Så inreder du med belysning i vardagsrummet, inspirerande tips

Så inreder du med belysning i vardagsrummet – 7 inspirerande tips

Skapa hemtrevliga, stämningsfulla och välkomnande miljöer med välkurerad belysning. Här listar vi sju inspirerande lösningar för vardagsrummet.

Annons
5 coola hus som du kanske inte visste fanns
5 coola hus som du kanske inte visste fanns
1:24

Sensommaren är precis runt hörnet, vilket även hintar om att mörkare månader är inom räckhåll. I takt med att det naturliga ljuset minskar ökar behovet av god belysning i alla hemmets rum. Tre ljuskällor per rum är en bra start, men allt beror förstås på yta, typ av belysning och personliga preferenser.

Utöver att skapa tillräckligt med belysning i ett rum kan det kännas knepigt att inreda med lampor. Hur blir en lampa en inredningsdetalj som både fyller en praktisk funktion och agerar stilsäkert blickfång? Vi tar oss an belysning i vardagsrummet, ett socialt näste och mysig mötesplats i alla våra hem. Läs vidare för att ta del av sju snygga lösningar att inspireras av.

Annons

Inred med belysning i vardagsrummet – sju inspirerande sätt att skapa en snygg och stämningsfull miljö med lampor:

1. Välintegrerat

Så inreder du med belysning i vardagsrummet, jordnära trend
Ljuskällan eller ljuskällorna får med fördel integreras med vardagsrummets befintliga färgpalett för ett tidlöst intryck. Foto: H&M Home.  

Låt vardagsrummets befintliga färgskala smitta av sig på ljuskällorna. Enhetliga miljöer fortsätter att regera oavsett rum, inte minst i den jordnära paletten. Du får en sammansvetsad miljö med tidlös anda, i kulörer som håller sig trendiga både denna säsong och nästa.

2. Statementinslag

Så inreder du med belysning i vardagsrummet, levande och lekfulla former
Integrera en dos av lekfullhet med ljuskällor i mer böljande former. Foto: Ellos Home.  

Ljuskällor har seglat upp som statementdetaljer utan dess like och får gärna ta plats i hemmet. Testa att addera en lampa i vardagsrummet som antingen går i en poppig färg eller spännande form. Beroende på vilken känsla du är ute efter kan du leka med tydliga kontrastfärger, materialval och storlek.

Annons

3. Genomgående modell

Så inreder du med belysning i vardagsrummet, genomgående modell
Testa att placera lamporna i olika höjd för en levande känsla. Foto: Jannik Martensen Larsen/Farrow & Ball.  

Finns det en modell av lampa som du håller extra kärt? Låt den prägla vardagsrummet för en personlig touch. Tänk att lampan är den gemensamma nämnaren i rummet. Sedan blandar du in olika kulörer och utföranden, exempelvis i form av färgstarka lampskärmar eller en lampfot i kontrasterande material. Och kom ihåg – ju fler, desto bättre!

4. Portabel favorit

Så inreder du med belysning i vardagsrummet, stilleben
Satsa på flexibel belysning som enkelt går att flytta runt efter säsong. Foto: &Tradition.  

Vi ser allt mer av portabla, sladdfria lampor och fördelarna är många. Utöver snygga utföranden kan du smidigt addera eller ta bort ljuskällor på nolltid. Ge plats åt flera stycken under årets mörka månader för en rejäl ljusboost och förhöjd mysstämning i ditt vardagsrum. Många modeller går även utmärkt att ha utomhus, perfekt för sensommaren.

Annons

5. Höjdskillnad

Så inreder du med belysning i vardagsrummet, taklampor i olika höjd
Ute efter belysning utöver det vanliga? Lampor ur samma serie passar naturligt bra ihop, perfekt för snygga blickfång. Foto: &Tradition.  

Använd taklampor för att tillföra en ny dimension i vardagsrummet. Bryt av det normativa konceptet av att endast ha en taklampa genom att experimentera med flera stycken i en och samma miljö, hängda i olika höjder. En bra utgångspunkt är att använda lampor ur samma serie, antingen likadana eller liknande, som sedan varieras i färg och storlek.

6. Hörn i fokus

Så inreder du med belysning i vardagsrummet, lampor på golvet
Tycker du att golvlampan hamnar lite för långt ner? Använd böcker eller tidningar för att skapa höjd. Foto: Hay.  

När det kommer till vardagsrumsbelysning är det lätt hänt att snöa in sig på rummets huvudsakliga möbel, soffan, och glömma bort att belysa resten av rummet. Hämta inspiration från feng shui, där stor vikt läggs på rummets hörn. Rummets energier flödar bättre om det finns något i hörnen, som en lampa eller ett bord.

Annons

7. Mixa och matcha

Så inreder du med belysning i vardagsrummet
Våga integrera flera av dina favoritlampor i en och samma miljö. Foto: Johan Spinnell för Historiska Hem Stylist: Åsa Copparstad Mäklare: Hanna Tairi.  

Stämningsfullt vardagsrum stavas personlighet. En färgstark miljö kantad av unika objekt och detaljer du håller kärt är alltid en vinnare. Rent belysningsmässigt är det fint att leka med blandade färger och stilar i ett och samma rum. Få vardagsrummet att poppa med en loppisfyndad lampa eller unikt arvegods.

Annons