Fördelar och nackdelar med olika material i köket som granit, marmor och trä

Så väljer du rätt material i köket – expertens tips

Kalksten, marmor eller granit – vilket material passar bäst till vilken del av köket? Experten reder ut materialens fördelar och nackdelar och gör det enklare att välja rätt.

Annons
Video: Så inreder du köket enligt feng shui – fem smarta hacks
Video: Så inreder du köket enligt feng shui – fem smarta hacks
1:33

Att renovera köket är en lika delar lustfylld som kostsam historia – och valmöjligheterna är många. Därför gäller det att veta vilka material som passar bäst till vilken del av köket. Du vill inte behöva slipa om bänksskivan eller lägga om golvet för att materialen inte tålde vatten eller värme.

Köksmaterialens fördelar och nackdelar

Patricia Martin är köksdesigner på Nordiska Kök. Hon jobbar dagligen med att kombinera olika materialval och vet vad som gör sig bäst på allt från bänkskiva och stänkskiva till luckor, golv, handtag och blandare.

Här djupdyker Patricia Martin i de vanligaste materialvalen i köket och reder ut frågetecknen kring dess fördelar, nackdelar och ultimata användningsområden.

Annons

Rostfritt stål

Det rostfria stålet har gått från att enbart agera bänkskiva till att utgöra en hel köksö – eller ett helt kök i industriell stil. Med rostfritt stål menas stål som har tillsatser av krom eller nickel som skyddar mot rost. Rostfritt stål kan poleras matt eller blankt, efter tycke och smak.

tallriksställ i rostfritt stål från Hay
Det rostfria stålet kan adderas i köket på olika sätt. Här genom praktiska Indian tallriksställ från Hay.  

Fördelar: Rostfritt stål är ett hygieniskt material som är lätt att hålla rent och som är i princip helt underhållsfritt. Det tål värme, ger en stilren känsla och kan med fördel användas för att skapa ett minimalistiskt eller industriellt intryck. En klar fördel är att det går att göra långa skivor utan skarv, vilket ger ett snyggt och enhetligt uttryck.

Nackdelar: En av de största nackdelarna med rostfria material är att de väldigt lätt lämnar hand- och fingeravtryck.

Annons

Passar bäst för: Rostfritt stål passar utmärkt för alla typer av bänkskivor där man vill ha lätta avtorkningsbara ytor men också för blandare, vask och handtag. Rostfritt stål efterfrågas mer och mer som luckfronter i köket för att skapa spännande kontrast.

Granit

Granit är materialet för den som vill ha ett riktigt slitstarkt och tåligt kök. Granit är Sveriges vanligaste bergart och kallas för hårdsten, till skillnad från exempelvis marmor och kalksten som är mjuka och ofta kallas lössten.

Granit som bänkskiva
Bänkskivor i granit i färgen Lemon Ice matchar snyggt till träet rökt ek. Köket kommer från Kvänum.  

Fördelar: Granit är ett väldigt tåligt material mot både slitage och värme. Eftersom det är så tåligt åldras eller slits inte stenen märkbart utan behåller sitt uttryck över tid. Granit finns i ett flertal olika varianter och färger.

Annons

Nackdelar: Ljusare granit är lite mer porös och därmed också lite mer känslig.

Passar bäst för: Granit är perfekt för både bänkskiva och stänkskydd.

Trä

Allt fler väljer hela kök i massivt trä, vilket innebär att träet har bearbetats direkt ur trädstammen utan att limmas ihop. Trä som material är en cirkulär råvara och lämnar därför ett mindre klimatavtryck än andra material. Du kan använda olika träslag till köket och välja att täckmåla eller betsa det i olika kulörer.

Träkök från Superfront
Vacker ådring på luckor, lådfronter och täcksidor i nyansen Biscotti wood från Superfront.  

Fördelar: Trä är ett vackert naturmaterial som ger ett varmt och personligt uttryck. Du kan skapa allt ifrån en ombonad, lantlig känsla med trä eller en striktare, mer minimalistisk känsla. Med hjälp av olika behandlingar och betser får du allt från ljuspigmenterat trä till mörkbrunt och svart.

