Kristina Stark ger historiskt föremål nytt liv under Formex: "Ville uppdatera den för vår tid"

Kristina Stark designar och verkar som sin egen producent. Under Formexmässan uppdaterar hon vår traditionella spillkum med en personlig nytolkning.

Annons

Krukmakartraditionens kanske mest ikoniska föremål får nytt liv under Formexmässan när den uppskattade designern Kristina Stark presenterar sin nya kollektion Design: Kristina Stark Still Life Spillkum – en personlig nytolkning och uppdatering av dåtidens spillkum, en stor skål med hällpip. Still Life Spillkum är anpassad för dagens liv och behov, att användas varje dag och som tål såväl ögats som handens slitage. Residence fick en pratstund med den uppskattade designern om den nya produkten, produktion, keramik och dukning i stort.

Du har gjort en skål med hällpip – en så kallad spillkum – vad är din relation till den produkten?
– Som alltid vill jag arbeta med bruksföremål och objekt för det dagliga livet, produkter som används ofta och som man gläds åt att använda. Jag är själv uppvuxen med dessa fantastiska kärl. I Skåne, i Kullabygden där jag kommer ifrån, finns det en gammal keramisk tradition och jag har haft dessa kärl omkring mig hela livet. En spillkum är ett otroligt användbart kärl. Jag uppskattar de verkligen, därför ville jag också uppdatera den för vår tid. Det har jag försökt göra genom att förenkla, skala, ta bort… för att till slut komma fram till det viktigaste.

Annons

Hur går produktionen till?
– Keramiken görs i Portugal på fabriker som arbetar vidare på det hantverksmässiga sätt som man alltid gjort. Jag samarbetar med fantastiskt skickliga hantverkare med en stor yrkesstolthet, väl medvetna och måna om att föra arvet vidare till nästkommande generationer. Jag är så glad över att vara en del i det. 

Läs också: 13 inredningskonton att följa på Instagram under Formex

Du tar ofta hand om produktionen själv, hur kommer det sig?
– Jag arbetar både som formgivare för andra producenter och med min egna produktion där jag gör alla bitar själv, från skiss till färdig produkt.  Då är jag med i hela processen och kan påverka saker och ting hela vägen igenom. Att arbeta med produktframtagning kan ibland innebära en hel del kompromisser på vägen, man får ge och man får ta… Ibland måste man ta snabba beslut för att komma vidare, då är det en fördel att man bara behöver gå till sig själv. Det gör också att jag har en relativt kort arbetsprocess jämfört med andra större producenter. 

Annons

Vilka tendenser inom keramik, produktion och samhället i stort går du igång på just nu?
– Det är ju en ganska orolig tid vi lever i nu vilket påverkar oss på olika sätt. I sådana lägen tror jag att man blir mer mån om de små sakerna i livet, att man uppskattar hemmet och sina nära och kära mer. Att i det läget försöka gå sina egna vägar som formgivare och producent är spännande. Att försöka göra sina egna avtryck och inte snegla på vad andra gör utan göra saker på sitt eget sätt. Och hålla fast vid det. 

Bästa tipset när det kommer till att göra en fin dukning?
– Det beror på vad man lägger i ordet fin. Själv uppskattar jag det enkla. Håll det enkelt. Och lägg till något eget som gör det personligt. Man kan blanda fritt, gammalt med nytt, traditionellt med modernt…Huvudsaken är att man känner sig bekväm och att det blir personligt. Då blir det också ofta vackert. 

Den nya serien är gjord av högbränt stengods och är tillverkad för hand i Portugal. Den finns i fyra färgställningar: vitt, grått, terrakotta och sand. Priset varierar mellan 275 till 425 kronor beroende på storlek (23 eller 30 centimeter i diameter) och finns att köpa på bland annat Svenssons i Lammhult, Designtorget och Norrgavel.

Publicerat 20 januari 2016
Annons