Wendelbo: Designkopiorna måste bojkottas

Saker som liknar saker och hur trött jag är på det.

Annons

Varje trend har en antitrend sa en berömd trendspanare för några år sedan. Den rådande trenden just nu, utan att vara någon som helst expert på området, är kopior. Det är så pass mycket kopior i omlopp att det vore mer rimligt om den 30 år gamla uppfinningen mikrovågsugnen hade en funktion som kunde tina bröd istället för att koka det än att hinna skriva om alla dessa kopior.

Några tappra eldsjälar gör försök till att beta av infernot av kopior. Frida på Trendenser är en av dem och hon lägger ner ett jättejobb där. Jag gör det själv i bland med kraftigt varierande kvalité. Men det räcker inte. Vad är det som pågår just nu i designvärlden? Varför är det såhär?

Var är antitrenden när man som bäst behöver den? När kommer den? Antitrenden som en gång för alla gör slut på den urbota dumma idén att kopiera andra föremål. Jag vill ha den. Nu! Vi behöver den. Nu!

Jag hade ju egentligen tänkt att skriva en rolig, ganska trivsam krönika den här gången. Dessutom hade jag tänkt mig att sträcka ut texten lite extra efter önskemål från vissa läsare. Givetvis utan att fråga diverse beslutsfattare på redaktionen, men efter att ha fått en pressrelease med följande bild tappade jag sugen.

 

Detta är alltså Atene, designad av Valerio Sommella. Nyheten kablas ut inför stundande mässa i Milano. Jag lägger inga värderingar i möbler som ser ut som om de har elephantiasis. Jag är inte sån. Möbler får i princip se ut hur som helst och komma undan med det. Men. När det liknar andra möbler med samma funktionsnedsättning så ser jag det som ett hån.

 

Fay Toogoods Assemble lanserades för ett par år sedan. 2014 för att vara exakt. På samma mässa för att vara ännu mer exakt.  Varför måste man tvunget göra en kopia på den? Jag förstår inte. Kunde man inte tagit ett annat tillkortakommande som attribut för sin planerade möbel? Portvinstå? Lepra? Vit kränkt man? Dyskalkyli? Alltså det finns ju en miljard roliga sjukdomsfenomen att göra möbler av. (Nej, ni som kommenterar på Facebook, jag menar inte att det är roligt att ha något tillkortakommande eller någon form av åkomma. Det är bara ett rent dravel med försök till humoristisk touch från min sida. )

Så snälla, låt antitrenden komma. Låt den skölja över oss med uppfinningsrikedom, kreativa unika lösningar och vacker egenkomponerad design. Vi behöver den. Nu!

Läs mer: 

Martin Wendelbo: Möbelmässan måste rycka upp sig

Wendelbo: Formex borde delas upp i ett A- och B-lag

Martin Wendelbo: Bruna trenden måste dö

Publicerat 23 februari 2017
Annons