Perspective studios grundare inreder lägenhet på Östermalm

Inredaren Robin Klang är mannen bakom Perspective studio och en av Sveriges mest spännande inredare. Han spår mer teatrala inredningar.

Styling
Annons
Perspective studios grundare inreder lägenhet på Östermalm
Perspective studios grundare inreder lägenhet på Östermalm
1:14

Det ljusnar i de grå lägenheterna. Det har varit dämpat och lågmält i några år nu, med viskande väggar och textilier, högkvalitativa material. Det har spretat över bostadshorisonten, från superstylade våningar till bostadsannonsernas miljöer, där stilen är mindre renodlad, här och där med ett färgstarkt utbrott när någon fått spader på allt det grå. Här i en 142-kvadraters femrummare på Östermalm i Stockholm ser vi den försiktiga förskjutningen i färgskala och tonläge.

»Ja, vi går mot en ljusare färgskala, en framtidsoptimism, något gladare. Vi blandar mer och experimenterar med färgerna, men behåller den matta texturen«, säger Robin Klang som driver Perspective studio, ett enmans-inredningsföretag och nätbutik för exklusiva möbler, konst, före­mål och hemaccessoarer.

»Det är varmt vaniljvitt. Vissa skulle säga att det ser ut som att någon har rökt i många år här inne«, säger han med ett skratt. Liknelsen är en aning drastisk, färgerna är snarare som en sminkpalett, en finstämd balans av olika puder, men också kulörerna i ett landskap med dimmor över fält, en drömsk sandstrand, en morgonhimmel.

Ljusa toner när Perspective studios grundare Robin Klang inreder
Vardagsrummet mot köket. Taklampa, Apparatus studio. Bord av Arno Declercq. Pot vase av Arno Declercq av bränt iroko-trä och läder.  
Fåtölj Perspective studio och lampan Roattino
Konst. Ljus. Möbel. Fåtöljen är från Perspective studio. Lampan Roattino formgiven 1931 av Eileen Gray, från Classicon. Målning av danske Leonardo Vandal.  

Det är kalkfärger som målas för hand till ytor som skiftar i texturen. »Ytskiktet är viktigt för mig eftersom min inredning är så spartansk. Grova linnetyger, soffans överdrag i hampa, fina taktila material på möbler och föremål, från matt till glans, det gör det hela intressant.«

Annons

Ljusa toner från holländska Pure & original

Färgerna kommer från det holländska familjeföretaget Pure & original, startat av Erwin Floor, som byggde sig ett hus, inspirerad av belgiska hem som präglas av en speciell färgskala. Det var inte lätt att hitta färgerna, men till slut fann han en liten belgisk fabrik som kunde leverera det han ville ha.

Efter de första strykningarna stod det klart att dessa mineralfärger var något alldeles extra. Erwin startade Pure & original 2006 och nu levererar företaget med sin lilla fabrik miljökloka färger till hela världen.

Robin Klang grundare till Perspective studio
 

Robin Klang

Ålder: 33 år.

Bor: Vasastan i Stockholm.

Gör: Driver inredningsdesignbyrån Perspective studio.

Aktuell med inredningsprojekt i Lissabon.

»Det var en monokrom känsla jag ville åt, en mer subtil bakgrund än det grå, men med fler kontraster än jag skulle ha gjort för några år sedan. Huvudsaken var att det skulle bli en levande våning att slappna av i, en harmonisk miljö.«

Annons

Robin arbetade fram en färgskala som också innehåller kulörer som plommonlila och grönt som ger liv åt rummen i sekelskiftesvåningen med pardörrar och parketter. Den lugna grunden var redan satt. Det krävdes inte mycket renovering, bara omslipning av golv och fix av ytskikt. »De boende, som är en tidigare kund till mig, gav mig helt fria tyglar. Det var ett drömjobb.« Familjen fastnade för att det största rummet är köket med en öppen spis i hörnet. »De älskar köksliv med umgänge, mycket bjudningar, barn och barnbarn.«

Kök från Kvänum och väggar med kalkfärg
Köket är lägenhetens centrum. Kalkfärg från holländska Pure & original. Kvänumköket fanns redan på plats, men kranen byttes ut. Lampa i fönstret Gustave från Objet Insolite. Matbordet ritat av Robin Klang har skiva i valsat stål. Stolarna är antika från Shandongprovinsen i Kina, Perspective studio.  
Taklampa från Objet insolite
Hall med många dörrar. Taklampa från Objet insolite. Bordet i norsk skiffer är ritat av Robin Klang.  

Robin Klang är en inredare med dragning åt det scenografiska. Känslan i rummen byggdes upp med mörka och aningen mystiska föremål: urnor, skulpturala lampor, extravaganta bord i norsk skiffer eller stålplåt, ritade av Robin. Han är en global sakletare och i hans nätverk finns leverantörer som jagar objekt i Frankrike, Belgien, Sydostasien och Indien.

