Jotuns kulörchef om höstens trender: Interiören kommer präglas av naturen

Lisbeth Larsen, Jotuns kulörchef svarar exklusivt för Residence på frågor om höstens trender och färgkartan som släpps under september.

Annons
Så dukar du med jordnära färger
Så dukar du med jordnära färger
0:58

Vilka trender tror du på i höst och varför?

Närvaro! Det kommer att bli viktigt med samlingsplatser i hemmet, vid matbordet eller den stora soffan där det finns plats för många. Former kommer även att bli viktigare med fokus på de mjuka, runda och organiska formerna. En annan prioritet är bra materialval – trähantverk, sten och textilier. Liksom kvalitet i alla led – sitt-, ligg- och även visuell komfort. Självklart fortsätter vi sökandet efter närproducerade varor inom inredning. Samtidigt som vi också är nyfikna på andra länders hantverkstraditioner, och kommer nog att frestas till en och en annan vacker vas eller karaff från Japan, Nya Zealand eller Neder länderna.

Skandinaviska människor tycker generellt sätt om förnyelse. Vi är i grunden DIY-människor och en trend i Skandinavien har just blivit att fixa, förnya och måla om möbler, samt renovera hemma.

Färgtoner Mörk sandstrand och Granskugga, Jotun Lady.  

Vilka trendfärger kommer vi se tror du?

Säsongens trendfärger har påverkats av tiden och vår ökade miljömedvetenhet. Detta för oss till naturens egna färger. Skogens gröna nyanser, samt havs- och himmelska blåtoner kommer att prägla interiören. Färgerna kommer att vara mer matta och lite mer diskreta, och vi kommer att se en mer utsträckt användning av kulörerna på både dörrar, lister och tak. Detta kombineras med en stor dos nostalgi som kan ge oss en efterlängtad trygghet.

Annons

En annan viktig inriktning framåt blir de eleganta och subtila neutralerna. Försiktiga vita toner i fantastiska monokroma utföranden. Ett stilsäkert färgval med stora möjligheter för att skapa olika inredningsstilar.

Vi fortsätter ett tag till med beige! Här kulören Observe av Jotun Lady från den nya färgkartan hösten 2021.  

Vilken tror du blir höstens it-detalj?

Jag hoppas verkligen inte att det blir bara en speciell it-detalj som alla ska ha. Sådana saker blir fort utdaterade. Det jag tror på är taktilitet. Objekt och föremål som både är härliga att ta och se på. Till exempel fina mattor till bara fötter, eller mjuka bäddset.

Hur tror du coronan påverkar höstens trender?

Jag tror att vi kommer att fokusera extra på det som verkligen betyder något för oss. I dag konsumerar vi på ett icke hållbart sätt, för behöver vi verkligen allt det som vi köper? Nope. Ordet kvalitet är a och o. Saker ska ha en varaktighet. Vi ser redan att hantverksyrken lockar till sig yngre människor. Att arbeta med sina egna händer är både tillfredsställande och ger en upplevelse av självständighet. Jag tror att vi framöver kommer att sätta större värde på vänner och familj.

Färgtonerna Lövsal och Cityscape.  

Vad kommer du själv att investera i, i höst?

Jag vill ha en ny matta, och inte vilken matta som helst utan No 2 från Cappelen Dimyr. Den är otroligt vacker att både se och känna på. Och så ska jag måla mitt sovrum i en ny och härlig gul färg.

Toppbilden: Jotun Lady färgtonerna Granskugga och Mörk sandstrand.

LÄS MER: 
Pella Hededy: Mina favoritkulörer till hösten

Stor guide: Inredningsproffsen listar höstens trender

Publicerat 25 augusti 2020
Annons