Inredaren: Här är årets 5 största trender

Vad blir 2018 års stora trender och vilka möbler är värda att satsa på? Naturliga material i form av trä, linne, sten, skinn och keramik tillhör några av vårens starkaste trendenser, enligt inredaren och Residence-bloggaren Madeleine Asplund Klingstedt.

Annons

Vilka trender och tendenser ser vi i våra hem i vår?

Den största trenden som jag tycker växer sig allt starkare är det mer långsiktiga tänket, där vi lägger ner alltmer tanke bakom våra köp till hemmet. Vi vill inte bara gilla den där ljusstaken i en vecka utan vi har som målsättning att vi ska älska att ha den hemma resten av livet eller sälja den vidare till någon annan som kommer att uppskatta den ett bra tag.

Inrednings- och färgmässigt är även hållbarhetstrenden stark. I stället för att hoppa på den nya trenden eller renovera och inreda för att ”det ska fungera tills man tröttnar” så investerar man långsiktigt i mer lugna och naturnära färgval. Vi lämnar också plats åt några få väl utvalda, genomtänkta och högst personliga detaljer i form av exempelvis konst, en vas eller en fåtölj i din favoritfärg.

Avsändaren spelar också större roll, vi vill veta vem som har gjort det vi köper hem och varför de skapat det.

 

Vilka färger, möbler och accessoarer kommer att efterfrågas?

Vi inreder gärna våra hem i varma, harmoniska och dova färger på väggar och textilier men för att få in lite kontraster matchar vi detta med kalla metaller som silver, krom, spegel och aluminium. Jag tror att de klassiska och därmed alltid aktuella mörka träslagen kommer att fortsätta vara stort i såväl fast möblemang som kök, garderober men också detaljer som stommar på en soffa eller ett soffbord. Jag tror även att keramiken och konsten kommer fortsätta att växa sig stor.

 

Är det något speciell känsla eller ledord vi kan gå efter? 

Harmoni, långsiktighet och avskalat.

Annons

Harmoni Jag tycker alltid att man ska välja väggfärg, golv och färg på snickerier som man vill leva med länge.Trivs man bäst i en salig blandning färger kan man ända skapa detta med möbler och detaljer.

Långsiktighet Vi älskar våra hem och därför vill vi inte kompromissa med möblerna vi har hemma. Därför tror jag hellre att vi lämnar en hörna eller en plats hemma tom tills vi hittat den perfekta saken för platsen eller tills vi lyckats spara ihop till dyrgripen vi egentligen vill ha.

Avskalat Vi lägger ner stor omsorg kring vad vi väljer att ha i våra hem, vi vill ge dessa saker rum och låta dem andas på samma sätt som att vi hellre lämnar en plats tom tills vi hittat ”rätt” fåtölj till just den platsen. Är du inte säker – låt det ta tid.

 

Vad längtar du själv efter i vår? 

Jag längtar efter hem och inredningar med återkommande material, färger och detaljer, där färgsättningen är genomtänkt och där man tagit hänsyn till – och lyfter fram byggnadens eller lägenhetens grundförutsättningar. Det ska kännas personligt, men på ett snyggt sätt där detta inkorporerats i helhetsharmonin – och inte gör avkall på den.

 

Vad lämnar vi bakom oss?

Det sista som finns kvar av det industriella i form av allt för mycket svartmålat stål som möter betong, nakna lampsladdar och lika nakna glödlampor. Vi lämnar som sagt också impulsköpen bakom om oss för mer eftertänksamma inköp.

Läs också:

Inredarna: Trender att satsa på 2018 – och detaljerna vi tröttnat på

Experten: Här är de största färgttrenderna just nu

Magisk inredning i Stockholmshotellet – med Gotains och Lineaires nyheter

Publicerat 15 januari 2018
Annons