Lotta Agaton: Loppistrenden är över – här är den nya jakten

Lotta Agaton tröttnade på industriloppis och jagar numera oåtkomlig vintage i hela Europa. Här är 7 prylar som står högst upp på stjärnstylistens önskelista just nu!

Annons

Plötsligt är DEN förbi, loppistrenden som borrade sig så djupt in i våra hjärtan, som utgjort stommen i min och många andras styling och hem i så många år. Helgerna på loppisarna i Paris med en tjock bunt euro i fickan i jakt på rostiga Jieldélampor, flasktorkar, porslinshänder och emaljskyltar är över. Det som fick mitt hjärta att banka så hårt känns nu uttjatat. Flasktorken har åkt upp på vinden och bara min allra första porslinshand finns kvar. Den står på översta hyllan i köket och minner om en era.

Jakten har blivit svårare. Jag letar fortfarande vintage men nu på Europas auktionshus och i antikaffärer. Det är en namnkunnig, nördig och elitistisk jakt efter Magistrettimöbler och Sottsassvaser, Paulinstolar, Memphislampor, Aaltopallar (helst från tiden innan Artek), Castiglioniprototyper, Charlotte Perriandoriginal och helst just nu vill jag hitta ett vintage Quaderna-bord från Zanotta. Det är en jakt på det unika, det som inte längre finns i produktion, det egna och det jag egentligen inte har råd med. Kanske är det en motreaktion på det likriktade och massproducerade, en längtan efter något beständigt och svårtillgängligt.

Annons

Detta nya vintageletande började med att jag ropade in Gae Aulentis soffbord Tavolo con ruote förra vintern på Bukowskis market, det var ett härligt rus, en känsla av något nytt när jag hämtade bordet jag inte hade tänkt på sedan 80-talet. Det kändes bara mitt, men efter några månader dyker det upp på bloggarna och ett år senare har varje inredningsbutik med självaktning ett nyproducerat Gae Aulenti-bord. Kärleken till bordet finns kvar men jakten trissas upp och jag bjuder långt över min budget på föremål som endast gjordes i några få exemplar. Och varje sak på min nya lista är dyrare än all fransk loppis som jag någonsin köpt.

Ta del av 7 inredningsdetaljer Lotta Agaton är på jakt efter just nu:

1. Spännande bord

bord-eros-agapecasa-angelo-mangiarotti
 

Bord Eros, Agapecasa, Angelo Mangiarotti.

Annons

2. Rött, rött, rött!

matstolar-vico-magistretti
 

Matbordsstolar, Vico Magistretti.

3. Glas och hjul

Bord-Tavolo-con-Ruote,-Gae-Aulenti
 

Bord Tavolo con Ruote, Gae Aulenti.

4. Skinn

_Chair-F444-av-Pierre-Paulin,-Artifort
 

Chair F444 av Pierre Paulin, Artifort.

Annons

5. Klassiker

Sigurd-Perssons-ljusstakar-i-porfyr
 

Sigurd Perssons ljusstakar i porfyr.

6. Spännande former

Hylla-av-Alvar-Aalto
 

Hylla av Alvar Aalto.

7. Lila!

Fatolj-Utrecht,-Gerrit-Rietveld.
 

Fåtölj Utrecht, Gerrit Rietveld.

Annons
Annons