ikea topp schweiz

För en tid sedan skrev Residence om hur IKEA förknippas med hållbarhet enligt en studie gjord av Svensk Hållbarhetsranking. Företaget tar hållbarhet på stort allvar, och kommer nu låta testa idén att hyra ut möbler i Schweiz. Inledningsvis kommer den schweiziska befolkningen kunna hyra kontorsmöbler, men man avslöjar också att det finns planer på att leasa ut kök och andra produkter längre fram.

För designtidningen Dezeen berättade en talesperson för IKEA att man ser stora möjligheter att inspirera sina kunder att spela en aktiv roll i arbetet mot att göra cirkulär ekonomi till en verklighet inom företaget.

”Ett nytt sätt att finansiera ett kök”

Torbjörn Lööf är Inter IKEA chief executive ser ett stort värde i att undersöka hur processen artar sig.

– När vi väl fått igång den cirkulära modellen är det självklart väldigt intressant att se vad som händer med produkten, hur kunden tar hand om den. Det handlar inte bara om att sälja produkten.

ikea Schweiz 1973

1973 öppnade det första IKEA-varuhuset utanför Skandinavien – i Schweiz.

Konceptet att hyra ut kontorsmöbler går sannerligen i linje med den cirkulära mentalitet som IKEA implementerar mer och mer. I Edinburgh finns sedan tidigare ett möbelutbytesprogram, som dessutom kommer till Glasgow senast i juni i år. Konceptet handlar helt enkelt om att kunder får komma med sina använda IKEA-möbler till varuhuset där den antingen säljs på fyndhörnan eller skänks bort till välgörenhet. Kunden som lämnat in den använda möbeln får ett tillgodokvitto som utgör en viss procent av möbelns ursprungspris.

Det är i skrivande stund oklart när exakt man kommer implementera uthyrningsprövotiden i det schweiziska varuhuset, då konceptet fortfarande är på planeringsstadiet.

Samtliga foton av IKEA.

Läs mer:

IKEA utklassar svenska företag i ny studie om hållbarhet

Svensk vattensparande innovation skapar världsintresse

Idéprojektet Nestinbox tilldelas utvecklingsstöd

Gilla Residence på Facebook