Layereds grundare: "Bra design utmanar och ifrågasätter"

Under möbelveckan lanserar Layered en ny kollektion möbler – men även en pop up-butik i Auktionsverkets anrika lokaler i Stockholm. Vi har pratat med Malin Glemme, designer och grundare, om idén bakom kollektionen och kommande trender.

Annons

Historien om de moderätta mattorna börjar med att Malin Glemme letade mattor till sitt eget boende men inte hittade det hon ville ha, inget var tillräckligt fint.

Sedan dess har det gått fort. Förra året lanserade Layered  sin första möbelkollektion och sedan dess har den ena nyheten avlöst den andra.

Under möbelveckan är designvarumärket aktuell med ytterligare en kollektion möbler och mattor – The Eclectic Collection – där det antika möter det moderna.

I samband med lanseringen öppnar de upp en pop up-butik mellan 9-11 februari i Stockholms Auktionsverk på Nybrogatan 32, där nyheterna presenteras tillsammans med ett kurerat urval antikviteter från Auktionsverkets nätauktioner.

 
 
 

Berätta om den nya kollektionen, hur föddes idén och var kommer inspirationen ifrån?

– Vår nya kollektion Eclectic inspirerades mycket av min stilsäkra mormor Britta. En elegant och mycket inspirerande kvinna som gärna valde djurmönstrat och kombinerade färger på ett väldigt träffsäkert sätt. Min kärlek till det galna och annorlunda har växt och växt och därför kändes det självklart att Layered nu tar steget och erbjuder en eklektisk kollektion.

Annons

I kollektionen kommer nya soffor, fåtöljer, mattor och puffar med tyger från de anrika italienska textilhusen Dedar och Rubelli, som har sin produktion vid Comosjön. Det klassiska tigertyget från Rubelli som syns på Layereds nytolkning av en Emma-fåtölj, är en 60 år gammal design men skulle lika gärna kunna vara gjord i dag och är en av många djurmönstrade delar i den eklektiska kollektionen.

 
 
 

Vad är bra design för dig? Och vilka designers har inspirerat dig mest genom tiderna?

– Bra design utmanar och vågar ifrågasätta. Ibland ser jag ett formspråk eller en möbel som jag inte alls tycker om första gången jag ser den, men efter ett tag så kan jag långsamt börja tycka om den och till sist älska den! Då tycker jag att man har lyckats, när oväntade kombinationer eller design lyckas växa på en utan att man vet varför.

Annons

Några av mina favoritdesigners är Jean Prouvé, Achille & Pier Castiglione. Det är inte alltid de som inspirerar mig, men de har alla skapat otaliga klassiska objekt som jag aldrig tröttnar på.

Vilka inredningstrender kommer att dominera under 2018 och vilka lägger vi bakom oss?

– Jag lägger art déco-trenden bakom mig som stått sig stark ett tag. År 2018 välkomnar jag två olika inredningsspår: Den maximalistiska känslan med eklektiska mönster, mer bohemiska uttryck, nya materialval och mer färg är ett av dem. Och vid sidan av det finns en total motsats med en lugn elegans i form av dova naturfärger, eleganta retro-former, subtila strukturer i tyger och organiskt mjuka mönster. Jag bär också med mig i bakhuvudet att försöka arbeta så hållbart som möjligt i val av innovativa hållbara material och produktionssätt. Detta styr alltmer vår process när det kommer till kvalitetsval och på vilket sätt vi tar fram våra produkter.

Annons

Vad längtar du själv efter i vår?

– Jag längtar efter att spendera fler helger i vårt nyköpta hus på Gotland. Det känns så härligt att få skapa en plats för mig och min familj att ta det lugnt på och bara få vara. Huset är byggt på 1800-talet, jag tycker att det finns en väldigt fin och vilsam själ över det. Jag tror på riktigt att alla hus har speciella egenskaper och det här är absolut ett snällt hus.

Vad tänker du inte missa under Stockholm Design Week 2018?

– Jag tänker såklart inte missa vår pop up- butik som vi har tagit fram tillsammans med Stockholms Auktionsverk. I samband med lanseringen av vår nya kollektion Eclectic så öppnar vi en butik fredagen den 9 februari till söndagen den 11 februari i Stockholms Auktionsverk vackra utställningslokaler på Nybrogatan 32 vid Östermalmstorg i Stockholm.

Vår nya kollektion presenteras tillsammans med ett kurerat urval antikviteter från Auktionsverkets online-auktion, på plats bjuder vi på afternoon-tea med en servis designad av Ida Sjöstedt. Jag ser också fram emot utställningen ”A Quiet Reflection” som Residence anordnar tillsammans med japanska möbeldesignern Ariake i en våning som ser magisk ut.

Läs också:

Min stil: Eklektisk elegans hos Layereds grundare Malin Glemme

7 fina lanseringar på möbelmässan

Prisbelönt designstudio tar fram möbelserie för Nordiska muséet

Annons