Tips till trädgård och uteplats från inredningsstylisten

Under våren börjar många påta i trädgården och planera sommarens uteliv. Oavsett om du vill inreda uteplatsen för umgänge eller planera trädgården för att kunna odla alla dina favoriter så finns det mycket inspiration och tips att hämta inför projektet.

Vi frågade inredningsstylisten Tina Hellberg hur hon tänker om trädgårdslivet 2020 – från trender hon ser till konkreta tips som gör livet ute lite härligare i år!

Tina Hellberg, inredningsstylist tips för trädgård

Tina Hellberg är inredare och stylist. Foto: Martin Ulvbäck

Vilka trender tror du på i år?

– Den altruistiska trädgården, att tänka på att djur och insekter också har en plats i din trädgård. Se till att det finns vatten så får du se många olika fåglar som kommer för att bada, och även ekorrar kan dyka upp. Ett fågelbad som står på en ställning en bit upp från marken så det inte är så lätt för katter att komma åt. Även bina behöver vatten, ja alla levande varelser, säger Tina Hellberg och fortsätter:

– Städa inte överallt och spara gamla träd även om de är döda, en klätterklematis kan klä in det fint, då blir den ett hem för insekter och kanske kommer även igelkottar på besök. Låt det vara lite risigt i något hörn, det är perfekt för insekter. Och låt gräsmattan bli en äng för humlor och bin och spar för all del någon brännässla till nytta för fjärilarna.

Trädgårdstips från stylist

Tina Hellberg tipsar om att skippa det perfekta intrycket och istället satsa på mångfald och en lummig, välmående trädgård. Foto: Erda Estremera/Unsplash

Hur inreder du själv ute i år?

– Ett långbord med plats för många där vi har middagar och möten i det gröna är det viktigaste för mig. Dessutom en bänk med gashäll för matlagning. Det finns inget bättre än att kunna fritera utomhus, man slipper dessutom oset i köket.

Vilka är dina bästa tips för att inreda ute?

– Min mamma har en Ofyr intill sitt växthus där hon och hennes man har gjort en underbar plats för umgänge och matlagning. Där finns även planteringsbehållare i Corten med örter som man kan ta av och använda när man lagar mat. Sommarens bästa dagar tillbringas där.

Grill och stekhäll från Ofyr

Matlagning och umgänge i fokus på såväl uteplatsen som i trädgården. Här grill och stekhäll från Ofyr.

Läs mer:

Allt om nya säsongen av Trädgårdstider i SVT

Lyft uteplats och trädgård – trädgårdsarkitektens tips

Inspireras av inredningsprofilernas uteplatser och trädgårdar