Vintern 2017 utsågs Louise Liljencrantz till mottagare av Residence stora formpris som årets inredare. Hennes säregna sätt att få det lyxigt minimalistiska att kännas varmt och ombonat har satt henne på inredningskartan och gjort att Louise får förfrågningar från kunder från världens alla hörn. Faktum är att uppdragsförfrågningarna är så pass många att hon inte kunnat möta efterfrågan. Där kommer köks- och inredningsproducenten Kvänum in i bilden. »Louise är extremt mån om kvaliteten i allt hon gör och hon letade efter en producent som i större skala än de snickerier hon brukar samarbeta med kunde hjälpa henne att producera kök till hennes inredningsprojekt. Valet föll på oss«, berättar Kvänums designchef Per Fernholm.

Kvänum liljencrantz stol bord

En av de första lägenheterna man satt in det Liljencrantz-designade köket.

Tillsammans med Louise tog Per fram en version av ett kök Louise tidigare gjort för en privat kund och som sedan dess efterfrågats av många. Köket har ett kraftfullt och rustikt uttryck men är ändå minimalistiskt. Det har luckor i betsad ekfaner och en ram i massiv ek.

»Det här är vårt första designsamarbete med en extern formgivare – inte för att vi inte velat tidigare utan för att det är så pass svårt att ta fram ett kök. De måste designas i system som ska funka i alla vinklar och med alla typer av skåp«, berättar Per. Han förklarar varför Louises kök var det perfekta första projektet. »Det hade ett så tydligt koncept och var samtidigt så användbart och lätt att ta vidare.« De tjocka luckorna med sina massiva träramar är så pass tunga att inga gångjärn orkar hålla upp dem, därför var det lätt att bestämma sig för att designa ett kök som bara har luckor och lådor till underskåp. För övrig förvaring har man tagit fram en öppen hylla i samma kolatonade ekfaner som finns på fronterna men med detaljer i massiv rökt ek samt ett vitrinskåp som utgår från Kvänums klassiska kök Intro.

Till köket går det även att beställa ett vackert bord i portugisisk kalksten, som passar fint mot den varma tonen i betsen. »Både jag och Louise gillar sten och för vår stenleverantör är det relativt enkelt att göra sådana här produkter så vi tyckte att det var ett fint komplement till köket.«

Kvänum liljencrantz kalksten

Den grå färgen i den portugisiska kalkstenen framhäver de kolafärgade ekluckorna. Som en kul extraprodukt ingår ett bord helt i kalksten i Liljencrantz-serien.

Från och med januari har kunder kunnat beställa Liljencrantz från Kvänum. »Men redan i oktober började förfrågningarna strömma in från hela världen i samband med att smygbilder av köket kommit ut«, berättar Per.

Kvänum liljencrantz vattenkran
Kvänum liljencrantz bänk
Kvänum liljencrantz bänkskiva

I showrummet Kökets hus i Kvänum har Liljencrantz-köket fått en fin fläkt klädd i kalksten. Läckta smygbilder på köket resulterade i att kunder från hela världen hörde av sig månader innan det lanserades.

Kvänum liljencrantz hyllor
Kvänum liljencrantz köket
Kvänum liljencrantz bord
Kvänum liljencrantz hörn
Kvänum liljencrantz bjälkar

Läs mer:

Här bor ägaren av Sveriges vackraste hotell – se bilderna

IKEA lanserar kollektionen ”ANNANSTANS” med designern Martin Bergström

Vårens fantastiska nyheter från String

Gilla Residence på Facebook