Imke Janoschek: Därför behöver män en mancave

Annons

Med stigande ålder haglar insikterna kring det mänskliga psyket och hur allt hänger ihop, vecka för vecka drar det in störtskurar med visdom. Den mänskliga hjärnan går från klarhet till klarhet, i synnerhet verkar det så hos medelålders kvinnor. Hur det är med männen är mer höljt i dunkel för mig. Inte riktigt samma galopperande insiktsprocess, om man ser det hela utifrån. Inte samma skenade upptrappning av visdomsackumulation. Lite mer trampa på samma ställe.

Dock kan även männen drabbas av plötsliga insikter. Under samhällets pågående hen:ifiering är det ju allt fler män som hängivet ägnar sig åt inredning. Gott så, även om det ju nu blir mycket mer bråk om hur det ska se ut hemma. Jag vet flera heteroäktenskap som knakar betänkligt i fogarna under detta att HAN helt plötsligt lägger sig i. Och om han inte får tillräckligt med utrymme i de gemensamma besluten går han i väg och gör något som kallas för Mancave, ett territorium i huset eller lägenheten där han ska bestämma själv.

Annons

Mancaven är uppdateringen av gamla generationernas snickerboa, verktygskällare eller baren i gillestugan. Det är där i mancaven spandexmännen vårdar sina 100 000-kronors-cyklar, där de jäser surdegen, brygger ölen, kanske även odlar bin. Det är där vinylsamlingen och kabel-antikvariatet med alla viktiga »tänk om wifi:n bryter samman«-kablarna kommer till sin rätt.

Min pappa, en pensionerad 40-talist, har drivit detta med mancaven lite längre. Han har köpt ett slags extended mancave, en gammal bondgård, åt sig själv där han inrett ett helt pensionat med sin något besynnerliga inredningsstil. Han hyr ut också och driver således ett tyskt Fawlty Towers vid Nordsjökusten.

I och med att han har blivit osams med granndottern som hjälpt till att städa måste han nu städa själv. Här kan man se hur gud räcker ut en hand och straffar den som aldrig haft närkontakt med en dammsugare, som genom två äktenskap och 72 år av liv mästerligt duckat från allt städansvar. Och guds straff är obarmhärtigt och förgörande.

Annons

Nu måste pappa städa som en blådåre, städning av semesterbostäder är ju ungefär som att flyttstäda en gång i veckan. Inkvisitionen som drabbar honom är dessutom den mest nitiska av dem alla, nämligen den av tyska hemmafruar som på grund av den braiga luften och de stärkande strandpromenaderna semestrar i hans pensionat vid Nordsjön. Tyvärr är vädret allt som oftast ungefär som svensk midsommar och strandpromenaderna då extra stärkande, men man tillbringar även en hel del tid inomhus.

»Då har de för mycket tid och kontrollerar om jag har dammat uppe på köksskåpen, sedan vill de ha reducerad hyra«, förklarar pappa upprört, som även förhör sig om ifall jag någonsin har städat ur en kaffekokares vattentank och hur jag har det uppe på mina dörrkarmar…

Häromdagen var det två trevliga medelålders damer som efter avslutad vistelse ville prata ut om den bristfälliga städningen (här var det lampan över köksbordet som inte hade dammats av ordentligt) och satte sig och drack kaffe med pappa. Efter ett tag gled samtalet över till den allmänna livssituationen för alla närvarande och så småningom frågade damerna huruvida pappa var troende. Han lyckades krångla sig ur svaret, men för att de skulle skiljas åt som vänner var han  tvungen att sjunga psalmen Amazing grace med dem, ståendes i hallen.

Annons

»Sjöng du på riktigt?« frågade jag klentroget, jag hade i alla fall lite svårt att se hur han och två 45-åriga kristna damer stod där i en av ferielägenheterna sjungandes »I once was lost, but now am found, was blind but now I see«.

»Jag gillar att sjunga som du vet«, sa pappa obekymrad, »och dessutom vill jag ha en bra bedömning på internet, det är där man blir förlåten.«

Startfoto: Designingidea

Läs också:

Imkes Janoschek: Att leva utan en fungerande toalett

Imke: 7 inredningstrender vi helst vill glömma

Wendelbo: Tält-trenden inomhus är ett skämt

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Publicerat 05 maj 2017
Annons