daniel ostman

Inred som ett proffs – Årets inredare delar med sig sina bästa tips

Annons

I november fick Daniel Östman, som den första personen någonsin, priset för Årets inredare på Residence Stora Formpris. Priset instiftades för att visa vikten av en duktig inredare och vilken skillnad deras arbete kan göra för ett hem. Nu delar han med sig av sina bästa tips på hur även du kan lyckas!

1. Våga och lita på dig själv!

– Att lyckas med inredning handlar om att våga prova, göra själv och att hela tiden testa sig fram. Våga för mig att gräva i mig själv, och att inreda med saker som jag kommer ihåg från jag när var liten. Det behöver inte vara saker som är rätt just nu, utan snarare saker som påverkat tidigare i livet. Jag tänker att om de har påverkat mig så kan det påverka någon annan också. Till exempel kan fula tapeter från barndomen sitta kvar hos mig 30-40 år senare och funka även i dag – om man inreder med den på rätt sätt.

2. Känn efter

Annons

– Känn efter vad som är rätt och inte. Tänk och ha en idé men sen handlar det om att man måste lägga ihop det och känna om det är bra när man ser det tillsammans. Jag utgår aldrig från en lampa eller en matta. Jag tycker inte att en produkt kan eller ska göra hela inredningen. Jag jobbar i stället så mycket som möjligt med att ta fram saker och se det i sitt rätta element. Ett exempel kan vara att måla prover på väggen i stället för att kika på pappersbitar.

Läs även: Årets inredare: ”Jag jobbar med inredning som helhet”

3. Kom igång

– Sitt inte och tänk och fundera, utan ta fram materialen och känn efter, kombinera ihop det, ta ett steg tillbaka och fundera: känns det här bra funkar det eller inte?

4. Gå din egen väg

– Titta inte vad de andra gör, eller så här: titta naturligtvis vad de andra gör – men kopiera inte något, utan lägg ihop färger och material du tycker om. Sen handlar det bara om att du ska känna efter om det är bra. Man känner direkt när det sitter, det är bara så.

Annons

– Sen är det är vanligt att man vill veta varifrån enskilda produkter kommer ifrån. Ser jag en enda kommentar på Instagram där de frågar mig varifrån en vas kommer känner jag att jag har misslyckats, säger Daniel och fortsätter:

– Jag vill jobba med vad en inredning får en person att känna, och inte att man ska köpa en specifik produkt. Inredning ska ge mer än så och jag vill att det ska handla om det inredning egentligen handlar: om trivas och få fram den man är.

Läs även: Orangeriet mitt i stan

5. Finns inget facit

– Det finns inga rätt och fel, det finns inget som är fult eller snyggt! Är det fint så är det fint, även fast det är fult och är det fult är det fult, även fast det är fint. Det jag menar med det är att något fult, billigt eller udda kan vara fint även fast det ses som fult samtidigt som något som ska vara fint likaväl kan vara fult.

Läs även: Så lyckas du med tavelväggen – stylistens 4 bästa tips

Foto: Erik Lefvander (t.v.), Daniel Östman (t.h.)

Annons