Microcement på trappa, golv och i badrum

Microcement – allt du behöver veta om materialet

Funderar du på att välja microcement som material i inredningen? Här kan du läsa mer om det trendiga materialet och hur man kan använda det i hemmet!

Annons

Microcementerad betong är en cementprodukt som appliceras i flera tunna skikt på en yta och bygger upp två till tre millimeter. Microcement har inte alltid samma finish och det går att skapa både en matt och rå eller en mer glansig yta. Resultatet blir både personligt och lyxigt. Materialet finns inte heller enbart i grått, utan det finns i flera färger och ger ett minimalistiskt ytskikt av betong oberoende av kulör.

När ska man välja microcement?

Microcement passar när man vill ha en betongyta i hemmet. Fördelar med materialet är att ytan blir slittålig samt att man slipper fogar som kan samla smuts. Dessutom går det att applicera direkt på flera olika material, vilket innebär att man slipper ta bort exempelvis en bänkskiva, ett stänkskydd eller det kakel som man vill uppdatera och täcka över. Microcement är även lättare än betong och enkelt att rengöra.

Trappa och golv i microcement
Modern trappa i grå microcement. Foto: Shutterstock  

Vad kan man använda microcement till?

Microcement har flera olika användningsområden och kan användas på både golv och väggar samt i kök som exempelvis bänkskiva och i hela badrumsinredningar. Det kan även användas på möbler om man vill ge dem känslan av att de är gjorda av betong.

Annons

Kan man använda microcement i badrum?

Microcement har blivit trendigt i badrum och räknas där som ett ytskikt. Det innebär att tätskiktet ska vara godkänt för att microcement ska kunna läggas på. För att kunna klä ett gammalt badrum med microcement ska det gamla tät- eller ytskiktet inte ha skador.

Det innebär att man kan klä gammalt kakel med microcement, istället för att riva ut det eller lägga nytt kakel på. Microcement går även att använda i badrum med golvvärme så länge det appliceras rätt och golvvärmen är avstängd under tiden för arbetet. Även badrumsinredning som badkar och handfat kan kläs i materialet för att skapa en helhetskänsla i badrummet.

Badrum i microcement
Badrum i beige microcement. Foto via: Devon Microcement  

Kom ihåg att alltid konsultera och låta en fackman lägga microcement i hemmet. Tänk även på att det finns olika typer och varumärken av microcement från olika leverantörer som har varierande egenskaper. Rådfråga alltid ett proffs för att hitta det som passar för just ditt projekt.

Annons

Källor: Cmentdesign.se, Topcret, Devon Microcement, Goerdetselv.dk, Microcementonline, Designcement.se

Läs mer:

Minimalistisk studiolägenhet med vackra golv i microcement

7 tips – så renoverar du hållbart hemma

Så rengör du marmorbänkskivan – tips och knep

Publicerat 30 mars 2020
Annons