ikea topp

På IKEA Museum i Älmhult kommer det från och med den 25 april gå att se utställningen Home Futures – Underbara framtid! Utställningen har under hösten och våren visats i London, och visat sig uppskattad bland kritiker.

Det finns någonting charmerande i att se tillbaka på hur man förr i tiden såg på framtiden. Vi gillar att ha helikopterperspektivet och att fnissande läsa och titta på hur historiens befolkning tänkte att framtiden skulle bli.

hans hollein mobilt kontor

Den österrikiske arkitekten Hans Hollein med sitt mobila kontor, 1969.

Någonting som är ständigt aktuellt är hur hemmets roll utvecklas med tiden, och i samband med det hur framtidens hem ska utformas.

– I utställningen blickar vi tillbaka på de senaste 80 åren och hur pionjärer inom formgivning och arkitektur sett på framtidens hem. Vilka futuristiska lösningar och produkter trodde man skulle bli verklighet? Och vilka av dem har faktiskt realiserats? säger Anna Sandberg Falk, utställningskurator på IKEA Museum.

I Home Futures – Underbara framtid! kan besökarna se verk som Guframs ikoniska Bocca-soffa och deras ”Metacactus”, samt ”Mobiles Buro” av Hans Hollein som visualiserar ett mobilt kontor.

pratone gufram

Guframs ”Pratone”, av Giorgio Ceretti, Piero Derossi, Riccardo Rosso.

gufram metacactus

Guframs ”Metacactus”, design av Guido Drocco och Franco Mello, 1972. © Gufram

La casa telematica

”La casa telematica”, design Ugo la Pietra, 1983.

Läs mer:

Wall of Art startar kreativ studio för att inspirera

Kika in på Loewes Milano-utställning

Spana in SYMFONISK – IKEAs samarbete med Sonos

Gilla Residence på Facebook