Ikea i nytt supersamarbete med Byredo

Ikea fortsätter sin storsatsning med designsamarbeten – i år med en innovativ twist. Nu ska Byredo-grundaren Ben Gorham doftsätta våra hem och följs åt av kläddesignern Virgil Abloh, grundaren av ljudföretaget Teenage Engineering: Jesper Kuouthoofd och ett nytänkande samarbete med Nasa och Lunds universitet.

Annons

År efter år presenterar Ikea stjärnspäckade designsamarbeten under det årliga eventet Democratic design days. Efter de två senaste succéerna med Ilse Crawfords Sinnerlig, Ingegerd Råmans Viktigt och de två kommande hypade kollektionerna: Tom Dixon Delaktig och Hays Yppelig presenterade Ikea i dag fyra nya samarbeten.

Byredo-grundaren Ben Gorham, kläddesignern Virgil Abloh, grundaren av ljudföretaget Teenage Engineering: Jesper Kuouthoofd och ett samarbete med Nasa och Lunds universitet.

 Ben Gorham, grundare av framgångsföretaget Byredo, ska nu tillsammans med Ikea doftsätta våra hem.

– Dofter är ett intresse som jag blev helt besatt av. Dofter finns runt oss en del av våra liv, säger Ben Gorham.

Foto: Ikea / Byredo  

Exakt vad samarbetet kommer resultera i återstår att se.

– Samarbetet med Ikea ska inspirera människor att tänka på dofter på ett nytt sätt och inspireras av det. Alla har en tydlig koppling till dofter, säger Ben Gorham.

Annons

Ikeas designchef Marcus Engman säger att det inte kommer blir ytterligare ett nytt doftljus, men är intresserad av Ben Gorhams tankar kring doft.

– Vi är inspirerade av hur han vill koppla dofter till upplevelser. Produkter som kan komma ut av detta är något bättre än bara ett nytt doftljus.

Utöver Ben Gorham ska designern och grundaren av klädmärket Off-White Virgil Abloh, grundaren av ljudföretaget Teenage Engineering: Jesper Kuouthoofd och ett innovativt samarbete med Nasa och Lunds universitet lanseras.

Det sistnämnda är minst sagt innovativt och nytänkande. Ikea samarbetar med Nasa och Lunds universitet för att ta fram framtidens möbler. Ett designteam från Ikea bor och försöker lära sig hur det skulle vara att bo i rymden för att ta med i utvecklingen av framtidens boende.

– Vi är alltid nyfikna och rymden är spännande. Om vi arbetar med rymdarkitekter, Lund universitet och Nasa. På så sätt kommer vi kunna skapa lösningar som fungerar på jorden bättre än någonting annat, säger Marcus Engman som framför allt hoppas på en utveckling i hur vi förvarar i framtiden.

Kollektionerna lanseras under 2019.

Artikeln har ursprungligen publicerats på vår systersajt Elle Decoration. 

Läs också:

Spana in Reforms nya köksdesign för Ikeamöbler

Se Ikeas geniala film om den blå påsen

Ikea i samarbete med designer bakom succékollektionen

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Annons