Inspirerande inredningsbok – 18 hem med växter i fokus

green interiors2
green interios
Greenterior_8_AnaKras-2
Greenterior_20_Index-1
green interiors bart kiggen och magali elali

Skaparna bakom det belgiska online-magasinet Coffeeklatch har gett ut en av säsongens mest intressanta titlar: Greenteriors, en inredningsbok med fokus på hem med gröna växter. Vi har pratat med Bart Kiggen och Magali Elali om det växande intresset för växter, den nya boken och vilka växter som är mest populära.

Hur har sättet vi inreder med växter förändrats de senaste åren?
– Växter är den nya matlagningen. Intresset har ökat enormt. Vi börjar i allt större utsträckning se växter som ett sätt att inreda inomhus, lite som en trendig accessoar. Det är en del av en inredning och speglar vem du är. Det finns en stor längtan efter naturen, därför tar vi in naturen i våra hem.

Hur kommer det sig att ni bestämde er för att göra en bok helt fokuserade på hem inredda med gröna växter?
– Vi har stött på så många människor som delar vårt intresse för gröna växter. En intervju slutade ofta med att vi bytte skott, skötselråd om olika växter, och pratade om botaniska trädgårdar och trädgårdscenter. När vi träffade de belgiska trädgårdsarkitekterna Bart & Pieter för tre år sedan gick vårt intresse för växter över i ren passion och vi kände att vi ville göra bok av det.

green interiors3

Hur ser ert hem ut?
– Vårt hem ser ut som en inomhusträdgård. Det är fyllt av blommor och växter. På varje fönsterkarm trängs växter och vi tar väldigt väl hand om dem. Det finns en historia bakom varje växt, och vi älskar att se dem växa och förändras. Trädgården utanför huset är som en liten djungel, som vi fått hjälp av att skapa av en trädgårdsarkitekt.

Hur skiljer sig sättet att inreda med växter åt mellan olika länder?
– Vi var faktiskt förvånade att hur likartat vi väljer våra växter, trots att vi bor i olika länder och klimat. Gammeldags växter från bajonettliljesläktet, fikus and ormbunkar är trendiga igen. Och växter med stora löv, som filodendrons, är också väldigt populära.

green interiors

Vilka fem växter är mest populära i boken?
– Fläckbegonior, fönsterfikus, monstera, vit papegojblomma och garderobsblomma.

Har ni något favorithem i boken?
– Thierry Boutemys hem stod verkligen ut i mängden. Han är en välkänd arkitekt som bor i ett litet pittoreskt hus i Bryssel med sin familj; hans hem och livshistoria har bitit sig fast. Liksom Marianne och Kore Yoors hem. Under arbetet med boken blev vi nära vänner med dem, förenade i ett stort intresse för växter.

green interiors1

För mer information om Greeninteriors, se här.