När statsepidemiologen förordar krocket som en acceptabel sysselsättningar som friska individer kan samlas kring i sommar, då är det bara att följa rådet. När allt kommer omkring kan det faktiskt vara trevligt att träffas efter ett långt och tråkigt uppehåll med nära och kära.

Även om de flesta av oss kanske mest förknippar detta krocket med dåtidens aristokrater och välbärgade filmstjärnor innan börskraschen 1929, är det alltid kul att prova. Och om det är någon gång som man ska spela och lära sig krocket, eller – förlåt! – vi menar förstås croquet, så är det väl i sommar?

Klassiskt krocketset i solitt trä med konstläderremmar på handtagen för extra komfort. Styla den med ett glas kall dryck – gärna Pimms för den rätta aristokratiska känslan. Från Office Depot.

Men det finns såklart fler utesporter att genomföra i en liten grupp utomhus. Vi har kikat igenom sortimenten och hittat fina alternativ som kan få fart på årets utesommar.

Prins Bertil spelar boule i Stockholm, den 11:e juni 1986. Foto: Karl Melander/TT

Ingen spelade boule som kungen av petanque – Prins Bertil som verkligen visste hur man hanterade boulekloten. Prinsen som vistades mycket på franska rivieran i huset i Sainte-Maxime spelade dessutom gärna i basker för den rätta känslans skull – antar vi. Hursom är boule en trevlig sysselsättning, men glöm inte att ta med handsprit för att rengöra händerna mellan spelomgångarna – såvida alla deltagare inte tar med sig sina egna klot förstås.

Bouleset med sex skinande klot och lille som levereras i en behändig väska, c’est trés bien, n’est ce pas? Från Stadium.

 

Tärningsspel brukar vara avslappnande. Och vad sägs om ett parti yatzy? Stora tärningar i trä på 6×6 cm är dessutom svåra att smussla undan och fuska med så all form av mygel är eliminerat, från Clas Ohlsson. (länk till Adtraction)

Lajva din inre J-O Waldner och anordna en pingisturnering i sommar. Hopfällbart pingisbord som är enkelt att stuva undan när tävlingen är över och vinnaren har korats, från Stiga.

Stilrent pingisracket i trä och karbonfiber, från  Stiga.

Badmintonspelet med de regler som vi känner till i dag såg dagens ljus i Indien i mitten på 1800-talet. Och det tog förstås inte lång tid innan det blev en trendsport bland dåtidens it-girls i Paris, något som illustreras på denna teckning från 1855.

Även om man inte kan reglerna till punkt och pricka kan det vara kul att spänna upp ett nät och spela för skojs skull.

Badmintonset med fyra racket, bollar, och stolpar med nät, från Stiga.  (länk till Apprl)

Bjud in dina 49 vänner till en brännbollsturnering i sommar! Brännbolls-set med ett runt och ett platt racket samt en boll är det enda som behövs – och en stor plan yta förstås. Detta set finns hos Åhléns.  (länk till Adtraction)

Damma av de gamla kunskaperna i kasta ring i sommar, detta set i trä kommer från Bex. (länk till Adtraction)

 

 

Vad är en sommar utan kubb? Svårt att säga då det sägs att det spelats kubb i Skandinavien ända sedan vikingatiden.

Hur gammalt det än är så fick spelet i trä med en kung och pinnar stort genomslag i slutet på 1990-talet och spelet har fortfarande ett underhållningsvärde i Sommarsverige. Detta set i trä levereras i en låda som gör dem enklare att både frakta och förvara under de kubbfria månaderna på vintern, från Clas Ohlson. (länk till Adtraction)

Gustav V spelar tennis 1945. Foto: Bonnierarkivet/TT
Tenniskungen Gustav V var alltid oklanderligt klädd på banan. Om du också vill hålla stilen på courten i sommar är det förstås vitt som som gäller och detta racket blir pricken över i:et. 

Tennisracket som Wilson och Saint Laurent tagit fram tillsammans i stilrena svartvita rutor. Racket köps tillsammans med en matchande rutig väska, mer informations finns hos Saint Laurent.

Plockepinn i storformat, kan det vara något? Pinnarna är 90 centimeter och det lär ta en stund att spela en omgång jättemikado. Från Gardenstore. (länk till Adtraction)

Toppbilden (beskuren): ”La partie de croquet à Paris”, oljemålning av Edouard Manet 1873. 

LÄS MER: 

Semester i Sverige? Här är 17 pärlor att uppleva i sommar

Teknik och högtalare du kan ta med till stranden i sommar

5 magiska sommarhus att drömma sig bort till