Inredaren Jacob Hertzell listar 5 trender i höst

Annons

Residences creative director och stylisten Lotta Agaton listade höstens fem viktigaste trender. Även inredaren och stylisten Tina Hellberg delade med sig av sina senaste trendspaningar. Näst på tur står inredaren och stylisten Jacob Hertzell, som bland annat jobbar för Residence, att berätta om sina spännande insikter och försöka sätta fingret på vilka inredningstrender vi kommer att få ta del av under hösten.

Inspirerande arkitektur: CBS building i New York. Foto: Mick Andreano
Inspirerande arkitektur: CBS building i New York. Foto: Mick Andreano  

1. Miljöer inspirerar
– Det är något med det negligerade och otidsenliga som lockar och som är rätt befriande i kontrast till det hyperaktuella. Jag har svårt att inte gripas och inspireras av de offentliga rum som nyss har försvunnit, eller som snart är borta, i Stockholm. Som Slussen och ett flertal kaféer och restauranger. Rum som var välgjorda från början men som tiden också skänkt en svårersättlig rikedom.

Annons

 

Snart kommer klara färger, tror Jacob Herzell. Stol av Rietveld.
Snart kommer klara färger, tror Jacob Herzell. Stol av Rietveld.  

2. Möbler får ny funktion
– I hemmen ser vi en tydlig rörelse bort från tv-soffan. Det är fascinerande att se hur länge någon kan sitta med halva rumpan på en stol eller lutad mot en garderob fördjupad i ett spel eller en skriftväxling. Ibland uppfattar jag det som att vi egentligen inte är intresserade av perfekt anpassade möbler, vi gillar motståndet i att använda ting på fel sätt. När designen passar för bra viker vi undan. Som att alla trängs i köket på fester, men om vi gör köket större för att kunna umgås blir rummet trist och tappar charmen, då dras alla till en trång passage någon annanstans.

Annons

 

Dagbädd från Knoll.
Jacob tror att dagbädden står inför en renässans  

3. Dagbädden tar över
– I linje med vår vurm för det inte särskilt anpassade tror jag på en renässans för dagbädden. Den är egentligen inte bra för något, men fungerar ändå till allt. Gästsäng, spelyta, partyö eller kontemplationsplats.

 

Regissören Wes Andersons Prada-kafé Bar Luce i Milano.
Regissören Wes Andersons Prada-kafé Bar Luce i Milano.  

4. Personlig kvalitet
– Jag tror att vi kommer att se en växande respekt för de mer anonyma rummen genomförda med god kvalitet, harmoniska och tidlösa, som fungerar som en diskret bakgrund. Jag tycker om det personligt genomarbetade, som Jonas Bohlins interiörer eller Wes Andersons Prada-kafé i Milano.

Annons

 

Kökssystem Patricia Urquiolas
Patricia Urquiolas nätta kökssystem för Boffi är en favorit.  

5. Svåråtkomligt blir attraktivt
– Tycker mycket om keramik, spelet mellan form och yta är fascinerande. Sedan gillar jag saker som är svåra att hitta, nu är jag fixerad vid nätta sängar. Är det verkligen motiverat med de nästan meterfeta madrasstrippelburgare butikerna försöker sälja i dag?

 

Matta från företaget Rens
Påträngande royalblått är en viktig färg för Jacob just nu. Matta med färgen från företaget Rens.  
Publicerat 05 november 2015
Annons