matti-klenell-inreder-nationalmuseum

Några av Sveriges bästa designers inreder restaurangen i nya Nationalmuseum

2018 ska Nationalmuseum åter öppna upp portarna efter en omfattande renovering. För den nya bar-, restaurang och kafédelen står formgivaren Matti Klenell med team ansvariga för inredningen. "Målet är att skapa ett nytt vardagsrum i Stockholm", säger han till Residence.

Annons
20110817 NM fasad 05
 
Nationalmuseum, rum 1216.
 

Förutom Matti Klenell, som vann Årets accessoar på Residence stora formpris 2014, deltar Carina Seth Andersson, Stina Löfgren och TAF Arkitektkontor i arbetet med den nya restaurangen. I uppdraget ingår även formgivning av porslin, bestick, glas och andra bruksvaror som behövs i de nya miljöerna. Genom att anlita ett kollektiv av formgivare vill Nationalmuseum, som är Sveriges största konstmuseum, på bred front spegla formgivning i dagens Sverige.

Annons

– Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom från TAF, Carina Seth Andersson, Stina Löfgren och jag kommer utgöra gestaltningsuppdragets kreativa kärna. Vi har vitt skilda uttryck och drivkrafter i våra arbeten. Spretigheten är en fördel då vi tillsammans besitter en bred kompetens och ett stort kontaktnät. Vi ”kan” varandra och har genom tidigare samarbetsprojekt lärt oss att utmana och utveckla varandra. Det ska vi fortsätta med här och för att inte stelna till kommer vi under resan att bjuda in fler kreatörer till gruppen, säger Matti Klenell om samarbetet.

Nationalmuseum, rum 1204.
 

I det nyrenoverade museet ska det omgivande samhället och dess historia speglas. Gestaltningen i de publika miljöerna ska berätta om platsen man befinner sig på och ge en bild av nuet såväl som historien.

Annons

Hur går arbetet just nu?

– Vi har börjat spåna på ett grundkoncept där också ett embryo till materialpalett finns. Det är dock så färskt att vi gärna håller det för oss själva en stund till. Men en sak som kommer bli centralt för projektet är att resa. Vi har redan börjat åka runt i Sverige och Norden för att träffa producenter, underleverantörer, kollegor och platser som kan inspirera och hjälpa oss i arbetet. Vi dokumenterar och antecknar, skissar och pratar. Alltsammans blir en manual för gestaltningen och kommer även ges ut i bokform i samband med öppnandet. Greppet påminner faktiskt väldigt mycket om hur vi arbetade tillsammans i ett tidigare projekt, ”A New Layer”, då vi reste runt på otaliga resor i Taiwan som sedan kom att bli en utställning och en vacker katalog. Nu gör vi samma sak igen men i Sverige och istället för utställning gör vi en inredning och istället för katalog en bok.

Annons

Vad kan vi förvänta oss av inredningen?

– Målet är att skapa ett nytt vardagsrum i Stockholm som bidrar till att sänka insteget till museet. Vi vill göra en plats som dessutom berättar om huset och dess verksamhet och hjälper till att locka nya besökare. Det är ett fantastiskt hus med ovärderligt innehåll som görs om från grunden och vi får vara med och påverka processen fram. Det går inte en dag utan att man lär sig nya saker. Och det blir bara roligare för varje dag då det är så fantastiskt duktiga människor inblandade överallt.

Kan inte du heller vänta till 2018? Ta del av bilder från det pågående projektet nedan!

Nationalmuseum restaurang
 
Nationalmuseum restaurang-3
 
Annons
Nationalmuseum restaurang-2
 
Foto: Mattias Ek, Hans Thorwid, Linn Ahlgren/Stadsmuseet, Felix Odell samt Matti Klenell

Publicerat 21 mars 2016
Annons