Mäklaren: 7 stora trender på bostadsmarknaden

Hur har bostadsmarknaden förändrats de senaste åren och vad efterfrågar en bostadsköpare i dag? Vi har frågat fastighetsmäklaren Wilhelmina Bonde Alfvén på mäklarbyrån Alexander White.

Annons

Hur har bostadsmarknaden förändrats under de senaste fem åren?

– Tidigare år gick tempot på marknaden mer i vågor, exempelvis en lugn höst som följdes av en mer hektisk vår eller tvärtom. Jag upplever att tempot och prisökningen de senaste fyra åren har accelererat nästan konstant, med undantag för tillfälliga sättningar på grund av till exempel amorteringskravet.

Hur har köparens krav förändrats?

– Köparen har definitivt blivit mycket mer medveten om vad den köper, kunskap om föreningens ekonomi samt läget har kommit att få större betydelse vilket känns sunt. Priserna har därför blivit mycket mer ojämna. Det som är riktigt bra säljs riktigt dyrt och det som är mindre bra kan nästan vara svårt att få sålt överhuvudtaget.

Foto: Philip McCann för Nestor fastighetsmäkleri.  

Vad efterfrågas?

Annons

– Sekelskifte, effektivt utnyttjade kvadratmeter, ljus, bra förening, bra läge och en harmonisk känsla av hemmet i sig.

Vilka är de största trenderna när det gäller material- och inredningsval?

– Utan tvekan glaspartier med svart spröjs, så fort detta finns så stiger priset oproportionerligt….Mer färg och även samma färg på snickerier som på vägg. Svartmålade snickerier var också hett under en period. Kakel hela vägen till tak i kök med mer öppna ytor ovan arbetsbänk.

Foto: Ulrika Nihlén för Fantastic Frank.  

Vilka är de viktigaste faktorerna, enligt dig, när man väljer bostad i innerstaden?

Annons

– Läge, yteffektivitet, ålder på fastighet och föreningens ekonomi. Och det som är svårt att sätta fingret på men där det finns en själ och känsla.

Vilka är de främsta utmaningarna för mäklarhus i dag? 

– Att ligga i framkant med nya sätt att sticka ut. För ett par år sedan var det ganska enkelt att hitta på nya sätt att väcka bostäder och mäkleriet till liv genom alternativa sätt att marknadsföra, men i dag är det många som förstått värdet av det vilket gör det svårare att sticka ut ytterligare.

Styling: Lotta Agaton för Patriam.  

Vilka förändringar kommer vi att se på bostadsmarknaden framöver?

Annons

– Jag tror att det kommer komma hårdare regleringar gällande lockpriser då detta fortfarande är ett stort problem. Styling håller på att bli obligatoriskt för att få till de rätta bilderna, så det finns en chans att detta med tiden integreras i hela mäklartjänsten som ett paket.

Foto: Patrik Karlström för Alexander White.  

Läs också:

Topp 10: Det vill bostadsköpare bo nära

4 spännande nyproduktioner i Stockholm

7 smarta tips: Så homestylar du din bostad inför visningen

Publicerat 11 september 2017
Annons