Annons

»Japansk wabi sabi parat med det minimalistiska, det är Perspective«, säger Robin, som säkert redan har funderat ut nya kombinationer. »En antik kinesisk lampa på ett glansigt nytt bord kan bli häftigt …«

Så lade Robin klang grunden för Perspective studio

Robins bakgrund är modebranschen och sin fingertoppsförmåga att snappa upp kulörer och föremål lärde han under fem års jobb som inköpare på H&M. Han reste över världen, från Kina till New York, dels på produktionsresor till fabriker, dels inspirationsresor där han sökte efter uppslag och färger.

»En inköpare jobbar i tät kontakt med designern. Jag var inspiratör och spanare. Det var fantastiskt roligt.« Under globetrottertiden växte idén om att skapa något eget inom inredning. »Det tog några år innan jag vågade säga upp mig och ge mig av mot det okända.« Att öppna butik mitt i Stockholm 2016 var inte helt självklart. Redan då var butiksdöden påtaglig. Men med stark närvaro på sociala medier och en nätshop som började fungera direkt tog sig verksamheten snabbt. Viktigast av allt var Perspectives tydliga profil.

Sovrum med gröna toner
Sovrum i grönt är skönt. Målning av Kaija Mäenpää. Överkast från Vivaraise. Antikt sidobord och lampa. Gardiner från Gotain.  
Överkast Knut från Jotex
Överkast Knut från Jotex. Matta från Sthlm Mattor.  
Inspirerande konst i sovrum
Konst vakar över de sovande. Foto Close Contact No 1 med läderboll av Sørensen leather mot en människokropp av danska Norm architects, för Paper collective.  

»Det fanns en lucka i marknaden, vi hittade ett uttryck som var efterlängtat.« Efter två år behövdes inte butiken längre. Inredningsuppdragen hade tagit över. »Butiken var en språngbräda in i branschen.«

Annons

Rum som scenbyggen var något nytt i det invanda, modernistiska Inredningssverige. En del av föremålen Robin arbetar med finns till salu i Perspective studios webbshop. Om det gäller konstobjekt eller planer på en ombyggnad går det bra att kontakta Robin för ett personligt besök.

Hans hem är hans showroom. Där finns konst av danske Leonardo Vandal, verksam i Italien. Hans byster Evolution of stupidity i alabaster och marmor är konversationspjäser som präglar ett rum med stilig, vemodig spökighet. De väcker frågor om hur vi vill ha våra hem i dag och hur livet känns i bekymmersamma tider. När hemmen har fått mycket mer av vår tid i pandemins dagar har vi vänt oss mot heminredning.

En tankeväckande tid under coronapandemin

»Det har varit ett speciellt år. Folk har varit hemma och investerat i väl­mående och sina hem. Det känns naturligt.«

Vad vill vi omge oss med? Hur ska vardagarna fungera? Det är en spännande process över hela skalan från fixande av hemmakontor till stadsplaneringsvisioner. Något håller på att hända med allt det vi har varit vana vid: arbetstider, arbetsplatser, fritid ­hemma, hemmajobb och all logistik dem emellan. När gränserna löses upp kanske vill vi uttrycka oss själva mer tydligt och spektakulärt i våra hem?

Annons

»Teatraliskt, det är vad svenskarna vill ha nu«, säger Robin. Vad säger det om oss? Världen som en pjäs där vi alla är skådisar i vardagsrum och runt köksöar, det är ju samtida Shakespeare. »Att inreda eller inte inreda, det är frågan.«

Pot vase av Arno Declercq
Vaser från Mad et Len. Sidobord och lampa är antika. Pot vase av Arno Declercq av bränt iroko-trä och läder.  
Vardagsrum inrett av Robin Klang grundare till Perspective studio
Golvlampa Roattino av Eileen Gray, från Classicon. Fåtölj och soffa från Perspective studio. Taklampa: Lariat Sconce från Apparatus studio. På bordet Neo Lantern från Apparatus. Metallvaser i fönstret Canon från Mad et Len. Sidobord och lampa vintage. Gardiner från Gotain.  
Soffa från Perspective studio
Lite ljusare igen. Soffa från Perspective studio. Gardiner från Gotain. Vasen är antik.  

Robin har varit fullt i farten under 2020, även om pandemin satte logistiska pinnar i hjulen.

»Coronan gav mig också tid att reflektera över vad jag ska lägga min energi på och vad jag ska utesluta. Jag vill satsa på det jag är bra på och inte skjuta så brett, utan specialisera och fokusera.« Perspective studios första stora inredningsjobb utanför Sverige är en etagevåning i Lissabon.

Annons

Robin skulle åka ner och fixa det sista, men pandemin kom i vägen. På planeringsstadiet finns nu ett nybyggt hus i ett gated community i São Paulo. Om allt går som det ska kommer Robin att resa ner och övervaka inredningen som så klart ska få »the Perspective touch«.

Hur den ska utvecklas framöver blir spännande att följa.

Läs mer:

Perspective Studio visar upp årets stora trend i ny utställning

Hemma hos Bruno Mathsson – Sveriges mest ryktbare designer

Lotta Lundgren säljer sin lägenhet med studiokänsla – se bilderna här

Publicerat 12 februari 2021
Annons