Landet Järna

Ekologiskt när­odlade buketter som hamnar nyplockade rakt ner i vasen. En ny typ av blomster­handel är född!

Annons

Magiska Buketter som inte liknar något du har sett hos en vanlig florist – kvistar, små träd i vaser med synliga rötter, fröställningar och torra tistlar. Frågan är om det kan kallas buketter i egentlig mening. Men när vi kliver in i Landet Järna, som nyligen har öppnat i Hornstulls hipster­träff Tjoget, känns det som att vi tittar på blomsterhandelns framtid. Landet Järna drivs av systrarna Maria och Johanna Horn som växte upp bland sädesfälten i Järna med ekologisk odlande och byteshandel som norm. ­Kompanjonen Elsa Uggla spenderade under sin barndom alla sina helger i skogen med familjen.Tre uppväxter som präglades av kärleken till naturen …

diodynamiska vaxter
Elsa, Johanna och Maria är glada över mottagandet av den nya butiken.  

Maria Horn hade nyss flyttat hem från London när hon och Elsa Uggla träffades i sina yrken som landskapsarkitekt respektive arkitekt. De gemen­samma beröringspunkterna var många och idén om att starta en annorlunda typ av blomsterbutik föddes nästan direkt. Landet Järna säljer bara närodlade, ekologiska, biodynamiska och vilda växter, egenplockade örtteer, samt affischer med torkade växter och fröer. De har överfört matlagningens numera självklara ekologiska säsongstänk på blomsterhandeln. »Det är en del av vår filosofi. De växter som inte säljs pressar vi och samlar fröer från. Köper man en blomma hos oss kan man därför få med sig en liten påse fröer och ett fotografi av samma växt i naturen«, berättar Maria.

Annons
synliga rotter provror
Det går bra att köpa glas­vaserna med några vackra blommor i, pris från 200:-.  
ekologiska snittblommor landet jarna
Maria Horn, Elsa Uggla och Johanna Horn i den 24 kvadrat­meter stora affären, som är fylld av växter som martorn, benved, allium och vallmo.  
IMG_0801
 
Publicerat 02 januari 2014
Annons