Intervju: Eva Lilja Löwenhielm blir Ikeas nya designchef

Eva Lilja Löwenhielm har utsetts till Ikeas nya designchef. Vi fick en intervju och tog tempen på vad vi kan förvänta oss från Ikea framöver. "När vi designar och produktutvecklar framåt kommer hållbarhet och prislappen på våra produkter att stå än mer i centrum", säger hon.

Annons

I dagarna blev det klart att det blir ingen mindre än Eva Lilja Löwenhielm som tar över som designchef på Ikea, efter att Marcus Engman i fjol meddelat att han lämnar möbeljätten.

Ikeas nya designchef Eva Lilja Löwenhielm har varit en aktiv del av den skandinaviska designscenen sedan 90-talet. Efter att hon tagit examen vid Beckmans Designhögskola har hon bland annat drivit en designstudio med fokus på produktdesign, visuella butikskoncept samt bostads- och kommersiella interiörer.

Eva Lilja Löwenhielm har jobbat med flera kända varumärken, däribland Asplund, Svenssons i Lammhult och Filippa K. Bland hennes mest kända produkter finns den vackra Palais-serien för Asplund, som hon formgav tillsammans med Anja Sebton. Möbelserien har hyllats brett och vann bland annat Residence Stora Formpris år 2018.

Palais-bord för Asplund av Eva Lilja Löwenhielm som är ny designchef hos Ikea
Bord ur Palais-serien för Asplund. Foto: Asplund  

Men Eva Lilja Löwenhielm är ingen novis i Ikeasammanhang heller. Hon har formgivit ett stort antal produkter för varuhuset sedan 1996 då samarbetet med Ikea fick sin början i och med ett stipendieprojekt. Bland hennes populära produkter för Ikea finns den klassiska runda mattan Ps, fåtöljen Ekerö samt lampfamiljerna Skurup, Varv och Storuman.

Mattorna PS formgivna av Eva Lilja Löwenhielm för Ikea
Mattorna PS formgivna av Eva Lilja Löwenhielm för Ikea. Foto: Ikea  

Eva Lilja Löwenhielm om framtiden på Ikea: ”Kommer kräva nytänkande och innovation”

Som ny designchef på Ikea kommer hon att leda designteamet och ansvara för utvecklingen av Ikeas designidentitet. Eva Lilja Löwenhielm kommer även att utveckla Ikeas nätverk av frilansande formgivare samt samarbeten med designskolor – båda delar i Ikeas arbete med att ligga i framkant vad gäller kreativitet och design.

Annons

Vi fick en intervju med Ikeas nya designchef och passade på att fråga vad vi kan förvänta oss från den folkkära möbeljätten framöver.

Grattis! Hur känns det att vara ny designchef för Ikea?

– Det känns fantastiskt, ärofyllt och utmanande att få jobba med design utifrån ett nytt perspektiv, genom att leda designfrågan för hela Ikea tillsammans med mitt nya team.

För de som ännu inte har koll på dig, vem är Eva Lilja Löwenhielm?

– Jag är en person som älskar kreativitet, drivs av god form och kraften i skapandet och är nyfiken på och inspireras av människor, deras liv och vardag. Jag har i mer än 30 år jobbat med design i olika former och sedan 1996 har jag drivit min egen designstudio i Stockholm, med fokus på produktdesign, men också jobbat med en hel del inredningar och visuella butikskoncept för både företag och privata kunder.

Lamporna Skurup från Ikea, design av Ikeas nya designchef Eva Lilja Löwenhielm
Lamporna Skurup från Ikea, design av Eva Lilja Löwenhielm och Axelsson/Gouriou/Nilsson. Foto: Ikea  

Vad innebär Ikea för dig?

– Ikea är för mig ett företag med många fantastiska människor med stark drivkraft, en drivkraft som skapar en plattform för hög kreativitet och stort engagemang. Det är ett spännande företag som drivs av sin vision och att jobba tillsammans, där man ständigt utmanar och ställer frågor för att göra vardagen för människor bättre. Ikea har också en närhet till sin produktion och materialutveckling, vilket inspirerat mig som designer.

Ekerö fåtöljen från Ikea, designad av Eva Lilja Löwenhielm.
Ekerö-fåtöljen från Ikea, designad av Eva Lilja Löwenhielm. Foto: Ikea  

Vad kan vi förvänta oss framöver från Ikea?

– Fler fantastiska produkter och smarta lösningar för en bättre vardag. När vi designar och produktutvecklar framåt kommer hållbarhet och prislappen på våra produkter att stå än mer i centrum. Det kommer att kräva en hel del i nytänkande och innovation vilket känns spännande. Ikea har ambitiösa hållbarhetsmål och en stark övertygelse att alla människor ska ha råd med ett bra hem. Och så kommer vår nyfikenhet innebära nya spännande samarbeten med andra för att lära oss och testa nya saker!

Annons

Vad blir den största utmaningen i ditt nya jobb som designchef?

– En av utmaningarna blir att stärka designernas närvaro i produktutvecklingen och i alla spännande samarbeten Ikea har framför sig. Jag ser med spänning fram emot hur vi ska lära oss mer om människor i nya marknader och skapa bättre lösningar. Hur vi ska fortsätta jobba med hållbarhet och att bli cirkulära, vilket är en stor uppgift och utmaning som kommer att påverka alla projekt och samarbeten. Och hur vi ska göra det så att det ska bli tillgängligt för många.

Bäddsoffan Vallentuna som Eva Lilja Löwenhielm designat för Ikea kombinerar förvaring, soffa och säng i ett.
Bäddsoffan Vallentuna som Eva Lilja Löwenhielm varit med och designat för Ikea kombinerar förvaring, soffa och säng i ett. Foto: Ikea  

Vad skulle vara ett drömprojekt på Ikea för dig?

– Det jag har framför mig från 1 september och att få vara med och påverka de stora frågorna som berör framtidens boende och miljön runt omkring oss.

Vi väntar med spänning på att se vad som kommer hända hos Ikea framöver!

Läs mer:

Ikea sjösätter ny affärsmodell – hyr ut sina möbler

Spana in Symfonisk – Ikeas samarbete med Sonos

Designikonen Zandra Rhodes gör samarbete med Ikea

Publicerat 02 juli 2019
Annons