maklarentipsar topp

Mäklaren tipsar – 3 saker att tänka på vid försäljning

För första gången på länge är mäklarna överens om att bostadsmarknaden står relativt still. Så hur bär man sig åt om man ska sälja sin bostad?

Annons

Bostadsmarknaden har det senaste året varit ett särskilt omdiskuterat ämne. Efter flera år av stadig ökning av bostadspriserna, särskilt i storstäderna, stagnerade marknaden en aning i slutet av 2017 och höll i sig en bra bit in i 2018. Trots det var antalet bostadsrätter till salu på Hemnet i september 2018 den högsta siffran sedan 2013, 4% högre än fjolåret. En del talade om en stabilisering av priserna under hösten, medan andra, bland annat SBAB, menade att prissänkningen kommer att fortsätta under flera år – om än i en långsam takt.

solkatt växt tavla veckans hem
Fantastisk våning på Södermalm i Stockholm.  

En sak är däremot säker – alla behöver någonstans att bo, och därför kommer bostadsmarknaden alltid att vara levande, även om den framöver kanske inte kommer vara lika stark som de senaste åren. Därför kan det vara en god idé att utbilda sig i hur man ska gå tillväga vid en potentiell försäljning. SkandiaMäklarnas Natalie Englander arbetar som fastighetsmäklare i Linköping ger här tre tips för hur man bäst förbereder sig inför en bostadsförsäljning.

Annons

Studera bostadsmarknaden

– Och börja i god tid! Kanske redan när första säljtanken poppar upp i huvudet. Detta är för att du ska få kunskap om det aktuella marknadsläget; vad kostar bostäder i ditt område, hur stort är spannet, hur länge ligger bostäderna ute och i vilket skick befinner sig bostäderna i? Det är alla viktiga frågor att ställa sig själv.

Kom snabbt igång med fotografering

– Detta för att förlänga marknadsföringsperioden. En del mäklare kan nämligen lägga ut ditt boende som ”kommande objekt” – säljaren får då information om spekulanter under ett tidigt skede, vilket kan vara en fördel. Innan fotografen kontaktas ska du däremot se till att måla om ifall det behövs, och plocka undan alla privata saker som tandborstar, familjefoton och klädhögar.

Anpassa annonsbeskrivningen efter målgrupp

– Vem är mest benägen att köpa? En förortsvilla lockar troligen barnfamiljer, och då blir det extra viktigt att trycka på bra kommunikationer, cykelvägar och närhet till skolor och mataffärer. Jag brukar be mina kunder att fundera över bostadens om områdets tre största styrkor som kan vara intressant för aktuell målgrupp.

barnrum dixdotter
Ellen Dixdotter från HOPE sålde sin magiska fyra i Gamla Enskede under sensommaren.  

Läs mer:

8 knep för att öka värdet på din bostad

Våningen på Östermalm stylas med enbart färg

Fantastic Frank öppnar två nya kontor – i Italien

Publicerat 01 december 2018
Annons