Linnéa Salmén inreder med loppis tillsammans med Riksbyggen

Linnéa Salmén inreder nyproduktion med second hand

Inredaren och loppisproffset Linnéa Salmén fick i uppdrag att inreda Riksbyggens nyproducerade visningslägenhet i Brf Cykelverkstaden i Täby Park. Resultatet? Hållbart, personligt och färgstarkt, här ryms loppisfynd, kända designklassiker och originella hantverk sida vid sida. Nytt möter gammalt på bästa sätt.

Annons
DIY: Så gör du en vacker bukett
DIY: Så gör du en vacker bukett
2:39

Tillsammans med Linnéa Salmén vill Riksbyggen uppmuntra fler till återbruk och cirkulär inredning. Möbler och prylar som annars kanske hade hamnat på tippen får i visningslägenheten ett förlängt liv.

Linnéa Salmén inreder med loppis tillsammans med Riksbyggen kök och matplats
Alla färgval och möbler är Linnéa Salméns stilsäkra och trendiga val.  

I projektet ”Second hand i första hand” fick Linnéa fria händer att sätta sin personliga touch med hjälp av färg och möbler. Utmaningen i stylingen var att ingen ny massproducerad inredning fick användas.

Annons
Linnéa Salmén inreder med loppis tillsammans med Riksbyggen
Linnéa Salmén lägger sista handen vid sitt projekt.  
Linnéa Salmén inreder med loppis tillsammans med Riksbyggen matbord
Personlig matplats.  

– Att inreda med second hand är alltid något jag strävar efter, både i jobbet och hemma. Men att komma till en tom och nyproducerad lägenhet för att göra samma sak var en ny erfarenhet för mig.

Linnéa Salmén inreder med loppis tillsammans med Riksbyggen vardagsrum
Ombonat med mycket textil.  

– Efter mycket tankar kring hur nytt och gammalt skulle mötas, vilken väggfärg som skulle passa och många Blocket-annonser senare så är jag väldigt nöjd med mixen. Jag hoppas att lägenheten kan bli ett inspirerande exempel på hur modernt och återbruk kan blandas på ett lekfullt sätt, säger Linnéa Salmén, inredningsstylist för projektet.

Annons

Linnéa Salméns bästa tips för att sätta personlig prägel i nyproduktion

1. Skapa en mjuk bas

Linnéa Salmén inreder med loppis tillsammans med Riksbyggen vardagsrum stilleben
Stilleben med fina fynd på det rustika matbordet av plank.  

Börja med att skapa en mjuk och varm bas i inredningen. Fluffiga gardiner och en stor matta är perfekt att börja med i en nyproducerad lägenhet. Den mjuka basen fungerar lite som en varm-beige canvasduk som man spänner upp på en ram - den är mer inbjudande och stabil att börja måla på än ett vitt och tomt papper.

2. Bryt av med varma former

Linnéa Salmén inreder med loppis tillsammans med Riksbyggen sovrum
Sovrummet bjuder på taktila material och roliga former.  

De allra flesta lägenheter kan kännas perfekt vita med raka tydliga linjer. I inredningen rekommenderar jag gå åt det motsatta hållet! Hitta varma och mjuka former med runda inslag för att bryta av mot de raka linjerna.

Annons

3. Inred med något som skaver

Bryt av allt det genomtänkta i en tom lägenhet med inredningsdetaljer som skaver. Kanske något som är överdimensionerat eller något väldigt mycket äldre med mycket själ i. Det kan vara enstaka färg som sticker ut lite extra, en form eller ett helhetsintryck. Något som skapar en nerv i hemmet med andra ord!

Linnéa Salmén inreder med loppis tillsammans med Riksbyggen vardagsrum textil
Ljuset silas genom den tunna gardinen. Även i vardagsrummet bjuds det på roliga former och enbart second hand-fyndade möbler.  

– Hållbart byggande driver oss och är något som vi länge lagt resurser på för att utveckla. Vanligtvis så sker det i större sammanhang vid nyproduktion. Men det är också viktigt med de mindre valen alla kan göra, som det här projektet är ett väldigt tydligt exempel på. Nytt möter begagnat på ett härligt sätt och vi hoppas kunna inspirera fler att inreda mer med second hand. Hållbarhet i det stora, och i det lilla! säger Mathias Sandberg, konceptchef för affärsområde bostad på Riksbyggen.

Annons

Linnéa Salméns fem bästa tips för att inreda med second hand

Linnéa Salmén inreder med loppis tillsammans med Riksbyggen knopp hall
Med roliga knoppar på väggen blir hallen ett kul blickfång och som en installation av snygga väskor och kavajer.  

1. Våga blanda nygammalt med väldigt gammalt

Det går att hitta massor av nyproducerade moderna saker på second hand också. Sök inte bara efter 50-tal, om du nu inte enbart vill ha 50-tal såklart.

2. Inredningsdetaljer som någon har skapat med händerna

En munblåst vas, något i lera eller en skulptur i trä. Dessa detaljer skapar både djup och ett intresse i hemmet.

3. Öva på att se potential i saker

Linnéa Salmén inreder med loppis tillsammans med Riksbyggen
Linnéa Salmén bjuder på sina allra bästa tips för att inreda med second hand.  

Du kanske gillar lampfoten men inte skärmen, eller en soffa men inte tyget. En form men inte färgen. Om du kan öva upp förmågan att se potential i saker kommer du att öppna många roliga dörrar.

Annons

4. Testa dig fram med olika material

Om du vill ha ett mer levande hem men inte så mycket färg, leta efter olika material. Något i trä, något i formgjuten plast, något mjukt och stoppat, något i metall. Olika material gör helhetsbilden mer levande.

5. Bär alltid med dig dina mått

Det är lätt att fastna på detaljnivå på en stor loppis och stå och plocka bland prylar och porslin. Där är vi trygga, men så slutar man med 48 stycken vaser och ett ofärdigt sovrum. Skriv upp alla mått du har i ditt hem i telefonen, först då är förberedd och kan slå till när du springer på ett stort vitrinskåp eller matsalsbord. Charmen med cirkulär inredning är att det alltid är först till kvarn. If you snooze, you lose!

Annons