Annons

Nackdelar: Använder man trä för till exempel bänkskiva behöver bänkskivan underhållas för att hålla över tid. Du bör dessutom torka av ytan så snart den blivit våt eftersom trä sväller av fukt. Materialet åldras också med tiden och tonen påverkas av yttre faktorer så som solljus.

Passar bäst för: Trä passar inte bara utanpå och inuti lådor och luckor, utan även för bänkskivor, handtag och golv. Många väljer att matcha golv och kökssnickerier ton i ton för att skapa harmoni och ett lugn.

Marmor

Marmor, denna sköra och vackra sten som ger varje kök en lyxig touch. Marmor är ursprungligen en kalksten, men den omvandlas i jordskorpan då den utsätts för höga tryck och temperaturer. Många väljer att hämta marmor utomlands, men både Ekebergsmarmor och Kolmårdsmarmor är vanliga svenska sorter.

marmor och trä hos nordiska kök
Exklusiv köksö i Calacatta Vagli Oro-marmor ger fina kontraster till mörkbrunbetsad ek. Köket är designat och platsbyggt av Nordiska kök.  

Fördelar: Marmor är en vacker natursten som finns i mängder av olika utföranden, färger och mönster. Alltifrån den vita Carrara marmorn till den uttrycksfulla Arabescaton eller den vackra gröna Verdi Alpi. Fördelen är att det går att skapa i princip vilken känsla man vill med marmor, som är ett väldigt uttrycksfullt material.

Annons

Nackdelar: Det är en relativt porös sten som är känslig för sura ämnen så som citron och vin. Den är till viss del värmetålig men klarar inte stora värmeväxlingar. Använd alltid underlägg till varma grytor eftersom materialet annars kan spricka.

Passar bäst för: Marmor används mycket i både bänkskivor och stänkskydd men kan även läggas som exempelvis golv. Stenen kan också användas till hela bord eller köksöar.

Komposit

I kökssammanhang kallas komposit ofta för konststen och har som uppgift att efterlikna natursten. Ett kompositmaterial är ett material som är sammansatt av minst två olika material, som ibland inte fungerar var för sig, men som tillsammans blir ett tåligt och lättarbetat material.

Kompositsten ballingslöv
Kompositstenen Fusion Taupe från Ballingslöv klär in både bänkskiva och täcksidor på köket i massivt trä.  

Fördelar: Komposit är ett mycket tåligt och hårt material. Det finns i ett stort utbud av färger och mönster och många efterliknar natursten på ett väldigt fint sätt. Det är lätt att hålla rent och är i princip underhållsfritt.

Annons

Nackdelar: Alla varianter är inte lika tåliga. Ett exempel är Kvartskomposit, som består av cirka 90 procent kvarts och resten färg. För att materialet ska ha en lång livslängd utan sprickor rekommenderas alltid underlägg för varma grytor.

Passar bäst för: Komposit passar till allt från bänkskiva till stänkskydd, golv och vask.

Kalksten

Kalksten är en bergart som blivit allt vanligare i de svenska köken. För att få en naturnära känsla väljer många att lägga samma kalksten på golvet som på bänkskivan och stänkskivan. Kalkstenen ser olika ut beroende på var den utvinns. Den gotländska kalkstenen har en sandbeige eller rosa ton, medan jämtlandskalksten kan ha en svart nyans.

Kalksten från himlekök
Den mörkgrå kalkstenen utgör både bänkskiva, stänkskiva samt vask i detta kök från Himlekök.  

Fördelar: Kalksten är en otroligt vacker natursten som skapar ett varmt, genuint intryck och finns i flera olika varianter och färger. Svenska stenar som Norrvange och Kinnekulle samt Jura och Thala grey har en väldigt hög efterfrågan.

Nackdelar: Kalksten är en ganska porös sten, precis som marmor och kan lätt dra till sig syra och vatten. Därför bör man med jämna mellanrum torka av bänken med ofärgad såpa. På så vis impregneras stenen och får ett naturligt skydd och en vacker yta.

Passar bäst för: Kalksten är väldigt vacker som bänkskiva och stänkskydd men kan med fördel även matchas i fönsterbrädan i köket för ett mer enhetligt uttryck.

Se också: Höstens stora inredningstrender
Se också: Höstens stora inredningstrender
0:44
Annons