Krukväxter som trendar inomhus

Orkidéer är en klassiker. Men nu trendar även klängväxter, stora träd, kaktusar och torkade blommor. Här är de mest populära krukväxterna för hösten 2020.

Annons
Exklusiva bilderna: Alvar Aaltos hem i Helsingfors
Exklusiva bilderna: Alvar Aaltos hem i Helsingfors
1:04

Den som kommer ihåg 70-talets dammiga eternellbukett som låg som dekoration på det avlutade skåpet kan väl vara lite tveksam till att börja med torkade växtbuketter igen. Men torkad är tillbaka på stor front, och som extraknorr också bra för miljö. En torkad bukett kan hålla väldigt länge. Så den trendige satsar på knastertorrt i vasen.

Evighetsbuketten är tillbaka. Foto Stockphoto.  

 

Annons

 

Den mer klassiskt lagda går på grönt. Svenska krukväxtkonsumenter älskar sin orkidé, det är den växten som allra flest köper när de ska ha en krukväxt hemma. Intresset för stora växter och inomhusträd ökar.

En sådan här ståtlig orkidé går hem hos de festa krukväxtälskarna. Här i en styling från Svenskt tenn, med den nya Hortus-krukan i bärnstensfärg.  

Enligt experterna är det klängväxter, stora växter och torkade blommor som trendar mest bland svenskarna. 23 procent uppger att de köper torkade blommor, eller torkar blommor själva.

För nionde året i rad presenterar Plantagen rapporten Växttrender bestående av en kvalitativ konsumentundersökning med ett riksrepresentativt urval med 2026 respondenter i Sverige samt ett flertal intervjuer med experter inom växter, trender och inredning

Annons
Palettblad hamnar på plats två över växtfavoriter i Plantagens stora kundundersökning.  

 

Klätterväxter som den här lättskötta gullrankan som snabbt kan klä in ett fönster blir alltmer populära  

Gröna inomhusväxter – fortsatt stor favorit
När svenskar ska inreda sitt hem med växter är gröna växter favoriten bland konsumenterna. Intresset för stora växter och inomhusträd ökar.

Annons

Byta sticklingar skapar gemenskap
Att byta sticklingar är en växande trend och 42 procent av konsumenterna uppger att de ibland eller ofta tar sticklingar. Den främsta anledningen är att det är roligt att föröka växterna men den näst största anledningen handlar om gemenskap. Nästan en tredjedel säger att de tar sticklingar för att byta med vänner. Även att slippa köpa nya växter är  en bonus.

Stora träd blir allt vanligare i inredningen. Bild med snygga krukor från Space Copenhagen.  

Orkidén tar hem priset som favoritinomhusväxten. Palettblad, bloggarnas superälskling,  tar hem andraplatsen, och uppges vara en annan populär inomhusväxt. Bland de yngre konsumenterna trendar kaktusen. Andra inomhusväxter som är favoriter är Hortensia, Pelargon, Monstera, Lilja, Fredskalla, Dracena och Tulpaner.

Annons
Monsteran är fortsatt populär.  

Om Växttrender 2020

Rapporten har tagits fram tillsammans med HUI Research och profilerna Stefan ”Trendstefan” Nilsson (trendexpert), Lotta Fabricius (sakkunnig biodling och pollinering), Anders Røyneberg (författare och influencer inom växter och odling), Tina Stuestøl (influencer inom inredning och trädgård), Belinda Jakobsen (influencer inom trädgård och inredning), Kristine Engemann (forskare inom natur och barns psykiska hälsa), Jannice Wistrand (influencer inom trädgård och inredning), Helle Tjaberg (redaktionschef på Maison Interiør), Mare Löhmus Sundström (forskare inom naturens stressreducerande och hälsofrämjande effekter), Fanny Zedenius och Simon Werbart Flato (influencers inom trädgård och inredning).

Läs mer:

Inredningsproffsen listar höstens trender 2020

Höstens trender 2020: Läs allt om den nya färgpaletten  

Publicerat 27 augusti 2020
Annons