Lär dig urskilja kvalitetsmöblerna på Ikea – 5 tips

Oavsett inredningsstil och plånbok erbjuder Ikea något för alla – av varierande kvalitet förstås. Med de här smarta tipsen i rockärmen nästa gång du handlar hos möbeljätten lär du dig skilja agnarna från vetet – och kan göra riktiga kvalitetsfynd.

Annons

Ikea är ett strålande bevis på att det går att köpa kvalitet även för en liten peng. Och vill du vara säker på att dina möbler och inredningsprylar kommer hålla i många år framöver finns det vissa saker du bör ha i åtanke när du handlar.

Läs mer: Snart släpps Ikeas limiterade kollektion Svärtan – här är alla produkter

Med några enkla knep kan du nämligen särskilja hög kvalitet från en halvdan sådan.

1. Skippa onlineshoppingen

På Ikeas sajt hittar du allt du kan tänkas behöva – och mer därtill. Men vill du säkerställa att du får hem inredning av högsta kvalitet är det alltid bäst att besöka det fysiska varuhuset.

Hur ser möbeln ut? Är den stabil? Hur känsligt är ytskiktet? Känns den ostadig och är repig redan i butik är risken stor att den även kommer bli så hemma hos dig redan efter ett litet tag.

2. Välj rätt material

Spånskivor kan visserligen se snygga och massiva ut, men kvaliteten är inte alls som den äkta varan. Välj därför alltid solida material som trä, metall och glas, som kommer hålla sig snygga och stabila längre.

Annons

Vill du ändå köpa det där lite billigare bordet med en bas av spån? Investera då också i en skyddade glasskiva att lägga ovanpå, så slipper du repor, hack och fläckar som annars lätt kan uppstå. Enklast är att vända dig till din lokala glasmästare som kan skära till skivan efter dina mått på nolltid – det är heller inte särskilt kostsamt.

02. Ikea-inspiration
Foto: Sara Medina Lind/Ikea Livet Hemma  

3. Undvik rörliga delar

Visst kan det vara smidigt att kunna justera på höjden eller bredden, men ju fler rörliga delar din möbel har, desto mer påfrestningar och större risk är det att något går sönder.

4. Håll utkik efter designsamarbeten

Ikea är kända för sina populära designsamarbeten och möblerna ur de kollektionerna är inte bara snygga att se på. Ofta experimenterar Ikea då med olika material som de vanligtvis inte använder särskilt ofta.

Annons

Eller vad sägs om Ingegerd Råmans kollektion Viktigt med keramik, glas och möbler i slitstarka naturmaterial, som kom i maj i år? Ilse Crawfords kollektion Sinnerlig från 2015 är ett annat exempel och där användes bland annat kork, stål och jute.

04. ikea-sinnerlig
Foto: Ikea Sverige  

5. Glöm inte detaljerna

Stora, smarta och platta paket i all ära, men Ikea är så mycket mer än bara leveranssmidiga möbler. Vem känner inte igen sig i att man bara skulle köpa ett bord, men passerar kassalinjen med minst en stor blå prasselpåse fylld med servetter, värmeljus, textiler, diskborstar, köksredskap och matlådor?

Faktum är att alla dessa accessoarer och tillbehör oftast håller riktigt hög kvalitet – särskilt med tanke på de låga priserna.

05. ikea_SOMMARLOOK_SOVRUM_inspiration_1
Foto: Ragnar Ómarsson/Ikea Livet Hemma  

Källa: Jules Yap, grundare av Ikea Hackers och Jen Chu, inredningsdesigner/Curbed

Läs mer: 
Ikea presenterar sina höstnyheter – här är 14 favoriter
Ikea släpper limiterad kollektion – se de första produkterna här
8 Ikeamöbler som blivit dyrgripar – och därför ökar de i värde

Publicerat 20 juli 2016
Annons