Växthus inredning.

Så inreder du växthuset – tips och inspiration!

Har du blivit med växthus? Grattis! Nu ska här inredas, så att ditt nya rum blir precis så härligt som du har tänkt dig.

Annons

Grönt på golvet

Grönt golv.
Grönt golv.  

Denna vinterträdgård tillhör Marrakech designs ägare Inga-Lill Ovin. Såklart har hon lagt Marrakech design-plattor på golvet. De handgjorda kakelplattorna Zellige är nya i Marrakechs sortiment. Zellige (eller Zellij pa arabiska) ar ursprungligen ett arabiskt hantverk och konstform. Dessa kakelplattor ar handgjorda. Glaseras och branns i ugn och produceras endast i Marocko. Plattorna ar formade och skurna for hand vilket lamnar spar i glasyren. Zellige kakelplattor Bejmat, 1950:- per kvadratmeter.

Annons

Sitt lågt

Låg fåtölj.
Låg fåtölj.  

Om du har ett skönt golv i ditt växthuset kan det vara härligt att ha lite sittkuddar på golvet, kanske inreda en hörna för barnen att leka och fika i? Stor dyna inklusive ett separat ryggstöd. Sittdynan har ett handtag på ena sidan som gör den lätt att ta med sig in och ut. Passar EU-pall, därför perfekt för ditt DIY-projekt när du vill bygga en egen soffgrupp! Det ekologiska tyget är märkt med Gots och Öko-tex. Tänk på att naturmaterial som bomull lätt bleks över tid om tyget utsätts för direkt solljus. Kudde, Granit, 1 299:-, granit.com.

Annons

Ta en fika

Litet bord.
Litet bord.  

Om man inte har så mycket plats är det fint med ett litet cafébord, som får plats i minsta hörn. Eller som kanske står utanför huset i solen? Grythyttans Akleja har en bordsskiva i obehandlat teak,6 980:-, lannamobler.com.

Gabriella Crespi

Gabriella Crespi lampa.
Gabriella Crespi lampa.  

Gå all in bohem med denna lampa från Gabriella Crespi, en legendarisk italiensk designer som skulle ha fyllt 100 i år. Gubi lanserar hennes 50 år gamla kollektion Bohemian i år. Crespi älskade rotting, och umgicks i illustra kretsar med Audrey Hepburn och Hubert de Givenchy. Lampan ger ditt växthus en air av bohemisk savoir vivre. Floor lamp, 11 000:-, Gubi.com

Annons

Stora krukor

Stora krukor.
Stora krukor.  

Du kan ju odla rakt ner i jorden i ditt växthus. Eller ha fasta odlingsbänkar. Men en och annan stor kruka är i alla fall bra att ha. För ett fint litet träd kanske, ett persikoträd kan till exempel klara sig om du väljer en bra sort.Terra kruka från Aytm är gjord i lera med en dekorativ fot, den stora krukan med en höjd på 60 cm kostar 3 229:-, royaldesign.se.

Samtal i det gröna

Samtal i växthuset.
Sittplats i växthuset.  

Libelle-serien är en av årets nyheter från klassiska Grythyttan som ritats av den prisbelönta norska formgivaren Andreas Engesvik. En lätt café-känsla över stol och bord som är lätta att flytta in och ut. Precis så som man vill ha det. Libelle, stol 2 490:-, och bord 3 190:-, grythyttan.com.

Annons

Stiligt

Piedestaler.
Stiliga piedestaler.  

Stiliga piedestaler eller bord i cortenstål, finns i två olika höjder designade av Rodolfo Dordoni. Bord, ännu ej prissatt, minotti.com.

Praktexemplar

Växthus.
Praktexemplar på ett växthus.  

Sweden Green house fantastiska växthus i trä byggs på plats och målas i linolja.

Annons

Lounge

Lounge fåtölj.
Lounge fåtölj.  

Granit har gjort denna fåtölj som påminner lite om en sittsäck, skönt häng för en gamer eller annat ungt folk som du vill hänga med en stund, till exempel. Tyget står emot väta och fungerar även utomhus.

Fåtölj, 999:-, Granit.

Terrakotta

Terrakottakrukor.
Terrakottakrukor.  

Inget kan gå fel med terrakottakrukor. Om du tröttnar på de klassiska, som alltid är en bra idé, har Oyoy kommit med en ny serie i lite bulliga former. Awa outdoor pot i terrakotta, 970:-, oyoy.com.

Annons

Förvaring

Utomhushylla.
string  

Någonstans behöver du plats för ytterligare krukor, saxar, sekatörer, fröer, kanske lite jord i en säck och så vidare. Om du inte odlar i ditt växthus vill du möjligtvis ställa lite porslin någonstans. Strings fristående utomhushylla kan såklart även stå utanför växthuset. Den är ritad av Anna von Schewen och Björn Dahlström. I detta utförande kostar den 5 200:-, nordiskagalleriet.se.

Vitrinskåp

Vitrinskåp.
Vitrinskåp.  

Ett växthus i metall och glas kan må bra av några äldre ting som skapar atmosfär. Kolla på auktionssajterna efter gamla vitrinskåp, där du få plats med krukor och sekatörer. I lådorna kan du förvara bordslinne och bestick, i alla fall sommartid. Sengustavianskt skåp, bukowskis.com.

Annons

Klassisk urna

Gjutjärnskruka.
Klassisk urna.  

En gjutjärnskruka från Näfveqvarn passar i princip överallt och håller för evigt. Tänk att plantera massor av plättar i luften i denna, eller en superklassisk aloe vera eller ett litet citronträd. Faunurna av Ivar Johnsson (1885–1970), 6 500:-, nafveqvarn.com.

Publicerat 10 maj 2022
Annons