Kika in i Jonas Bohlins sommarstuga, ateljé och verkstad!

De organiska formerna kan ses som stjälkar på blommor eller grenkvistar – formgivaren och inredningsarkitekten Jonas Bohlin hämtar inspiration från naturen till allt han gör. Nu visar han upp sitt hem, sin ateljé och sin verkstad!

Annons
Trailer – Hemma hos inredningsarkitekten
Trailer – Hemma hos inredningsarkitekten
0:31

Inredningsarkitekten Jonas Bohlin, 69, skapade stor debatt när han 1981 visade stolen Concrete på konstfack i Stockholm. Debatten handlade om vad som är konst och vad som är möbel – en diskussion som ledde till att gränsen framåt suddades ut.

Han är en välkänd formgivare som har skapat föremål som bland annat lamporna Kvist och Star. Men han är också känd för sina restauranginredningar, där han står bakom inredningen i den anrika restaurangen Sturehof i Stockholm.

Annons
jonas bohlin inredningsarkitekt
 Foto: SVT

I dag bor Jonas i en sommarstuga utanför Stockholm som han själv ritat. Här har han både sitt hem, sin ateljé och sin verkstad. Han ville att byggnaden skulle kännas nutida men samtidigt samtala med sekelskiftet.

inredning jonas bohlin
 Foto: SVT

I SVTs program Hemma hos inredningsarkitekten får vi följa med hem till Bohlin där han visar oss runt i både huset, ateljén och i trädgården.

Annons

Hämtar inspiration från naturen

– Jag tycker det är viktigt att man har en omsorg kring det som är utanför huset. Det är som husets kläder, eller dräkt eller vad man ska kalla det för, säger han om sin trädgård.

möbler jonas bohlin
 Foto: SVT

Där växer rosorna fritt, det finns rum för alla väder och runt byggnaden rinner en bäck. Han hämtar inspiration från naturen till nästan allt han skapar. De organiska formerna kan ses som stjälkarna på blommorna eller grenverk.

hemma hos jonas bohlin
 Foto: SVT

Det viktigaste när det gäller inredning är, enligt Bohlin själv, att välja föremål och detaljer som speglar vem du är.

Annons

–Ett tips för att inreda sitt hem är att det ska vara med ting och föremål som du tycker om, och som du har en relation till. Ett hem blir ofta mer tryggare och omfamnade om du blandar saker du vuxit upp med, ärvt, hittat på resor, som du tycker är vackra, eller konstiga. Så det blir en flora av det som är du.

jonas bohlin kök
 Foto: SVT

Bohlin har arbetat mycket med materialet koppar, något som nu smyckar luckorna i köket. Att det patineras ser han som positivt.

– Jag tycker om när livet märks, säger han.

Se hela avsnittet på SVT1 och SVT Play. Du hittar det här.

Annons