Martin Wendelbo: Hundar behöver inte Ikea-möbler

Kalla mig gärna bakåtsträvare men jag vill kunna köpa mina, alldeles för många, värmeljus när jag står och svettas i kassan utan att komma hem med hönsfoder, en laxtrappa och ett bävernäste i platt paket.

Annons

Nej, jag besitter kanske inte kunskapen som Cesar Millan hade men på bara några få veckor har jag faktiskt gått och blivit någon form av expert på hundar. Nej, jag menar inte dressyr- och lydnadsmässigt. Stella gör nämligen precis vad hon vill och bryr sig inte ett skvatt om vad jag säger. Det är inte det jag vill prata om. Jag vill däremot prata lite om Ikea som precis släppte kollektionen LURVIG. Om den har jag ett och annat att säga.

Hundar behöver nämligen inte möbler. Hundar behöver bara jättedyra laddningssladdar. Eventuellt behöver de en och annan fjärrkontroll, några skor och yngsta barnets ovärderliga barbiedockor. That´s it.

Ikeas kollektion LURVIG består av en serie möbler till våra fyrfota vänner. Någon liten soffa, en tramsig fåtölj, en dito säng och lite plädar.  Varför? Jag vet inte. Kanske ligger det i själva storhetsvansinnet. Det att kunna tillhandahålla precis allt på varuhusen. Det finns ju redan det mesta där,  från julbord och diverse bord med hjul, till livsfarliga pallar och helt ofarliga mjukglassar. De har ett otroligt brett sortiment. Man kan inte säga något annat. Men behöver man verkligen bredda detta med ett första litet steg mot en fullskalig zoo-avdelning?

Annons

Jonas Wahlstöm har redan ett jobb. Han hinner inte åka land och rike runt för att avdelningschefa i varenda varuhus. Jag skulle i och för sig kunna ta det knäcket med tanke på min expertis inom området men tydligen måste jag skriva krönikor istället.

Kalla mig konservativ men jag vill kunna köpa min praktiska förvaring utan att komma hem med 3 guldfiskar, en ny lian till några lemurer och ekologiskt odlade hampafrö till alpackorna.

Kalla mig gärna bakåtsträvare men jag vill kunna köpa mina, alldeles för många, värmeljus när jag står och svettas i kassan utan att komma hem med hönsfoder, en laxtrappa och ett bävernäste i platt paket.

Jag vill kunna gå in på fyndavdelningen och köpa den där bänkskivan jag aldrig kommer att använda utan att få med mig hem ett defekt, om än billigt, hamsterhjul.

Ni förstår hur jag tänker? Jag vill alltså kunna köpa tillfälliga och svåråtkomliga kollektioner signerade Ingegerd Råman utan att komma hem med en fåtölj till Stella. Under min korta tid som hundexpert så har jag upptäckt att hundar inte, hör och häpna, ligger i hundfåtöljer. De ligger var som helst.  När som helst. Hur som helst. Du behöver i princip bara ett golv. Man skulle kunna ha det som en liten grundregel. Bra tips till er som planerar att skaffa t ex hund.  Se till att du har ett golv först. Golv och jättedyra laddningssladdar. Men framförallt golv. Där är IKEA bra. De har nämligen golv. Praktiskt. Det behövs i och för sig oftast lite andra grejer också, som väggar och tak, även om det inte verkar vara något som just hundar bryr sig något nämnvärt om.

Behöver du som ängslig djurägare mer kunniga tips så är det bara att kommentera här nedan så ska jag guida er. Och nej Ikea, jag hinner verkligen inte ta jobbet som avdelningschef.

Läs fler krönikor av Martin:

Han är den nya Ernst Kirchsteiger

Du behöver inte en bebisteckning för att komma ihåg födseln

Snälla ge mig normal tvål

Publicerat 17 oktober 2017
Annons