Mäklaren: Så lyckas du på bostadsmarknaden 2018

Nya mätningar från Svensk Mäklarstatistik visar att priserna på villor och bostadsrätter i Sverige fortsätter att sjunka. Vi har frågat fastighetsmäklaren Wilhelmina Bonde Alfvén på mäklarbyrån Alexander White om vad man behöver tänka på om man ska sälja eller köpa på bostadsmarknaden 2018.

Annons

Hur lyckas man med sin försäljning trots en orolig marknad?

– Tålamod. Det är en god idé att sälja innan man köper, då har man möjlighet att tacka nej till bud under förväntat pris. Det går fortfarande att få ut höga priser på marknaden, man måste bara vänta in rätt köpare som förstår värdet. Sen hänger det också på vad man har för objekt och om det finns något på marknaden som konkurrerar.

Borde man sälja eller vänta nu när bostadspriserna är låga?

– Man vet bara hur marknaden är just nu. Man kan inte veta vad som sker i framtiden. Det finns ändå en ruljans just nu. Marknaden har varit lugn under november, december och januari vilket har byggt upp ett större köp- och säljbehov. Men man måste vara beredd på att agera snabbt om man får bud på ditt objekt. Det finns inte tid att vänta – då kan köparen redan hunnit hitta andra alternativ. Man ska ha bestämt sig innan för vad man är villig att sälja för, så att man snabbt kan ta ett beslut.

Annons

Vad tror du om marknaden 2018?

– Priserna kommer att jämna ut sig. Det har varit ojämnt några månader men nu börjar allt fler köp att genomföras. Sen vet man inte vad som händer i framtiden.

Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri.  

Vilka förväntningar ska man ha om man tänkt sälja sin bostad 2018?

– Man får vara beredd på att det kan ta tid. Framtiden får lite utvisa vad som händer på marknaden. Det nya amorteringskravet* kommer 1 mars och det kan ju påverka försäljningen. Men troligtvis kommer det att vara ganska likt föregående omgång 2016, det påverkade inte marknaden efter att kravet hade trätt i kraft utan innan.

Vad tror du om utvecklingen på bostadsmarknaden i Stockholm?

– Det rullar på bättre än förut. 2008 och 2011 såg marknaden ut lite som den gör just nu men då var det totalt stopp. Nu rullar det ändå på. Men det tar generellt sett längre tid.

Annons

Norge har fått nya regler kring bindande bud direkt efter visning. Tror du det är något som kommer att införas i Sverige i framtiden?

– Budgivning i Sverige har funkat ganska bra. Det är väldigt sällan folk backar ur ett bud. Så det är nog inget som kommer att bli aktuellt här.

Ser du några nya trender på bostadsmarknaden?

– Människor vill skapa sitt drömhem så renoveringsobjekt är fortfarande eftertraktade. Antingen vill folk ha ett färdigt koncept eller så köper de ett objekt med möjligheten att skapa sin egen dröm.

Tips för den som vill köpa?

– Kolla med banken så att allt är klart innan du köper. Många förlitar sig på gamla lånelöften. Men lånelöften är inte bindande, så det kan vara en god idé att kolla om det fortfarande är aktuellt, alternativt uppdatera det när det närmar sig ett köp. Det är också viktigt att vidga sina vyer. Ditt drömhem kanske ligger någonstans du inte tänkt dig.

Annons

Tips för den som vill sälja?

– Det är väldigt viktigt att du gjort i ordning din lägenhet. Det gäller att sticka ut i mängden. Kanske satsa på nya stylister och nytänkande styling. Hör även med din mäklare om det finns andra vägar att gå. Vad finns det för möjligheter? Kan man synas på sociala medier? Kan man göra något samarbete? Hitta nya sätt! Det är framförallt viktigt nu, i och med det ökade utbudet. 

*Det nya amorteringskravet innebär att nya bolånetagare med lån som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amortera minst en procent per år på sitt bolån, utöver det redan befintliga amorteringskravet.

StartfotoFredrik J Karlsson/SE360 Styling: Evalotta Sundling och Elin Kickén förAlvhem/mäklare: Sofia Vansvik

Läs också:

Mäklaren: 7 stora trender på bostadsmarknaden

Här är de mest klickade objekten på Hemnet 2017

Topp 10: Det vill bostadsköpare bo nära 

Annons