Min stil: Udda föremål och storslagna miljöer hemma hos Odem Atelier

Hemma hos Odem Ateliers grundare Nikodem Calczynski trängs uppseendeväckande föremål med tidlösa miljöer.

Annons

Svenska onlinegalleriet Odem Atelier har på kort tid väckt mycket uppmärksamhet i inredningssvängen för sin oväntade och vågade mix av inredning, konst och mode. Företaget erbjuder ett sortiment av handplockade föremål från konstnärer och skulptörer som Bo Arenander och Alicja Podgorska Birkner.

Grundaren av företaget heter Nikodem Calczynski som med bakgrund inom mode och design med sin nya plattform vill skapa en levande plats för den moderna samlaren.

– Jag vill spräcka normen för vad som förväntas av en e-handelsbutk och här finns inga gränser för vad som är möjligt. Jag kommer att plocka in precis det jag älskar just i den stunden och vill lyfta fram duktiga konstnärer och underbara föremål, så starka så att de bär en egen personlighet, har han tidigare berättat för Residence. Kolla in hur Nikodem inreder hemma nedan.

BOR I: Bergshamra, Solna.

MIN STIL ÄR: Jag dras till udda föremål i råa material och går alltid på magkänsla. Jag gillar väldigt storslagna, tidlösa miljöer och drömmer om ett slott hugget i ett stycke italiensk marmor.

Annons

FAVORITMÖBEL HEMMA: Jag och Jonathan hade turen att komma över en turkos fåtölj som Acne Studios designade 2010, den är en absolut favorit.

Bild på fåtölj av Marcel Breuer och skor från Acne Studios hemma hos Odem Atelier.
Matta från Ivory Maze, STHLM mattor. Skor från Acne Studios. Fåtölj Model B3 av Marcel Breuer. Bok, Peter Schlesinger Sculpture från Acne Studios. Styling: Jonathan Krook, Foto: Ivan Trip.  

VAD SÄGER VÄNNER NÄR DE ÄR HEMMA HOS DIG: ”Vad är det där egentligen?”

STÖRSTA INREDNINGSUTMANINGEN JUST NU: Bristen på pengar, alternativt för dyr smak.

Bild på Odem Ateliers grundare Nikodem Calczynski tillsammans med Jonathan Krook, stylist.
Odem Ateliers grundare Nikodem Calczynski (t.h) tillsammans med Jonathan Krook, stylist. Skål, Maggi Donnér Edsbäcker.  

STOLTASTE EGENGJORDA PROJEKTET: Jag måste nog säga att hela Odem Atelier är det projekt jag är mest stolt över.

Annons

BÄSTA KÖPET: Mitt bästa köp är nog soffbordet i travertin med råa kanter, det är så perfekt. Sedan får man inte glömma alla underbara bruksföremål som ger mig så mycket njutning varje dag.

Bild på vardagsrum hemma hos Odem Atelier.
Tavla av Josephine Aune. Ljusstakar Festivo från Iittala. Pall, Second hand. Bord i travertin, second hand. Vas av John Born. Stol köpt på auktion. Plasttak som rumsavdelare. Matta Mathura från STHLM mattor. Styling: Jonathan Krook, foto: Ivan Trip.  

SAMLAR PÅ: Keramik i alla dess former!

PINSAMMASTE KÖPET: Jag är just nu på middag hos mina och ser en kitschig liten bronskittel som jag någon gång köpt på en secondhand och övergivit här. Den är jag inte superstolt över.

SENASTE KÖPET: I ett hörn på på Studio Oliver Gustav hittade vi en dammig japansk keramikskål från 60-talet, den är helt otrolig.

Styling: Jonathan Krook, foto: Ivan Trip.  

FAVORITDESIGNER: Det var riktigt svårt men jag tror mig ha hittat ett samband mellan Carlo Scarpa, Frank Lloyd Wright och Axel Einar Hjorth. Alla skapar möbler (två av dem även byggnader) med ett otroligt ärligt uttryck och ofta en elegant råhet, det älskar jag.

Annons
Konsolbord KR01 från Liljencrantz x KFK. Matta Ivory Maze från STHLM mattor. Skåll, japanskt 60-tal. Kärl av John Born a.k.a. Humble Matter. Vas av Dale Karlsson. Styling: Jonathan Krook, foto: Ivan Trip.  

INSPIRATIONSKÄLLA: Inspiration finner jag lite överallt. Samtal med konstnärer är en stor källa, men den senaste stora inspirationen fick jag när jag besökte Louisiana Museum of Modern Art i Danmark för första gången. Det var helt otroligt och blev en riktig helhetsupplevelse.

Skulptur av Alberto Giacometti på Luisiana Museum of Modern Art.  

BÄSTA STYLINGSTIPSET: Skaffa en fästman med väldigt avskalad stil som kan komplettera din excentriska och impulsiva smak.

Annons
Bild på bokstöd från Livrest tillsammans med konst från Mats Bergquist.
Foto från Livrest kampanj, styling: Jonathan Krook, foto: Ivan Trip. Konst från Mats Bergquist.  

BÄSTA INREDNINGSPRESENTEN: Någonting genomtänkt som har en intern betydelse och är unikt. Typ att man drejar och bränner en ful keramikskål och ger till sin mamma, det ligger liksom så mycket själ i det. Annars är ju bra konsthantverk med tidlös design alltid uppskattat.

FAVORITBUTIK: Jag måste nog säga att butiken Studio Oliver Gustav i Köpenhamn är min favoritbutik. Lokalen, konsten, möblerna, Oliver Gustav själv och till och med hans hund var helt otroliga och unika. Sedan måste jag bara nämna Galleri Sylvia Enget, Berg Gallery och inte minst JP Wilborg i Stockholm, som alla har ett helt fantastiskt sortiment av spännande föremål.

Annons
Foto från Oliver Gustavs studio i Köpenhamn med bord från Mario Bellini och lampa från Apparatur Studio.
Fåtölj, Studio Oliver Gustav. Bord, Mario Bellini. Lampa, Arrow, Apparatus Studio. Kärl, Sacre av Sofie Østerby.  

DRÖMMÖBELN: En soffa från serien som Acne Studios designade 2010. Över soffan vill jag ha ett stort verk av Leonora Carrington, framför soffan bordet Samo av Carlo Scarpa och mitt keramik-nördhjärta dunkar extra hårt för Gareth Mason, så gärna en skulptur av honom också.

Bild på bordet Samo av Carlo Scarpa.
Bordet Samo av Carlo Scarpa. Foto: 1stdibs.  
Bild på skulpturen Rapscallion av Gareth Mason.
Skulpturen Rapscallion av Gareth Mason, foto: Jason Jaques Gallery.  

3 INREDNINGSKONSTON JAG FÖLJER:

Annons

Det inspirerande paret inredare Alexandra och Michael Misczynski @atelier_am_inc

Den coola galleristen och samlaren Adrien Chenel @adrienchenel

Den vandrande uppslagsboken Claes Juhlin och hans härliga humor @claesjuhlin

Foto från Montecito Estate, från Atelier AM.  

Läs mer:

Min stil: en smoothie av Italien, furu och växter hemma hos Auktionstipset

Min stil: avskalad art decó hemma hos modechefen på King

Min stil: tidlös design hos modeechefen Daniel Lindström

 

Publicerat 04 juni 2018
Annons