Ikea lanserar kökskollektion – av återvunna PET-flaskor

Kungsbacka är Ikeas första kollektion köksfronter som är tillverkade av 100 procent återvunna material. Vad Ikea använder för material påverkar miljön i stort, menar Anna Granath, produktutvecklare på Ikea Sverige.

Annons
kungsbacka-1
 

Miljarder PET-flaskor förbrukas varje år och bara en bråkdel återvinns som material till nya produkter. Lejonparten av flaskorna blir istället skräp. Nu tar Ikea ett stort grepp om problemet.

Tillsammans med designgruppen Form Us With Love och en italiensk leverantör har Ikea sedan två år tillbaka utforskat möjligheterna som återvunnet material erbjuder. Som resultat av detta har man tagit fram ett helt nytt material – en plastfolie gjord av bortkastade PET-flaskor som samlats in av japanska kommuner.

Annons

– Vi hittade ett sätt att omvandla begagnade PET-flaskor till folie som lamineras på Kungsbacka köksfronter. Den största utmaningen var att skapa ett material som uppfyller samma kvalitetskrav som en folie som är gjord av ett helt nytt material. Vi har arbetat hårt för att inte kompromissa med kvalitet eller pris, säger Marco Bergamo, ansvarig för utveckling hos Ikea of Swedens italienska leverantör, 3B.

Läs mer: 7 inspirerande kök från Ikea – så kombinerar du det på olika sätt

kungsbacka-2
 

Den nya kollektionen köksfronter går under namnet Kungsbacka och lanseras i februari. Det är den första köksfronten i Ikeas sortiment som är tillverkad av både återvunnet trä och återvunnen plast.

Annons

– Vad vi gör på Ikea har stor inverkan på miljön eftersom vi arbetar med stora kvantiteter. Genom att använda återvunnet material kan vi producera på ett mer hållbart sätt, säger Anna Granath, produktutvecklare på Ikea of Sweden, som är sortimentsbolaget i Älmhult.

För att täcka ytan på en 40X80 centimeter stor kökslucka behövs 25 stycken halvlitersflaskor. Precis som alla köksfronter i Ikeas sortiment har Kungsbacka 25-års garanti.

Läs mer: Kika in i ett färgstarkt drömkök – utöver det vanliga

kungsbacka-4
 
kungsbacka-3
 
Annons

Läs mer: 5 smarta budgetknep för köket som inte kräver renovering

Publicerat 06 februari 2017
Annons