När vi når honom på telefon har Karl Fredrik Gustafsson dagen innan tagit emot ett 800 år gammalt olivträd på 1,5 ton som riskerade att bli kaffeved eftersom det ska byggas på platsen i Spanien där det stått under århundradena. Men nu har trädet som fått en andra chans ska få ett nytt liv på Karl Fredrik och sambon Petter Kjelléns gård Eklaholm i Löderup på Österlen där det ska planteras på en innergård.

– Vi ska göra allt vi kan för att det ska må så bra som möjligt, det kommer att få upphöjd bädd och en värmeslinga bland rötterna. Det är nog det äldsta olivträdet i Sverige, jag vet inte säkert, man måste nog kolla det med en botanisk trädgård, men det är en sensation i sig att det får flytta in hos oss, berättar Karl Fredrik.

Karl Fredrik är för en del ett bekant ansikte efter sina inhopp i programmet hos vännerna Mandelmann i Djupadal. Inhopp som gick så pass bra att han fick ett eget program som har premiär nu i maj,  blom- och trädgårdsprogrammet Karl Fredrik på Österlen i TV4.

– Programmet är väldigt seriöst, men också med mycket glädje och humor. Det är ju kul att ha en mix av det, och det är så det här är, det är en blandning av stilar, ålder byggnader och växter. Det är lite som den perfekta festen!

Det inspirerande inslagen blandas med handfasta tips och råd om trädgårdsarbete och hur man binder fina buketter. Karl Fredriks trädgårdsintresse växte fram tidigt och han har en gedigen kunskapsbank att ösa ur.

– Det är självklart en livsstilsserie, men det viktiga för mig är att jag kan dela med mig av min kunskap. Jag började som 15-åring samla på växter och köpte sommarstuga utanför Örebro när jag var 18.

Karl Fredrik utbildade sig till florist och jobbade i Oslo under ett par år och hade bland annat det norska kungahuset och Petter Stordalen som uppdragsgivare. Efter åren i Oslo drev han flera inredningsbutiker i Mälardalsområdet där han ansvarade för allt från inköp till  För sex år sedan flyttade han till Skåne för att förverkliga sin dröm att bli landskapsarkitekt vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp, gården Eklaholm tog han över med tanken på att starta och driva en trädgårds- och inredningsbutik som ett sommar- och helgjobb, men det rullade på så bra att han numer lagt studierna på hyllan.

Gården Eklaholm är från 1600-talet och själva boningshuset är från 1920-talet, när Karl Fredrik och sambon Petter Kjellén tog över den var allt förfallet och den har nu renoverats. I programmet Karl Fredrik på Österlen är det förstås gården och dess verksamhet som är i fokus när tittarna får följa paret och de anställda i arbetet i trädgården och i butiken på gården där Karl Fredrik delar med sig av sina bästa tips.

Karl Fredrik Gustafsson med sambon Petter Kjellén och hunden Hamlet.

I dessa tider när sommarplaner har fått ändras, bokas av och göras om är det hemester som hägrar. Olycklig men samtidigt bra timing för ett livsstilsprogram med fokus på trädgård och blommor.

– Trädgården har aldrig varit hetare. I år kommer det bli mycket trädgård. Det är klart hemskt med Corona men just nu är det många som sitter hemma, man är ute i trädgården på dagen och man hinner slå sig ner och njuta av det här programmet och få ny energi. Och det passar bra inför en sommar hemma, på kolonin, balkongen eller på innergården. Även om man inte har en trädgård kommer man att bli inspirerad av programmet. Det är mycket floristik, för man kan alltid köpa färska blommor och sätta ihop till buketter, säger Karl-Fredrik.

Och utan frågan ens ställs levererar Karl Fredrik sina bästa tips för att få snittblommorna att hålla längre:

– Skippa det här med varmt vatten, kör kallt vatten till allt. Investera i en snittkniv eller en brytbladskniv, vilken kniv det är spelar ingen roll, bara den är vass och att det inte är din trubbiga brödkniv, det är viktigt att få till en skarp snittyta. Titta på programmet för att lära dig mer om snittytor! Och sen är det viktigt att man inte har några blad på stjälkarna som står i vattnet. Och det sista tipset är att byta vatten ofta.

Karl-Fredrik på Österlen har premiär i TV4, TV4 Play och C More den 25 maj klockan 20.00. 

Foto: Karl Fredrik Gustafsson, Jakob Dahlström/TV4

LÄS MER: 
Trädgårdsmästarens tips för en härlig uteplats och trädgård

Välj snittblommor efter säsong – expertens bästa tips

Hitta inspiration till trädgården i vårt härliga inspirationsgalleri