Marie Olsson Nylander vintagetips

Fynden att hålla utkik efter – här är Marie Olsson Nylanders bästa vintagetips

Hur skapar man egentligen ett personligt, ombonat och varmt hem? Inredaren och tittarfavoriten Marie Olsson Nylander delar med sig av sina bästa tips – och avslöjar dessutom sina vintageknep.

Annons

Inredaren, stylisten och inredningsdesignern Marie Olsson Nylander är aktuell som aldrig förr just nu! Hon syns på såväl tv som hörs i radio – och har precis släppt sin första bok Det rosa huset.

I boken bjuder Marie läsaren djupare in i hennes 1700-talshus Palazzo Cirillo på Sicilien. Tanken är att lyfta inredningen på ett filosofiskt plan och inte komma med några stränga pekpinnar, utan snarare erbjuda inspiration och tips.

Se också: Marie Olsson Nylander - därför blev hon inredare och stylist
Se också: Marie Olsson Nylander - därför blev hon inredare och stylist
2:12

Vi ser också fram emot den tredje säsongen av Husdrömmar Sicilien på SVT, som börjar sändas den 22 oktober.

Annons
Marie Olsson Nylander
 

Marie Olsson Nylanders knep för att inreda med vintage

Men hur får man egentligen till det där vackra hemmet och den personliga inredningen? Marie menar att det inte behöver vara så komplicerat – och inte heller kosta skjortan. Utöver att tillverka saker själv är hon mycket förtjust i vintage.

– Jag har alltid älskat inredning men inte alltid haft pengar, berättar hon och fortsätter:

– Så jag har handlat på loppis. Men jag har också jämt varit mån om kvalitet, så det har jag inte tummat på.

Annons
Marie Olsson Nylander Sicilien
 

Marie har hittat fina och högkvalitativa möbler second hand och berättar att hon till exempel köpt värdefulla soffor till ett lägre pris än man kan köpa på Ikea. Istället för att köpa nytt har hon inrett med begagnade möbler, som hon piffat upp genom att exempelvis klä om dem.

Men trots att de flesta av Maries tillhörigheter är begagnade känns hennes vackra hus inte direkt som ett “loppishem”. Marie avslöjar att hon har ett särskilt knep för att försköna sitt hem.

Annons

– Om det finns någonting du verkligen vill ha; spara till det och köp det – så kan det lyfta resten. En designpryl eller någonting nytt som blänker kan förhöja känslan av all inredning i ett rum.

Marie Olsson Nylander Inredning
 

Marie Olsson Nylander: De här fynden ska du hålla utkik efter

Men vad ska man hålla utkik efter på loppisar, second hand-sajter och auktionsbyråer?

– Framöver så tror jag mycket på allmoge. Det har varit så tabu ett tag, liksom furu – först skulle ingen skulle ha det och sedan plötsligt skulle alla ha det.

Annons

Marie Olsson Nylander spår att svenska bruksföremål från 1700- och 1800-talen kommer bli allt mer populära. Föremål och möbler som andas svenskt arv, såsom vackra dalaskåp eller gamla träskålar och slevar tycker Marie att man kan spana efter.

Marie Olsson Nylander Auktion
 

Marie Olsson Nylanders bästa tips för att få till höstmyset hemma

Det kan verka krångligt att skapa sig ett vackert hem och få till känslan av hemtrevnad och trivsel. Men mycket går att göra med enkla medel – och ett rum kan lätt förnyas med bara några små förändringar. För att göra hemmet lite extra mysigt nu på hösten tar Marie till ett simpelt och klassiskt knep:

Annons

– Jag släcker lampan och tänder levande ljus.

Marie Olsson Nylander Matta
 

Men hon tipsar också om att byta ut textilier för att skapa nya känslor i ett rum.

– Det är mycket enklare än att måla om till exempel! En fluffig matta och mysiga kuddar kan göra mycket.

Egentligen tycker inte Marie att olika toner och material hör till olika säsonger. Men varmare material såsom ull eller mohair kan, utöver mysfaktorn, ha en funktion som behövs på hösten – att det helt enkelt värmer.

Marie Olsson Nylander Lampa
 

Maries bok är det inledande projektet i Bokfabrikens samarbete med inredningsprofilen, influencern och förläggaren Ida Magntorn, som är redaktör och formgivare för boken. Du kan läsa mer om Det rosa huset och köpa boken här.

Se också: Höstens stora inredningstrender
Se också: Höstens stora inredningstrender
0:44
Annons