Länge leve print! Rums tidigare chefredaktör sjösätter nytt magasin

Den före detta chefredaktören för danska Rum ser en ljus framtid för kvalitetsprint – lanserar nya titeln Ark Journal.

Annons

Grundaren och före detta chefredaktören för danska Rum, Mette Barfod, har sjösatt ytterligare en baby – internationella arkitekturmagasinet Ark Journal som publiceras två gånger per år. I det kvalitativa och lyxiga magasinet är det lika stort fokus på innehåll; i ett samspel av arkitektur, design och konst, är det skandinaviska värderingar, och kritisk debatt, som sätter prägeln snarare än enbart glättiga bilder av fina hem.

– I det första numret ville jag fokusera på den här essensen, att utforska grundläggande teman inom design, arkitektur och konst – och hylla äkta material. Från vår Köpenhamnsbas reser Ark Journal runt om i världen och upptäcker extraordinära hem, styrd av kunskapen om att de rymmer mer än summan av väggar, golv, möbler och föremål. De uttrycker snarare personliga berättelser hos de människor som bor i dem, deras filosofier och influenser.

ark omslag2
 

Vad är basen i innehållet?

– Genom att placera arkitektur i kärnan av Ark Journal vill jag undersöka det ur ett bredare sammanhang i människors liv, vilket återspeglar arkitekturens humanistiska sida, dess taktilitet och individuella dimensioner. Varje nummer innehåller ledande arkitekter, konstnärer och designers som delar med sig av sin expertis och insikter, och uttrycker sin talang på nya sätt.

ark uppslag1
 

Vad är du mest stolt över?

– Att det är ett vackert producerat magasin framtaget med tankeväckande kommentarer. Och att du kan hitta Ark Journal i mer än 20 länder över hela världen.

Annons

Var ser du framtiden för skandinavisk design och estetik?

– Vi har mycket att tacka nordiska pionjärer som Alvar Aalto, Finn Juhl och Poul Henningsen som anpassade modernismen till den skandinaviska kulturen och etos, som förenar enkelhet och funktion, lokala traditioner och hantverk samt inspiration från naturen och det nordiska klimatet. För mig är det mer en tankegång än en viss skandinavisk stil. Jag är förväntansfull och vill ge mitt stöd till den nya generationens designers som inkapslar dessa tidlösa värderingar, estetik och egenskaper som är kärnan i vårt skandinaviska designarv.

ark omslag1
 

Har du en designer, konstnär eller varumärke som du följer noga just nu?

– Det finns så många bra internationella designers, konstnärer och varumärken för tillfället – och de intresserar mig av många olika skäl. Italienska Vincenzo de Cotiis för hans användning av återanvänt material och hans unika och råa tillvägagångssätt till design. Danska FOS för hans kompromisslösa konstverk som undersöker korsningen mellan konst och design. Holländska Sabine Marcelis för hennes användning av färgat harts. Norska Snøhetta för att de skapar stora idéer och arkitektur. Jag är också upprymd över möbelmärken som tar hållbarhet på allvar utan att offra deras designattityd och estetik.

Annons

Du har stor erfarenhet inom magasinvärlden med att grunda Dansk Rum och Rum International. Vad är ditt förhållande till print? Och var ser du framtiden för det?

– Jag har en lång erfarenhet av att arbeta inom print media, och jag kan självklart se att de stora förlagen lider samtidigt som vikten av att vara på digitala/sociala plattformar ökar. Men jag ser också ett nytt analogt område som jag är väldigt stolt av att vara del av – nya oberoende tidningar som fokuserar på kvalitetsinnehåll och kvalitetspapper som den nya lyxen. Idag säljs dessa tidningar via andra kanaler, du hittar dem i design- och modebutiker, gallerier och museibutiker eller webbutiker som Magculture.com som täcker över 500 titlar. I framtiden är jag säker på att vi kommer att uppleva fler och fler magasinbutiker som Berlins baserade Do You Read Me eller Paris tidningsaffär OFR, som också har en filial i Köpenhamn. Med fokus på att skapa kvalitetsinnehåll för en internationell publik ser jag mycket positivt på framtiden som en independent magasingrundare.

ark uppslag2
 
ark uppslag4
 
ark uppslag3
 

Text Jonna Dagliden Hunt

Information om var man kommer kunna köpa Ark Journal finns på magasinets hemsida. Lansering sker den 28 mars.

Annons

Läs mer:

Ikonbygget 79 & Park liknar inte någonting annat

Vårens trendigaste matta är ett konstverk

Nu öppnar jazz- och cocktailbaren Bar 115 i Vasastan

Publicerat 28 mars 2019
Annons