eller Miyake design studio har genomfört ett varumärkessamarbete av den här digniteten tidigare. Jag tror att det är ganska unikt att två så pass välkända nationalikoner inom design slår sig samman, säger han.

Resultatet blev kollektionen Iittala x Issey Miyake – A Home Collection for Everyday Rituals. Kollektionen består av ett trettiotal produkter i form av glas, textiler, keramik. Kollektionen vill, likt namnet skvallrar om, vara en del av skapa fler, enkla vardagsrutiner.

– Vi lever så hektiskt och stressigt i dag, jobbar stenhårt för att sedan återhämta oss minst lika intensivt på ett spa eller en strand. De här produkterna vill erbjuda ett mellanting, uppmuntra till små pauser för bättre harmoni i vardagen, säger Jeremiah Tesolin.

På måndag presenteras kollektionen i en utställning som är öppen för allmänheten på Wetterling Gallery under Stockholm Design Week.

Iittala x Issey Miyake_8
Iittala x Issey Miyake_7
Iittala x Issey Miyake

Kika in delar av den nya kollektionen nedan:Iittala x Issey Miyake_3
Iittala x Issey Miyake_2
Iittala x Issey Miyake_6
Iittala x Issey Miyake_6_2
Iittala x Issey Miyake_5