BOR I: En lägenhet i ett hus från 1888 på Östermalm i Stockholm. 

MIN STIL ÄR: Jag brukar säga att jag försöker översätta franskt 1930-tal med skandinaviska möbler från ungefär samma tid. Stilmässigt är jag oerhört förtjust i perioden där Art Deco precis börjat gå över till funktionalism.

Matbord, Segmented table, design Charles och Ray Eames för Herman Miller. Skål, Carl Harry Stålhane för Rörstrand. Vas, Georg Jensen. Trästol Office chair, design Pierre Jeanneret omkring 1953.

FAVORITMÖBEL HEMMA: Dött lopp mellan ett par Axel Einar Hjorth-stolar modell ”Margareta” sovrummet, en Bruno Mathsson ”Liggstol 36” i vardagsrummet och en ganska sofistikerad vägglampa av Paavo Tynell i hallen.

VAD SÄGER VÄNNER NÄR DE ÄR HEMMA HOS DIG: ”Får man sitta på den här stolen?”.

STÖRSTA INREDNINGSUTMANINGEN JUST NU: 1: Bristen på pengar. 2: Bristen på yta. 3: Bristen på tid.

STOLTASTE EGENGJORDA PROJEKTET: Lägenheten jag bor i. Den byggdes om helt och alltifrån planlösning ner till små detaljer ändrades. Även om jag knappt snickrade något själv så var det jag som tog beslut om precis allt. Stundtals väldigt ångestframkallande, men härligt så här i efterhand.

Oljemålning, Bertil Berntsson, 1963. Skulptur i brons, Tore Strindberg, 1934. Soffa Bart canapé, design Moooi works/Bart Schilder för Moooi. Soffbord Karin, design Bruno Mathsson för Dux. Ovanpå står lergods av Carl Harry Stålhane för Rörstrand. Trästol Office chair, design Pierre Jeanneret omkring 1953. Ullmatta vintage.

En av femtio unika glasvaser ur serien Irregular vases från Acne studios.

BÄSTA KÖPET: Matstolar formgivna av Uno Åhrén från sent 30-tal. Snygga, bekväma och prisvärda.

SAMLAR PÅ: Skandinavisk och i synnerhet svensk inredning från 20, 30 och 40-talet.

Lergods av Carl Harry Stålhane för Rörstrand. Afrikanska träskulpturer från tidigt 1900-tal. Teckning, Something lovely av Wes Lang, 2012.

PINSAMMASTE KÖPET: I en antikaffär Nice så köpte jag en stor skulptur i form av en tupp i brun plåt. Denna skämdes min sambo så mycket över när vi skulle flyga hem att hon inte vill synas ihop med mig på flygplatsen.

SENASTE KÖPET: En Fritz Hansen fåtölj i modell 1669 från 1940-tal.

Fåtölj 1669, Fritz Hansen. Foto via Artnet.

FAVORITDESIGNER: Den franska formgivaren och designern Jean–Michel Frank. Utan någon direkt konkurrens.

Design av Jean Michael Frank. Foto via Daniellaondesign.

INSPIRATIONSKÄLLA: Jag skulle vilja slå ett slag för ett gäng framlidna amerikanska inredare så som Billy Baldwin, Albert Hadley, Mark Hampton, William Haines och inte minst Jed Johnson. Det finns väldigt fina böcker om samtliga.

BÄSTA STYLINGSTIPSET: Jag citerar designern Cristobal Balenciaga ”Elegance is elimination”. Det blir nästan alltid snyggare om du plockar undan lite saker här och var.

Stol 611 av Alvar Aalto för Artek. Skulptur i alabaster från tidigt 1900-tal. Matbord Segmented table, design Charles och Ray Eames för Herman Miller.

BÄSTA INREDNINGSPRESENTEN: Har man ont om tid så köper man en fin konst- eller inredningsbok. Har man gott om tid så letar man upp en gammal vas eller ljusstake på någon auktionssajt och ger bort. Enda problemet med det sistnämnda är att man ibland köper så snygga saker att man beslutar sig för att behålla dem själv.

FAVORITBUTIK: Är förhållandevis ointresserad av konventionella butiker då jag sällan gillar nytillverkade saker. Jacksons och Modernity är trevliga, men de är kanske snarare gallerier än butiker. 

Möbelaffären Modernity på Sibyllegatan i Stockholm. Foto via Modernity.

DRÖM-MÖBELN: Så många att det blir svårt att lista dem. Ska jag nämna några så får det bli ett soffbord i chagrin av Jean-Michel Frank, en ”ACH 033” fåtölj av Pierre Chareau, en gipslampa av Alberto Giacometti och en bronsstol av hans lillebror Diego.

INREDNINGSKONSTON JAG FÖLJER:

Inredningsbesatta äkta paret Delphine och Reed Krakoff @delphinereedkrakoff

Unga coola inredaren och stylisten Michael Bargo @michaelbargo

Den legendariska franska inredaren Jacques Grange @jacques.grange

Den nästan lika legendariska amerikanska inredaren Stephen Sills @stephensillsassociates

Inredningsintresserade smyckesdesignern Sophie Buhai @sophiebuhai

Foto: Andreas Johansson, Andy Liffner.

Läs fler min stil:

Auktionsfynd och kitsch hemma hos Michelle Meadows

Tidlös design hos modechefen Daniel Lindström

Modern mix och art déco hemma hos Sofia Wallenstam

Gilla Residence på Facebook