ikea annanstans topp

Många har antagligen sett Martin Bergströms designs utan att tänka på det. En av de mer uppmärksammade är artisten Loreens scenkläder för Eurovision Song Contest 2012. Den Stockholm- och Berlinutbildade Bergström har ett imponerande CV, och när det blir dags för ANNANSTANS, kollektionen han tillsammans med IKEA och 1,300 av IKEA:s anställda hantverkare på sociala partnerföretag i Indien, Rumänien och Thailand arbetat fram är det inte första gången man samarbetar: Bergström ligger även bakom den iögonfallande kollektionen SVÄRTAN från 2016, där man precis som med ANNANSTANS lät mode och möbler mötas.

ikea annanstans skärgård

– Jag har inspirerats av tystnad och avlägsna öar. Syftet var att skapa någonting som är omöjligt att sätta ord på, som dagdrömmar eller minnen, säger Bergström.

ikea annanstans kaftan
ikea annanstans bananfiber
ikea annanstans kuddfodral

Möte mellan design och hantverk

Kollektionen är bred och består av allt från en kaftan, sjalar, keramikskålar, banafiberkorgar, vaser, kuddfodral, och mycket mer. Det är mötet mellan Bergströms design och hantverkarna som magin skapats, och ingenting är egentligen likt någonting annat. Bergström själv beskriver det som en stor familj, ingenting passar ihop fast ändå så gör dem det.

– ANNANSTANS är hantverk och kommer i begränsad upplaga. Ingenting är identiskt, och därför speciellt. När produkterna är slutsålda är de slutsålda. Du kommer inte kunna gå ut och köpa en ny, exakt likadan produkt. Jag vill att folk ska betrakta produkterna som en ny vän i hemmet, någon som du vill ta hand om under väldigt lång tid, berättar Martin Bergström.

ikea annanstans väska havet
ikea annanstans tote
ikea annanstans vas
ikea annanstans lådor med lock
ikea annanstans kuddfodral2
ikea annanstans svampar

ANNNASTANS släpps i begränsad upplaga den 8 mars.

Foto: IKEA

Läs mer:

Sju kökstillverkare som gör luckor till IKEA-stommar

5 inredningstrender som spås ta över på Hemnet 2019

Linum välkomnar våren med urban 60-talskänsla

Gilla Residence på Facebook